Ürtiker (Kurdeşen) Nedir? Ürtiker Tedavisi…

Ürtiker Nedir? Nasıl Geçer? Ürtiker Resmi ve Neden Ürtiker olur? Kurdeşen Nedir? Kurdeşen Dökmek Ne Demektir?

Halk arasında bilinen adıyla Kurdeşen yani Ürtiker, en bilinen deyimiyle “kurdeşen dökmek” vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan resimde de görebileceğiniz gibi yuvarlak genelde kaşıntılı çeşitli nedenlerle oluşan kaşıntılı döküntü olarak tanımlanır. Ürtiker yani kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir. Ürtiker’in (kurdeşen) bir çok nedeni olabileceği gibi ürtiker’in çeşitleri bulunmaktadır.  gibi Aşağıda Kurdeşen yani ürtiker resminde görebilirsiniz.

Ürtiker Nedir? Kurdeşen Nedir? Nasıl Geçer? Belirtileri ve Tedavisi resimli
Ürtiker Nedir? Kurdeşen Nedir? Nasıl Geçer? Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker (kurdeşen) Nedir ?

Kurdeşen dökmek deyimiyle bilinen Ürtiker ciltte rahatsız edici ve alerjik reaksiyonlar bağlı olarak çıkan dermatolojik bir hastalıktır. Her yaşta görülebilir olan bu cilt hastalığı yuvarlak ve kırmızımsı vücudun herhangi bir bölgesinde çıkabilen lekelerle kendini gösterir. Genellikle tam olarak neden olduğu saptanamamakla beraber 1 hafta ile 6 hafta belki 1  yıl gibi sürelerle vücutta bu lekeler oluşabilir. Ürtiker yani kurdeşen bir tetikleyicisi vasıtasıyla ortaya çıkar. Yiyecek, içecek, giysi, şampuan değişimi, sabun değişimi, hava değişimi ve bunun gibi bir çok neden kurdeşen’i tetikleyebilir.

Kurdeşen Nedir ? Kurdeşen Dökmek Yani Ürtiker Nedir ?
Kurdeşen Nedir? Kurdeşen Dökmek Yani Ürtiker Nedir ? Ürtiker Sebepleri? Ürtikere Ne İyi Gelir? 

Ürtiker Neden Olur ? Ürtiker Yani Kurdeşen Çeşitleri Türleri Nelerdir ? Ürtiker’in Belirtileri

Ürtiker yani Kurdeşen alerjik bir tepkimeden kaynaklanır. Herhangi bir maddeye karşı alerji belirtisi olarak ciltte kurdeşen yani ürtiker denen  döküntüler ortaya çıkar. Cildinizdeki kan damarlarının genişlemesine neden olan histaminlerin salınmasını tetikler, hatta bu hastalığın tedavisinde antihistamin ilaçlar kullanılır. Kurdeşen (ürtiker), alerjik reaksiyon sonrası bölgedeki kan akışını arttırır. Artan kan akışı ciltte kızarıklığa, şişmeye ve kaşıntıya yol açar. Kurdeşenin yani Ürtiker’in en sık karşılaşılan nedenleri ise şunlardır;

Ürtiker Belirtileri, Ürtiker Yani Kurdeşen Nasıl Geçer
Ürtiker Belirtileri, Kurdeşen Neden Olur,  Ürtiker Yani Kurdeşen Nasıl Geçer, Alerjik Ürtiker
  • Penisilin ve penisilin türevi antibiyotikler, aspirin, steroid olmayan romatizma ilaçları, idrar söktürücüler, ağrı kesiciler gibi ilaçların yan etkisi olarak
  • Kuruyemiş, çikolata, balık, domates, yumurta, taze meyveler ve süt gibi gıdaların neden olduğu besin ürtikeri
  • Temas Ürtikeri; Kedi, köpek kuş gibi evcil hayvanlar ile doğrudan temas. Ayrıca şeftali, erik, çilek gibi bazı meyvelere dokunmak da ürtikere yol açabilir.
  • Enfeksiyon kaynaklı ürtiker; Bakteri, virüs, parazit ya da mantarların neden olduğu ürtikerdir. Sinüzit, diş hastalıkları, safra kesesi, deri enfeksiyonlarında bu durum karşılaşılır. kronik sinüzit, kulak iltihapları, idrar yolu infeksiyonları, diş infeksiyonları, gastrit ve peptik ülsere neden olan Helikobakter Pilori de kronik ürtikere neden olabilir.
  • Soğuk veya sıcak hava, su ile temas, darbe alma, egzersiz sonucu, ultraviyole ışınlarıyla meydana gelen ürtikerdir. Ani olarak ortaya çıkar ve hızla kaybolur.
  • Güneş ışınlarının neden olduğu ürtiker türüdür. Güneşe maruz kalan bölgelerde kızarma, kabarma ve kaşıntıya yol açar. Birkaç dakika içinde ortaya çıkar, gölgede 1-2 saat içinde kendiliğinden kaybolur.
  • Stres, depresyon, troid hastalıkları, böcek sokması da kurdeşene yol açabilir.
    Nadir durumlarda kolon, akciğer, lenf kanserlerinin başlangıcında kurdeşen görülebilir. ,

Ürtiker “Kurdeşen” Belirtileri Nelerdir ? 

Akut olarak bilinen geçici Ürtiker (kurdeşen) belirtileri birkaç gün ya da birkaç haftada kendiliğinden ortadan kalkabilir eğer geçemezse yani dolayısıyla bu dermatolojik cilt  hastalığı kronik ise şu hastalık belirtileri gözükür; 

Ürtiker "Kurdeşen" Belirtileri
Ürtiker “Kurdeşen” Belirtileri
  • Vücudun her yerinde ten rengi ya da kırmızı renkte kabarcıklar
  • Kronik kurdeşene sebep olan faktörle paralel ilerleyen ve çeşitli şekillerde oluşan şişlikler
  • Sürekli kaşınma isteği
  • Dudaklarda, göz kapaklarında ya da yutakta ağrıya neden olan şişme belirtileri gözlemlenir.

Bu semptomlar, kronik kurdeşene neden olan faktör ortadan kaldırılmadığı sürece haftalarca, aylarca hatta yıllarca görülebilir

Ürtiker yani Kurdeşen Nasıl Geçer ? Ürtiker Kurdeşen Tedavisi Nasıl Olur ?

Kurdeşen Nedir? Resimli Kurdeşen Ürtiker Tedavisi Kurdeşen Tedavisi
Kurdeşen Nedir? Kurdeşen Kesin Çözüm Bitkisel Çözümler Resimli Kurdeşen

Ürtiker, yani ciltte oluşan çeşitli nedenlere bağlı kaşıntılı döküntü tedavisi için öncelikle bir dermatolog yada cildiye doktoruna gidiniz. Doktorunuz size alerji testi uygulayarak hangi maddeye veya yiyeceğe alerjiniz olduğunu ve kurdeşen yani ürtiker’in neden olduğunu saptamaya çalışacaktır. Daha sonrasında buna neden olan şeyler ortadan kaldırılarak bu cilt hastalığının geçmesi için anti-histamin ilaçlar verecektir. Tabi bu hastalık yinede tam olarak geçmeyeceği gibi birden bire ortadan kayboladabilir. İğne ve ilaç tedavisi uygulanan hastalıkta bu hastalığı meydana getirebilecek etmenlerden uzak durulmalıdır. Her ne olursa olsun bir cildiye veya dermatoloğa gitmekte doktora gitmekte fayda vardır.

Ürtiker "Kurdeşen" için Hangi doktora Gitmeli - Dermatolojik Hastalıklar
Ürtiker “Kurdeşen” için Hangi doktora Gitmeli – Dermatolojik Hastalıklar

Ürtiker veya Kurdeşen’in Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri

  • Soğuk Kompres, Soğuk kompres kan damarlarını büzüştürüp histamin salınımı engeller böylece ciltteki şişliği kızarıklığı ve kaşıntıyı gidermeye yardımcı olur. Buzluktan buz küpünü çıkarıp temiz bir atlete sarın ve kurdeşen olan yerlere günde üç ya da dört kez 10 dakika boyunca tutun.
  • Karbonat, Karbonat anti-inflamatuar özellikleri sayesinde iltihabın yanı sıra kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.Bir kaseye 2 yemek kaşığı karbonat koyup üzerine biraz su ekleyip macun kıvamına getirin. Kurdeşen olan yerlere sürüp 10 dk bekleyin. Ilık su ile yıkayın. Her gün, günde 1 kez buna devam edin.
Ürtiker Kurdeşen Doğal Tedavi Yöntemleri Kesin Çözüm
Ürtiker Kurdeşen Doğal Tedavi Yöntemleri
  • Aloe vera jel kurdeşen için bir diğer etkili doğal ilaçtır. Cilde sürülerek uygulandığında kızarıklık, iltihaplanma ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikler içerir. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içinden aloe vera jeli çıkarın, kurdeşen olan bölgeye sürün.15 dakika bekletin ve ılık su ile durulayın. Cildiniz tamamen iyileşene kadar bu tedaviyi günde birkaç kez uygulayın.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et