NFT Nedir? NFT Eğitimi Nasıl Olur? Kullanım Alanları Nelerdir?

NFT nedir? Kullanım alanları nelerdir?

NFT’ler (non-fungible token) çok kısa zaman içerisinde hayatımıza giren bir teknolojidir. Birçok kesim NFT’leri sosyal medyada görülen haliyle kim bu fotoğraflara ve görsellere yüklü paralar ödüyor? Nasıl para kazanılıyor? insanlar nasıl bu kadar kar elde edebiliyor? Bunları anlamak için kullanım alanlarını, sanata olan katkısını ve gelecekteki teknolojisini anlamak gerekiyor.

NFT eğitimi

Görsel NFT’ler ya da parçalar birer tokendir. Bu tokenleri önemli kılan onlara yüklenen anlamlar ve özelliklerdir. Kullanım alanlarına göre önemini anlamak gerekir. NFT’ler 2021’de ortaya çıktı ve Nft alanında işlem yapan tokenler bir dönem değer görmeye başladı ancak sosyal medyada çok büyük yankı uyandırmadığı için insanlar fotoğraflara, sanat eserlerine ya da oyunlara para vermek istemedi. Uzun bir aradan sonra çok uluslu finansal hizmetler şirketi olan Visa, twitter hesabından yaklaşık 160 bin dolar değerinde kriptopunk NFT’si satın aldığını duyurdu. Bu sektördeki  hareketin ilk kriptopunkları olan ilk Nft koleksiyonlardan ve sektördeki ilk 10 bin koleksiyonlu avatar projelerinden biridir. Bu sektörü destekleyenler kriptopunkta ikonik hal aldı ve genişledi. Böylece kriptopunklarda bir patlama gerçekleşti. Minimum fiyatı yaklaşık 30-40 ethereum fiyatında olan kriptopunklar 120-130 ethereum’lara kadar çıkmış durumdadır. Buna ek olarak daha yüksek fiyatlara koleksiyonun çok az bulunan parçaları  satılıyor. Visa’nın kriptolarla alakalı böyle bir yatırım yapması sektöre olan güveni artırdı ve ardından diğer NFT sanat eserlerine ya da koleksiyonlarına da ilgi duyulmaya başlandı. Ünlü bir NBA basketbolcusu Stephen Curry’nin ”Bored Ape Yacht Club” koleksiyonunu profil fotoğrafı yapmasıyla sektörü iyice alevlendirdi. Stephen in arkadaşları da başka ünlüler ve sanatla ilgilenen insanlar buraya akın ettiler.

Metaverse tüm sanal dünyaların artırılmış gerçeklik ve internetin toplamı da dahil olmak üzere geliştirilmiş fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluşturulan kolektif bir sanal paylaşım alandır. Nft’ler hayatımızda hep vardı sadece ortaya çıkmayı bekliyordu. Örneğin; Bir Counter Strike oyununda bir ekipman satın alırsınız sadece görsel önem kazanır ya da 100 dolar civarında olan çok işlevli bıçaklar satın alırsınız bunlar aslında bir metaversedir. Gerçekliğin dışında bir dünyadır. Twitter alanı da bir oyundur ve aynı şekilde o da bir metaversedir. VR gözlüklerle yapılacak konserde bu evren içindedir. Metaverse’yi bir blok chainde inşa etmenin alt yapısı Nft’lerden geçiyordur. Nft’ler bu amaca yönelik kıymetli bir teknolojidir. Başka bir örnekle, rap müzik sanatçısı Snoop Dogg, metaverse üzerinden bir arsa satın alıyor. Bu arsayı bir konser alanı yapıyor ve biletlerini nft yoluyla satıyor. İnsanlar blok zinciri üzerinden cüzdanlarıyla bu Nft’yi satın alıyor. Alınan Nft’ler bir token olarak cüzdanlarında duruyor. Blockchain doğrulamasıyla her şekilde bu tokenin sahibi olduğu için o konser etkinliğine girebiliyor. Yakın zamanda VR gözlüklerle konserler dijital ortamlarda bu şekilde gerçekleştirilecekler. Başka bir alanda inşaat şirketleri de binalarını Nft olarak satacak ve blok zinciri üzerinden yayınlayacaklar. İnsanlar bu parayla bina ve ev satın alabilecekler. Gelecekte hayatın her alanında çalışacak olan bir teknolojidir. 

NFT’YE GİRİŞ EĞİTİMLERİ İÇİN ONAY ALINDI

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “NFT’ye giriş” dersinin senato kararıyla genel sosyal seçmeli dersler havuzuna eklendiğini bildirdi. Ünüvar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölümü “NFT’ye giriş” dersi üniversitemiz genel sosyal seçmeli dersler havuzuna eklendi. Üniversitemize ve öğrencilerimize hayırlı olsun.” sözleriyle duyurdu.

70 KİŞİLİK KONTENJAN

Ankara Üniversitesi’nde verilecek olan “NFT’ye giriş” dersi ilk kez 2022 yılının bahar yarıyılında seçmeli dersler kategorisinde yer alacak, eğitimi almak isteyen öğrencilere 70 kişilik kontenjan ayrılacak.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et