Kösem Sultan’ın Hayatı ve Padişah IV.Murat

Muhteşem Yüzyıl ve devamı olan Muhteşem Yüzyıl : Kösem Sultan dizisi tabi ki izleyicilerde gerçekte neler olduğu ve dizinin devamındaki olayların nasıl işleneceğine dair merak uyandırıyor. Birazcık Osmanlı tarihinden bahsederek konuya girelim. Osmanlı İmparatorluğu yaptığı seferler sırasında bölge halklarından küçük kız ve oğlan çocuklarını toplar. Bu insanlar İstanbul’a getirilerek bir kısmı özenle seçilip saraya alınırken, geriye kalanı ise köle pazarında satılırdı. Yetenekli, zeki ve iyi eğitim görmüş kimselerin de köle olarak İstanbul’a getirilip, daha sonra saraya alındığı bilinmektedir. Bu insanlardan biri Safiye Sultan’dır. Safiye Sultan zengin bir tüccarın kızıdır. Aslen Venedikli olan Safiye Sultan’ı Akdeniz’de Osmanlı korsanları alıkoyarak İstanbula getirmiştir. İstanbula geldiğinde henüz 12 yaşında olan fakat aldığı iyi eğitimin yanı sıra güzelliğiyle de dikkat çeken Safiye Sultan’ın ünü saraya kadar ulaşır. Köle tüccârlarına yüklü miktarda altın vererek Nurbanu Sultan onu satın alır. Safiye Sultan, 3. Murat’ı kendisine âşık edecek ve rakiplerini birer birer yok edecektir. Muhteşem Yüzyıl : Kösem Sultan’ın ilk bölümlerinin çekilmesiyle beraber Kösem Sultan hakkında merak edilen birçok şey oldu.

Kösem Sultan

Bunlardan biri oğullarının kim olduğu ve tahta geçen çocukları. Yalnız burada bahsettiğimiz çocuklar tahta geçtiklerinde gerçekten çocuktular. Kösem Sultan’ın tam olarak nerden geldiği bilinmemektedir. İlk isminin Anastasya olduğu, kocası olan 1. Ahmet’e haseki olduktan sonra çok önemli bir konuma geldiği ve Safiye Sultan’ın onu I.Ahmet’e hediye ettiği bilinmektedir. Henüz 15 yaşındayken Haseki olan Kösem Sultan ileride devleti yönetecek bilgiye ve kudrete sahip olacaktır. I.Ahmet’in ölümüyle birlikte tahta, kardeşi I. Mustafa geçmiştir. Sonraki yıllarda tahta geçen 2. Osman ise  Kösem Sultanın devlet işlerine karışmasından rahatsız olarak onu sürgün etti.  Fakat Kösem Sultan, 2. Osman’ın tahtan indirilmesi için çok uğraşacak ve Topkapı Sarayına geri dönecekti. II.Osman’ın, oğlu olan 1. Mehmeti’i idam ettirmesi Kösem Sultan’da büyük bir nefret oluşturmuştu. Daha sonra Kösem Sultan 2. Osman’ın tahttan indirilmesiyle oğlu 4. Murat henüz 8 yaşındayken tahta çıkarıldı.

IV.Murat

İyi bir eğitim görememiş 4. Murat’ın kötü koşullarda yaşatıldığı, kafeslere konulduğu da bilinmektedir. Fakat 4. Murat annesi himayesinde iyi bir eğitim aldı. Devleti yönetecek yaşa gelince güçlü bir padişah olduğunu kanıtlayacak ve en ünlü osmanlı padişahlarından biri olacaktı. İri yapılı ve kaslı bir adam olduğu bilinen 4. Murat’ın gücü halk arasında meşhur olacak ve  getirdiği alkol ve tütün yasağıyla otoritesini bizzat gösterecekti. Halkın arasına karışacak, meyhaneleri kapatacaktı. 4. Murat aynı zamanda entelektüel bir padişah olarak edebiyat eserleri de üreten ve kendisinden korkulan bir Osmanlı padişahı olarakta tarihe geçti.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et