Mert Yağız Köksal 10 Kuruş Maliyet Yüzünden Ölmüş!

Şırınga Çikolatanın Kapağının Nefes Borusuna Kaçması Sonucu Hayatını Kaybeden Mert Yağız Köksal’ın 10 Kuruşluk Maliyetle Önlenebileceği Ortaya Çıktı!

Şırınga Çikolataya eklenebilecek “Simit” adını verdikleri 1 gramlık aparatın bu tip ölümlerin önüne geçebileceğini söyleyen plastik kalıp ustası Haşim Orhan, 10 kuruşa mal olabilecek bir kapakla daha güvenli bir tasarımın yapılabileceğini söyledi.

Şırınga Çikolata, Mert Yağız Köksal, Ankara, Keçiören
Şırınga Çikolata Ölümü

Bu ufak önlem sayesinde kapağın düşmeyeceği ve çocuklar için güvenli hale gelebileceğini söyleyen plastik kalıp ustası Haşim Orhan, “Çok maliyetli şeyler değil bunlar. Bunu yapan insan sıktığın zaman boğaza kaçabileceğini tahmin etmeli. Neticede bu çocuğa hitap eden bir şey. Bunu hangi akılla mantıkla yapıyorlar anlamıyorum. Bu kapak 1 gram bile gelmez. Halkasıyla beraber 2 gram olsun. Çok maliyetli değil, yapılabilirdi” dedi.

Çocuk Ölümleri 10 Kuruş İle Önlenebilirdi, Şırınga Çikolata
Çocuk Ölümleri 10 Kuruş İle Önlenebilirdi, Şırınga Çikolata

Güvenli Tasarımın Maliyeti Düşük!

Güvenli bir tasarımın maliyetinin çok yüksek olmadığını söyleyen Orhan, “Bunun 25-50 kuruşa mâl olabileceğini düşünüyorum. Seri üretimde kalıp göz adedi basan firmanın ciddiyeti bunlar hep etken. Bayrampaşa’da 10 kuruşa mâl olur. Başka bir firmada 30-40 kuruşa mâl edebilirsiniz. Üretici kişi de önemli. Bu tasarım çok tehlikeli zaten belli yani. Ama bunu kullanan çocuk zaten, ne yapabilirsin. Caydırıcı önlemlerle bir şekilde bağlayacaksın. Büyük bir kapak olabilirdi. Çocuk ağzına aldığı zaman hisseder onu. Tasarım aşamasında düşünülmesi lazım. Bunu yapmak hiç zor bir şey değil” diye konuştu.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et