Efsane Futbolcu Pele Hayatını Kaybetti! Pele Kimdir? Hayatı ve Biyografisi

Brezilyalı efsane futbolcu Pele hayatını kaybetti. Pele’nin uzun zamandır kemoterapi gördüğü öğrenildi. 82 yaşındaki Pele, hayatını kaybetti. Pele’nin, 29 Kasım’da kemoterapi uygulanması için hastaneye kaldırıldığı, solunum yolu enfeksiyonunun tespit edildiği ve sağlık durumunun genel anlamda ilerleme kaydederek stabil olduğu açıklanmıştı. 82 yaşındaki Pele’nin vücudundaki kanserin bu yılın başlarında akciğer, karaciğer ve bağırsaklarına yayıldığı tespit edilmişti. Peki Pele Kimdir? İşte Hayatı ve biyografisi

Pele Kimdir, Kaç Yaşında, Neden çldü, Pele, Edson Arantes do Nasciment, Pele Biyografi
Pele Kimdir, Kaç Yaşında, Neden çldü, Pele, Edson Arantes do Nasciment, Pele Biyografi

Pele Kimdir? Kaç Yaşındaydı? Pele’nin Hayatı ve Biyografisi

Edson Arantes do Nascimento Pele, 1940 yılında Brezilya’da dünyaya geldi. Futbola Bauru Atletic takımında başlayan Pele, 1955’te geçtiği Santos Kulübü’nde 1956’da A takımına alındı. Pelé 15 yaşındayken Santos, 16 yaşındayken Brezilya millî futbol takımı için oynamaya başladı. 17 yaşındayken 1958 Dünya Kupası finalinde attığı gol, onu bir Dünya Kupası finalinde gol atan en genç futbolcu yaptı. Brezilya 1962 Dünya Kupası’nda da şampiyon oldu ancak Pelé grup aşamasında sakatlandığı için turnuvanın geri kalanında oynayamadı. 1970 Dünya Kupası’nda dört gol yedi asistle oynayarak üçüncü şampiyonluğun merkezinde yer aldı.

Pele Kimdir Kaç Yaşındaydı Pele'nin Hayatı ve Biyografisi
Pele Kimdir Kaç Yaşındaydı Pele’nin Hayatı ve Biyografisi

İlk Dünya Şampiyonluğu’nu 1958’de tattı.

Yedekler arasında İsveç’e götürülen Pele oyuna girdiği zamanlarda başarılı futboluyla dikkatleri üzerine çekti ve Milli Takımın ilk on birinde yer alarak kupayı kaldıranlar arasına girdi. 1962 Dünya Kupası onun için kötü bir dönemdi. Pele sakat olduğu için bu milli takıma çağrılmadı. Futbol’un taçsız kralı olarak adlandırılan Pele, 1970 dünya kupasında hem olgun bir futbolcu hem de dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olduğu gösterdi ve Brezilya bu dünya kupasından da şampiyonlukla çıkarak 3 kez kupayı evine götürdü. Her an her şeyi yapabilecek teknikte bir oyuncu olması, rakiplerin korkulu rüyası haline getirdi onu fakat o bununla şımarmak yerine kendisini daha da geliştirmeye çalıştı. 1974 yılına kadar oynadığı Santos takımında tam 1284 gol attı. 1975’te, 4 milyon dolar karşılığında ABD’nin Cosmos Takımı’na transfer oldu. 1977’de futbolu bıraktığında, 1363 lig maçında attığı gol sayısı 1281’e ulaştı. 1959’da dünyada, 1960, 1964, 1965’te Güney Amerika’da yılın futbolcusu seçildi.

Kaleme aldığı Ben Pele adlı otobiyografisi en çok satan kitaplar listesine girdi. 1973’te Santos ile İstanbul’a gelerek Fenerbahçe-Santos maçında Türk seyircisinin karşısına çıktı.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et