Açlığı Bastırmanın Yolları Nelerdir ?

İştahınızı ne kadar iyi kontrol ederseniz kilo alıp vermeyi de doğru bir şekilde yaparsınız. İştahınızı bastırmak ve sağlıklı beslenmek için açlığı bastırma yolları nelerdir? Açıklıyoruz.

İştah psikolojik ve fiziksel bir nedendir. Sıkıldığımızda veya stres altında olduğumuz zaman aç olmasak bile yemek yeme eğiliminde oluruz. Hepimiz tatlı, tuzlu veya yağlı gıdaları yiyip zayıf kalmayı istiyoruz. Zayıflarken de sağlıklı kalmak hepimizin hayali. Daha az yemek yemek ve sağlıklı kalmak için açlığı bastırmak için neler yapabiliriz?

Protein ve lifli gıdalar tüketin

Protein ve lif açısından zengin gıdalar doyurur ve enerji verir. Aynı zamanda protein ve lifli gıdalar sindirim sisteminde daha uzun süre kaldığı için yemek yeme isteğinizi bastırır ve daha az yemek yersiniz.

Araştırmalara göre,  lif açısından zengin fasulye, bezelye, nohut ve mercimek gibi gıdalar doygunluk hissini %31 oranında arttırır. Balık, yumurta, kümes hayvanları ve baklagiller gibi sağlıklı proteinleri yemeklerle birlikte tüketin.

Su için

Gün boyunca ve özellikle yemek yemeden önce su içmek iştahınızı bastırmada çok yardımcı olur. Vücut susuz kalınca yiyecek ihtiyacı artar. 1 bardak su içmek açlık sıkıştırmalarını kaldırır. Su midede yer kaplayacağı için yiyeceklere yer kalmayacak. Sadece su değil, yemekten önce meyve suyu veya çorba gibi sıvı bir şey tüketmek de aşırı yemenize engel olacaktır.

Kahvaltı edin

Ne kadar meşgul olursanız olun, daima güne kahvaltı yaparak başlayın. Kahvaltı öğününü atlamak kan şekerinde düşüşe neden olabilir ve bu da gün boyunca daha fazla yiyecek arzunuza neden olur.

Lif ve protein içeren bir kahvaltı, kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olur. Uzmanlar kahvaltıyı günün en önemli yemeği olarak görüyorlar. Bir kase yulaf ezmesi, meyve, yoğurt, tam tahıllı ekmek veya bir sandviç gibi sağlıklı kahvaltı seçeneklerinden birini tercih edin. Sabah kahvaltı hazırlamak için zamanınız yoksa yatmadan önce bir şeyler hazırlayabilirsiniz.

Uykunuzu alın

Uykusuzluk açlık hormonu seviyesinin yükselmesine neden olur ve sizi daha fazla insüline dirençli hale getirebilir. Aynı zamanda, iştahı bastıran yağ hücreleri tarafından salınan leptin hormonu uyku sürenize bağlıdır.

Uykusuzluk iştahı düzenleyici hormon leptin ve grelinde değişiklikler yaratarak iştahta artışa neden olur.  Sonuçta yiyecek alımının artması ve kilo alımı meydana gelir. Gün boyunca açlık sınırınızı kontrol etmek için en az 7-8 saat uyku uyumalısınız.

Yürüyüşe çıkın

Egzersizler beynin iştah kontrol merkezini etkileyebilir. İştahınızı bastırmak için mola verin ve yürüyüşe çıkın. 15-20 dakikalık bir yürüyüş, iştahı uyaran hormonları düşürmeye yardımcı olacaktır. Kısa bir yürüyüş, stres düzeyinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Düşünerek yemek yiyin

Normal koşullar altında, beyniniz aç ya da tok olup olmadığınızı bilir. Ancak, televizyon izlerken veya sosyal medyaya göz atarken çok hızlı yiyecek tüketme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu sorunu çözmek için dikkatli yemek yiyin. Dikkatle yemek için, yediğinize konsantre olmalı ve yemeğinizin tadına bakmalısınız.

Kahve için

Birkaç fincan kahve içmek açlığınızın azalmasına yardımcı olur. Sabahları kahve içmek metabolizmanızı artırabilir ve iştahınızı bastırabilir. Kahvenin sağlığa birçok yararı var. Hatta araştırmalara göre kahve ömrü uzatıyor. Sabah kahvesinde tatlandırıcı kullanmayın bu önemlidir çünkü kahvenin içerisindeki şeker insülin seviyenizi yükseltebilir.

Kulak memenizi sıkın

İştahınızı bastırmak için bir başka şaşırtıcı ve basit yol kulaklarınızı sıkmaktan geçiyor. Akupunktur noktasını uyararak enerjinin dengelenmesine yardımcı olur.  Araştırmalara göre, kulak memesini sıkmak iştahı bastırma yönteminin en etkili yollarından biridir ve kilo vermenize neden olur.

Dişlerinizi fırçalayın

Tuhaf gelse de canınızın çok çektiği yiyeceği yemek yerine dişlerinizi fırçalamak o yiyeceğe olan özlemi durdurur. Temiz bir ağzınız olduğunda canınız hiçbir şey yemek veya içmek istemeyecektir.

Şekersiz sakız çiğneyin

Daha az yemek yemeniz için yapılması gereken basit bir ipucu şekersiz sakız çiğnemektir. Çiğneme eylemi açlık duygularınızı azaltacaktır. Ayrıca sakız çiğnemek daha fazla tükürük üretmenizi sağlayarak ağzınızı ve dişlerinizi temiz tutar.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et