1970’ler, Kostüm, Tasarım ve Milk

Gus Van Sant’ın yönettiği 2008 yapımı bir Amerikan filmi olan Milk, Amerikalı siyasetçi Harvey Milk’in hayatının senaryolaştırılmasından ortaya çıkan bir yapım. Biyografi özelliği taşıyan ve ileri-geri dönüşler barındırmasından dolayı post-modern anlatıya sahip bu film Harvey Milk’in hem psikolojik hem de sosyal süreçlerini yakın plana aldığı için karakter yapısı bakımından psiko-sosyal yapıdadır.

1970’lerde geçen film ana karakterin hayatını anlatırken aynı zamanda dönemin kıyafet modası hakkında ipuçları vermektedir.

Milk 1970’leri anlatan bir film olması dolayısıyla bir dönem filmidir. Dönem filmi çekmek her yönetmen için zor olmuştur çünkü bu gibi filmlerde herhangi bir devam hatası yapmak, inandırıcılığı yok ederek seyircide hayal kırıklığı yaratmaktadır. Filmde kullanılan kostümlerin yanı sıra mekanlar, araçlar, binalar vb. şeyler tasarım aşamasında çok dikkat gerektiren hususlardır.

Milk genel anlamıyla 1970’leri bize çok yakından tanıtan bir filmdir. Yönetmenin ince zekâsıyla ve Harvey Milk’in müthiş yaşam öyküsüyle birleşen yollar bizi muhteşem bir film yolculuğuna çıkarmaktadır.

Milk’in Kostüm Analizi ve 1970’ler Modası

Milk filminin kostüm analizine başlamadan önce filmin genel kostüm yapısı hakkında bilgilendirme yapmakta fayda var. Milk daha önceki satırlarda da belirttiğimiz gibi 1970’lerde geçen bir sinema filmi. Bu nedenle filmde doğal olarak 1970’lerin moda esintileri görülmektedir. Ayrıca filmde yer alan ana karakter bir savunucu, lider ve siyasetçi konumunda olduğu için kıyafetler genellikle klâsik takım elbise olarak nitelendirebileceğimiz tarzdadır. Bunun yanı sıra LGBT bireylerinin de film hatrı sayılır bir şekilde yer alması, 1970’lerde LGBT bireylerinin nasıl bir moda anlayışına sahip olduğunu bizlere göstermektedir. LGBT bireylerinin renkli ve göz alıcı kıyafetler tercih etmesi filmdeki siyaset modasının tek başına hakimiyet kurmasını engellemiştir.

1970′ler modasına göz atacak olursak hippi kültüründen miras kalan “Bell Bottom” adı verilen geniş paçalı pantolonlar ve “Tie Dye” adı verilen parlak desenli tişörtler bu dönemde başlamıştır. Yine 1960′ların ortalarında kadınlar açısından cinselliğe ön planda tutan mini etek moda olmuştur. 1971′de kadınların ve erkeklerin sıkça kullandığı dar ve kısa bir şort çeşiti olan hot pantslar oldukça modadır. 1960′larda başlayan cinsellik akımı yine 1970′lerin modasında kendini göstermektedir.

1970′lerin modasına baktığımızda aslında ilk gördüğümüz unisex ürünlerin sıkça kullanıldığını görüyoruz. Bu durum bize kadın ve erkek eşitliğinin sadece sözde değil modada da geliştiğini göstermektedir. 1960’larda özellikle kadın giyiminde başlayan cinsellik, 1970′de devam etmekte fakat 70′lerin modasına cinsellikle beraber disko ve punk kültürüde eklenmiş ve moda biraz daha serseri bir hal almıştır.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et