Turan Dursun Kimdir? Nereli?

Turan Dursun Kimdir ?

Turan Dursun (1934 – 4 Eylül 1990), Türk yazar, düşünür, eski imâm ve müftü. İbn-i Râvendî’nin takipçilerindendir. Yapmış olduğu araştırmalarında İslamiyeti ve peygamberi Muhammed’i ağır bir şekilde eleştirmiştir. Monoteistik dinler tarihi eğitimi görmüştür. Ateist olmadan önce imam ve müftü olarak çalışmıştır. İslam dinini açıkça eleştirdiğinden ötürü köktenci kişiler tarafından tehdit edilmiştir. 4 Eylül 1990’da evinin önünde düzenlenen suikast ile öldürülmüştür.

 

Turan Dursun Kimdir ? Nereli ve Hayatı
Turan Dursun

 

Turan Dursun’un Hayatı İle İlgili Ayrıntılar…

Turan Dursun, 1934’de Sivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya geldi.  Annesi Hatun (Hatın) bir Kürt, babası Abdullah ise Türk’müş Ve yazarın söylediğine göre babası hep annesini ezer, onun Kürtlüğünü kınamış. 6 kız 1 tane de erkek kardeşi olan yazarın, 5 yaşındayken ailesiyle birlikte Ağrı’nın Tutak ilçesine göçmüş. Çünkü buradaki bir köyde babasının babadan kalma toprakları varmış ve Abdullah hakkı olan tarlaları sürmek istiyormuş. Fakat köyüne vardığında, orada bulunan ağaların toprakları çoktan üzerine geçirmiş olduğu gerçeğiyle karşılaşmış. Ve köyde imamlık yapmaya başlamış.

Babası Abdullah’ın imamlık öyküsü ise çocukluğunda davar güderken, ninesinin beline astığı Kur’an’ı okumasından ibaretmiş. Onun hakkında bilinmesi gereken bir diğer şey de şu: Köy imamı olan baba, daha oğlu dünyaya gelmeden, hatta evlenmeden çok çok önce annesine; Basra’da Kufe’de bile bulunmayacak kadar büyük bir alim oğlu olacağını söylemiş. Ve oğlu da hep babasının bu isteği için çalışıp didinmiş.

 

Turan Dursun Nasıl Öldürüldü
Turan Dursun Sözleri

 

Tutak müftüsünün, şeyhlerinin ve Kürt mollaların yanında eğitim görüp, yıllar boyunca köy camisinde yatıp kalkmış. Hem Arapça hem de Kürtçe öğrenen çocuk yaştaki isim, babasının yüzünü de kara çıkamamak için büyük bir azimle okumuş. Hatta o dönemler 2000 kadar Arapça şiiriezbere biliyormuş. İşine yarayacak ya da yaramayacak, bulabildiği her şeyi ezberlemeye çalışan fakih (öğrencilere fakih denirmiş), 12-13 yaşına kadar şafilerin içindeymiş.

Turan Dursun Nasıl Öldürüldü ?

Turan Dursun, 4 Eylül 1990 tarihinde İstanbul’da evinden işine giderken uğradığı bir silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Dört yıl sonra, İslami Hareket Örgütü’ne yönelik operasyonda cinayetin çözüldüğü açıklandı. Örgüt üyesi Arif kod adlı Tamer Aslan, Devlet Güvenlik Mahkemesinde verdiği ifadede Turan Dursun’un öldürülmesine nasıl karar verdiklerini şöyle anlattı:

“ Mesut (kod adlı İrfan Çağrıcı), yazarlık yapan ve yazdığı yazılarda Hz. Peygamber efendimizle kutsal Kur’an-ı Kerim’i küçük düşüren Turan Dursun’un öldürülmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine benimle kod adı Kemal olan kişiyle önce bu konuya itiraz ettik. Çünkü bu şahıs öldürüldüğünde basın bu olayı abartılı olarak halka yansıtacak, bundan dolayı da şahsa kötülükten ziyade iyilik yapmış olacağız kanaati benimle Kemal’de hakimdi. Biz bu görüşümüzü Mesut’a ilettiğimizde bizimle 15 gün görüşmedi. Mesut, tekrar Turan Dursun’un öldürülmesi olayını yinelemesi üzerine ben ve Kemal olayın istihbaratını yapmak üzere görev aldık”

Bu cinayetle ilgili yakalanan İslamî Hareket Örgütü üyelerinden İrfan Çağrıcı, müebbet hapisle cezalandırılmış olup halen tutukludur. Turan Dursun cinayetinin tetikçisi olan Muzaffer Dalmaz ise halen yurt dışında firardadır.

Turan Dursun anısına her yıl Turan Dursun Araştırma ve İnceleme Ödülü verilmektedir.

Kaynak: Wikipedia, Paratic

 

İlgili Haber Turan Dursun’un Oğlu Prof.Dr. Bahtiyar Yücel Dursun Hayatını Kaybetti.

Bahtiyar Yücel Dursun Hayatını Kaybetti

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et