Cinsel Sağlık Uzmanı Haydar Dümen Hayatını Kaybetti!

İşte Haydar Dümen’in mücadele dolu hayatı…

Haydar Dümen’in popülerleşmesini sağlayan köşe yazıları ciddi tehditler ve saldırıya neden oldu ancak zorluklarla bu durumla ilk karşılaşması değildi. Haydar Dümen 1931 yılında Yunan işgalinden henüz 8 gün önce kurtulan Uşak’ın İkisaray Köyü’nde dünyaya gözlerini açtı. O yıllarda yaşadığı zorluklarla verdiği mücadelesini bir röportajında anlattı. ”Doğar doğmaz beni pireler sarmış , ertesi gün babam her tarafımı kıpkırmızı görünce başka bir eve taşınımışız ama hayatım boyunca o pireler gibi kanımı emenler eksik olmadı” ifadelerini kullanmıştı. Eğitim hayatı da öyle kolay başlamadı, yaşadığı köyde okul olmadığı için ilkokul 4.sınıfa kadar ailesinden başka bir köyde başladığı eğitim mücadelesini de şu sözlerle anlatmıştı. ”Başkasının evinde kalıyorum, nazlanamıyorum içim daralıyor ”demişti. Ancak çareyi buldu ve kaldığı evde yaşıtı olan bir kıza aşık oldu, ilk aşk keyifliydi ve artık hayat başlıyordu.. Böylece bunalıma girdiği zaman bir öteki kapıdan kurtuluş yolu aramayı öğrenmişti. Haydar Dümen ortaokula gittiği zamanda Uşak’a öküz arabasıyla gidip gelmek zorunda kalarak dayısının ”doktor ol” ısrarları üzerine 1948 yılında İstanbul Üniversitesi tıp fakültesine girerek sadece kendi eğitim hayatını değil, köydeki diğer çocukların eğitim hayatını taçlandırdı. Tıp fakültesini bitirene kadar köydeki hiçbir çocuk okumadı ancak Haydar Dümen mezun olunca demek ki oluyormuş diyen köy çocukları da okul yoluna kendilerini adadı. Belki de Türkiye’nin en değişik soruları ona soruldu ve hepsine titizlikle bazen muzipçe yanıt verdi. Bu okullar için ilkti ancak meslek hayatı tuhaf sorularla başladı. Öyle ki kendisine gelen tuhaf soruların tanınmasını sağlayan kapıyı nasıl açtığını da şöyle anlatmıştı. ”3.5 yıl Erzurum Numune Hastanesi’nde çalıştım beni besleyen bugüne getiren oradaki çalışmam oldu”. Dünyada eşi benzer olmayan hastalar akıl almaz sorular geliyordu. Örnek olarak 25 yaşındayım, kocamı seviyorum ama cinayet işleyerek 15 yıl hüküm giyen bir vatandaş onu bırakmayacağım ondan çocuk istiyorum diye garip mektuplar aldı. 1964 yılında aldığı mektuplardan 40 yıl sonra bu konu şimdi gündeme damgasını vurdu. İşte böyle yaraları bulup dokundu. Haydar Dümen’in aklına mutlaka cinsellik bir yere takılıyordu. Beraberinde ”İşte memleketin hali” diye bir kongre sundu ve çok ilgi gördü bir kapı açtı. Bu tecrübeler 1966 yılında Şevket Rado’nun başında olduğu hayat yolunda gelen ilk birkaç mektup zamanla çuvallarla gelen mektuplara dönüştü ve günümüze dek Haydar Dümen’in macerası sürdü.

Haydar Dümen’in yaşadığı tehlikeli anlar

Herkesin konuşmaya çekindiği cinsellik konusundaki yazıları nedeniyle yaşadığı popülerlik 2010 yılında saldırıya uğramasına neden oldu. Kendi ismi duyulsun isteyen bir şahıs Haydar Dümen’e silahlı saldırı düzenlemiş ve verdiği açıklamada ”benim Haydar Dümen’le sorunum yok” demişti. Bunca popülerlik ve getirdiği tehlikenin yanında bir eş , bir baba ve çok sevdiği kargaları, köpekleriyle hep sevdiği ve onu yalnız bırakmadığı hayvanlarıyla mütavazi bir hayat sürdü. Kimileri için komik kimileri için tuhaf olarak nitelendirilen yazlarında aslında Türkiye’de yaşayan her bireyin cinsel konuda doğru bilgi sahip olmasına özen gösterdi.

Haydar Dümen korona virüsüne yenik düştü

Yaşamı boyunca kendi deyimiyle dejenere hayatı olmadan tedavi gördüğü özel bir hastanede corona virüsle mücadele ederken 92 yaşında hayata gözlerini yumdu. 11 gündür özel bir hastanede kovid tedavisi gören psikiyatrist ve yazar Haydar Dümen hayatını kaybetti. Dümen’in cenazesi dün 12.00’de kovid önlemleri çerçevesinde Ulus’taki Arnavutköy Mezarlığı’na defnedildi.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et