Böbrek Taşı Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Dayanılmaz ağrılara neden olan böbrek taşı oluşumunda et, tuz ve baharatlı gıdaların aşırı tüketimi ile kalsiyum ve D vitamini fazlalığı önemli rol oynuyor. Masa başı çalışanlar, az su içenler taş riski taşıyor..

Son yıllarda böbrek rahatsızlıklarından, özellikle de taşlardan yakınanların sayısı artıyor. Vücuttaki zararlı maddeleri süzerek hayati bir görev üstlenen böbrekleri korumak gerekiyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, dayanılmaz ağrılara yol açan böbrek taşlarının ülkemizde sık görüldüğünü belirterek, “Erkeklerin yüzde 10’unda, kadınların ise yüzde 3’ünde hayatlarının bir döneminde böbrek taşı oluşur” diyor. Prof. Dr. Kulaksızoğlu, böbrek taşlarına ilişkin sorularımızı şöyle yanıtlıyor…

Taş NASIL OLUŞUR?

Genellikle yiyecek-içecekler ile vücudumuza aldığımız minerallerin küçük parçacıklar halinde böbrek içinde çökmesi ile oluşur. Normalde idrardaki vücudun koruyucu maddeleri ile oluşum engellenir. Fakat bazı durumlarda bu koruyucu mekanizma etkisini yitirir. Oluşan parçacıklar küçükse herhangi bir şikayete sebep olmadan idrarla dışarı atılırlar. Daha büyük taşlar ise böbrekte veya idrar yolunda bir yerde takılıp tıkanmaya yol açabilir.

KİMLER tehlikede?

Böbrek taşı oluşumunda yiyecek-içecekler kadar, ailevi taş öyküsü varlığı, aşırı kalsiyum ve D vitamini, fazla kilo, idrar yolu enfeksiyonu, tansiyon, gut gibi metabolizma hastalıkları, iltihabi barsak hastalıkları, tiroid ve paratirodi hastalıkları ile bazı kanser türleri olan hastalarda böbrek taşı riski yüksektir. ame liyat şart mı? 5 mm ve altındaki büyüklükteki taşlar kendiliğinden düşer. 10 mm altındaki taşların düşme ihtimali vardır. 10 mm üzeri taşlar cerrahi ya da taş kırma ile tedavi edilir. Taşın boyutundan çok, şikayetlerin şiddeti ve böbrek ile idrar kanallarına yaptığı hasar derecesi önemlidir. Ameliyat ise ‘minimal invaziv’ denilen vücutta kesi olmadan endoskopik yöntemle yapılır.

BELİRTİLERİ nelerdir?

  • İdrarda kanama ve taş parçalarının görülmesi.
  • Özellikle yan bölgelerde çok şiddetli, kıvrandırıcı ağrılar.
  • Ağrı ile bulantı ve kusma.
  • Sık tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları.
  • Çocuklarda karın ağrısı, iştahsızlık, idrar yolu enfeksiyonları. Korunmak için yapılacaklar
  • Kesi nlikle her gün 2-2.5 litre su içilmeli.
  • Aşırı tuzlu, etli ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Fazla hayvansal protein ile yüksek kolesterol taş için risk faktörüdür.
  • Sık tekrarlayan taş durumunda yiyecekler düzenlenmeli. Sık taş düşüren ve ailesinde de taş olanlara metabolik araştırma yapılmalı.
  • Düzenli egzersiz yapmak önemli.
  • Daha önce taş düşürme hikayesi olanlar 6 ayda bir idrar analizi ve ultrason incelemesinin tekrarı gerekir.
  • Sürekli taş düşürenlerde kan ve idrar örnekleri incelenmeli. Taşa yol açan sebepler bulunmalı.
  • Düşürülen taşlar atılmayıp, inceleme amacıyla bu konu ile ilgilenen deneyimli merkezlere başvurulmalı.

​Kum dökmek CİNSEL HAYATI ETKİLEMEZ

İdrar yolları hastalıkları arasında yer alan kum dökme de sıkıntı yaratıyor. Yoğun kum döken hastalarda idrar yapma sırasında yanma hissi olabiliyor. Cinsel hayatın olumsuz etkilendiği belirtiliyor. Oysa ki, kum dökme ile cinsel yaşam arasında herhangi bir ilişki bulunmuyor.

​YAZ AYLARINDA risk yükseliyor

Kum dökme yaz aylarında artıyor. Aşırı sıcaklarda terleme yolu ile sıvı kaybının yükselmesi sıvı alımının yeterli olmaması idrarda mineral yoğunluğunun artmasına neden oluyor. Dolayısı ile taş oluşum riski daha yükseliyor. Bir de gecegündüz kıyaslaması yapıldığında sıvı alımının olmadığı gece boyunda terlemenin de etkisi ile gece taş oluşumu gündüze göre daha fazla gerçekleşiyor.

​KIRMIZI ELMA koruyucu kalkan

Elma, özellikle de kırmızısı, böbrek hastalıklarının tedavisine destek verdiği gibi hastalıklara yakalanmamak için koruyucu bir kalkan görevi de üstleniyor. böbrekleri temizliyor, lif içeriği ile süzme işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesine yardımcı oluyor. günde orta boy bir elma böbrek sağlığı için önem taşıyor.

​Yemek arasında YOĞURT YİYİN!

Ev yoğurdu böbrek sağlığında önemli rol oynuyor. Özellikle yemek aralarında yenilen yoğurt böbrek sistemini düzenliyor ve çalışmasına yardımcı oluyor. Taze meyvelerle karıştırılan yoğurt da, C vitamini ve mineral etkisiyle birleşince böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiliyor.

KABAK ÇEKİRDEĞİNİ unutmayın!

Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, Omega- 3 etkisi ile böbrek hastalıklarına karşı koruyor. Şeker dengeleyici ve böbrek sistemlerini temizleyici etkisi yüksek olan kabak çekirdeği aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiriyor, depresyon ile kronik halsizliği gideriyor.

Balkabağından FAYDALANIN

Sadece yılbaşı sofralarında değil, balkabağını aralıklarla tüketmek gerekiyor. Çünkü balkabağı özellikle böbrek taşı sorunlarına karşı etki gösteriyor. Zengin içeriğiyle, böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor..

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et