Sezgisel Beslenme Nedir? Diyetsiz Beslenme Nasıl Olur?

Sezgisel Beslenme Nedir? Diyetsiz Beslenme Nasıl Olur? Sezgisel Beslenmenin Faydaları Nelerdir? Sezgisel Beslenerek Kilo Verilir Mi? Bir Beslenme Çeşidi Olan Sezgisel Beslenme Hakkındaki Bilgileri Sizler İçin Derledik.

Tamamen bedenimiz ve zihnimizin yönlendirmesi doğrultusunda, ihtiyacınıza yönelik beslenme şekline sezgisel beslenme denilmektedir. Bu beslenme tarzında kurallar ya da uyulması gereken bir liste yoktur. Tamamen kişisel bir beslenme çeşididir. Kişi kendi bedenini, kendi ruhunu en iyi tanıyan kişidir. Bu nedenle sezgisel beslenme de kişilerin fiziksel ve mental olarak kendilerini tanımaları üzerine kurulmuştur. Sezgisel beslenme bu konuda kişilerin duygusal açlık durumlarına haddinden fazla kapılarak yemek yemelerini önler. Fiziksel açlık ise zaten olması gereken ve ihtiyaç gereği bir dürtüdür. Her bireye aynı öğün saatleri veya aynı yemek miktarları uymaz. Her bireyin ihtiyacı ve vücut işleyişi çok farklıdır. Yani sezgisel beslenme bu durumda kişinin sezgilerine güvenerek açlığını tokluğunu hissetmesini önerir.

Sezgisel Beslenme Nasıl Uygulanır?

Doğamız gereği sezgisel yiyiciyizdir. Bu yüzden kişiler doyma noktasına ulaştığında yemek yemeyi sonlandırma davranışı gösterir. Açken ağlama, doyunca susma, çok enerji harcadığında acıkma gibi davranışlar da içgüdüsel davranışlarımızdır. Bu beslenme türü kişilerin açlık sinyallerine verdiği cevaplar üzerine kurulur. Yemek yemeyi düşündüğünüz zaman kendinize sormanız gereken sorular vardır. “Gerçekten aç mıyım yoksa sadece duygusal açıdan iyi ve rahat hissetmek için mi yemek yemek istiyorum.” gibi duygusal açlık durumunu kontrol etmek gerekir.

Sezgisel Beslenmek İçin Temel Prensipler

Diyet Zihniyetinden Kurtulun

Sezgisel Beslenme diyet karşıtı bir beslenme türüdür. Diyet, sınırları olmasından dolayı kişinin kendini kurallar altında ezilmiş gibi hissetmesine sebep olur. Bu yüzden sezgisel beslenme duygusal açıdan daha sağlıklıdır.

Açlık Durumunuza Saygılı ve Pozitif Yaklaşın

Açlık hissi tamamen doğal ve vücudun içgüdüsel olarak verdiği bir sinyaldir. Bu sinyali bastırmak yerine ona kulak vererek sağlıklı kalmak mümkündür. Eğer açlık hissinizden ötürü kendinizi aç bırakıp gerektiği kadar besini vücudunuza almazsanız sonrasında durdurulması mümkün olmayan dürtülerle daha fazla ve sağlıksız beslenirsiniz. Fakat sezgisel beslenme bu durumun yaşanmasını engeller. Aksi takdirde beyin uyguladığınız diyetlere rağmen vücudunuzu hayatta tutabilmek için metabolizmanızı yeniden düzenler. Sonuç ise kilo vermenin aksine almanızdır.

Tokluk Hissinizi Dinleyin

Tokluk hissinizi bilinçli şekilde yaşamaya çalışın. Bu sayede tok olmanıza rağmen duygusal açlığa kapılıp daha fazla yemek yemezsiniz. Ayrıca yemeğe çok açken oturmak da gereğinden çok yemek yemeye yol açar. Fakat tokluk hissinizi dinleyip sağlıklı besinler tüketirseniz sezgisel beslenmiş olursunuz.

Yemeklerle Barışık Olun

Sezgisel beslenirken yemek yemeye koşulsuz olarak izin verme, bütün yiyeceklere eşit ölçüde yaklaşma mantığı vardır. Bu sayede hiçbir şey yasak olmadığından ihtiyacınız kadar beslenip, yiyeceklerden keyif alabilirsiniz.

Yemekten Keyif Alın

Yemek yeme sırasında besinlerden keyif almak sezgisel beslenme adına büyük öneme sahiptir. Yemek yemek vücuda ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Bu yüzden bunu keyifli ve tatmin edici bir deneyime dönüştürmek gerekir. Böylece besinleri tadına vararak yemek, beslenmeden keyif almak ve kontrollü bir yeme alışkanlığı geliştirmek kolaylaşır.

Besinleri Duygularınız İçin Kullanmayın

Duygusal boşluklardan ötürü yemek yemeyi bırakmalısınız. Duygusal açıdan tatmin için yemeklere başvurmak tatmin edici gibi görünse bile bu durum geçicidir. Yemek yemek yerine başka şeylerle ilgilenerek bu durumdan uzaklaşmalısınız.

Kendinize ve Bedeninize İyi Davranın

Kendinizle ve bedeninizle barışın. Hayatınızı, güzel anılarınızı ya da acı tatlı tüm deneyimleri bu beden ile tattığınızı unutmayın. Sosyal medya platformları ve gelişmiş teknoloji yüzünden kalıplaşmış bedensel güzellik algılarından kurtulun. Kendinizi diğer insanlarla kıyaslamayıp olduğunuz halinizden daha iyi bir konuma ulaşabilirsiniz. Kendinizi diğer insanlarla kıyaslamak sizi her zaman aşağı çekecektir. Kendinize olan saygınızı kaybetmenizi sağlayacaktır.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et