Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl Uygulanır?

“Heimlich Manevrası” Nedir?

“Heimlich Manevrası” adı verilen uygulama nefes borusuna cisim ya da yiyecek kaçması sonucu nefes borusunun tam olarak tıkanmasında uygulanan bir ilk yardım tekniğidir. Kişi eğer nefes alamıyor, morarmaya başlıyor ve boğazını gösteriyorsa Heimlich Manevrası uygulanır.

Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl Uygulanır?
Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl Uygulanır?

Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır?

Boğulma belirtilerini gösteren ve nefes alamayan kimse ellerini boğazına götürerek boğulduğunu gösterir. Heimlich Manevrası bu durumda uygulanabilir. Heimlich Manevrası’nda yapılması gereken ilk olarak nefes alamayan kişinin yan tarafına geçmektir. Daha sonra boğulan kişinin hafif öne doğru eğilmesi sağlanır. Boğulan kişinin sırtında iki kürek kemiği arasında ki orta bölgeye uygulanır. Buraya yukarıya doğru 5 kere “süpürme” olarak tarif edilen biçimde vurulur. Kişi normale dönmezse ve nefes almaya tekrardan başlamazsa bu manevraya geçilir.

Heimlich manevrası adı verilen ilk yardım tekniği ağ el baş parmağı avuç içerisine alınarak, kaburgalarının altında karnın orta kısmına konur. Ardından diğer elle yumruk yapılan el tutulur ve yukarıya doğru sert bir şekilde 5 defa çekilir. Bu manevrada amaç kişinin kaburga altından nefes boşluğuna baskı yapmaktır. Bu sayede tıkanıklığa neden olan unsurun dışarı atılmasını sağlanır.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et