Haruki Murakami Kimdir ?

Haruki Murakami

Japon yazar Haruki Murakami’nin yazdığı kitaplar sadece Japonya’nın en çok satanlarına girmekle kalmamış, 50 tane farklı dile çevrilmiş ve dünyanın da en çok satanlar listesine girmeyi başarmış.
İşin doğrusu ben iyi bir roman okuru değilim ama son zamanlarda Japon kültürüne olan ilgimden dolayı Murakami’nin bir kitabını aldım (Kafka on the shore); ilk 40-50 sayfasını zorlayarak 3 ayda, gerisini ise 4 günde okudum ve bitirdiğim gün felaketim oldu!! Hemen 7 tane daha Murakami’den seçme kitaplarımı sipariş ettim. Çünkü Murakami beni başka yerlere götürdü, hayatıma yeni renkler kattı, içimdeki çoçuğu hareketlendirdi. Bana kedileri sevdirdi.

Haruki Murakami

Murakami’yi sevdim, sevmekten de öte Murakami’ nin hayranı oldum. Neden mi?
Murakami masalımsı, sıradışı, neredeyse gerçek hayata ait olmayan karakterler yaratıyor ama onları öyle bir betimliyor ve geliştiriyor ki, gerçek dışı olmalarına rağmen sizin içinizde bir yerlere dokunmayı, kendinizden ve hayatınızdan parçalarla özdeşleşmeyi başarıyorlar.
Karakterlerinin coğu aşkı, sevgiyi, şefkati çok iyi anlamayan, yalnız kahramanlar değişik bir huzurla hikayelerine başliyorlar. Yalnızlık olgusunu çoğu zaman fetişize ediyor Murakami…Herkesin sevgiye , bir diğerine muhtaç oldugu bu dünyada yalnızlığın güzelliğini, ihtişamını, albenisini bu kahramanlar sayesinde özenle anlatıyor Murakami.
Bir zaman sonra bu olağan dışı, bağımsız karakterler kendilerini sıradışı, hatta bazen toplumca kabul edilmeyen ilişkilerin içinde buluyorlar. Diyaloglar, tanışma şekilleri, bağlanma süreçleri şaşırtıcı, enteresan ve bazen komik….Murakami, ön yargılarınızı yok etmeyi, tüm bu ilişkilerin insani olan taraflari kadar farklı olan yanlarını da görmenizi, anlamanızı ve benimsemenizi ustalıkla sağlıyor. 50 Yaşında / yarı ölümlü bir kadınla, 17 yaşında evini terketmiş bir genç erkeğin arasındaki metafiziksel, ödipal aşk ilişkisi; 13 yaşında bir ergen kızla 35 yaşında yalnız, bekar bir erkeğin çok kısa sürede gelişen dostlukları ve duygusal bağı, kendini homoseksüel bir erkek olarak gören ama kadın olarak doğmuş bir kişinin imkansız aşk arayışı, ihtiyar (ve benim favorim olan) yalnız, terkedilmiş bir adamın yolda tanıştığı genç bir kamyoncuyla çok kısa süre içinde kurduğu derin bağ ve apansız gelişen esrarengiz yolculuğu…Dahası konuşabilen, trajedisi olan, öyküleri olan kediler.
Ve tüm bu kahramanlar o kadar gerçeklik kazanmiş ki, kitaptan atlayıp yanınıza oturacak gibi hissedebilir, her birini arkadaş gibi görmeye başlayabilirsiniz.
Ölümle yaşam arasında kalmış hayali mekanlar, kokular; klasik müzik yolculuğu eşliğinde ustaca yaratılmış, şiirimsi metaforlar da Murakami’nin ana hediyeleri arasında.
Murakami, benim gözümde okuyucusunu masal okuyan bir çocuğa çeviren bir sihirbaz.

Yazar: Anıl Koşar

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et