Halit Kıvanç Kimdir? 97 Yaşında Hayatını Kaybetti!

Türkiye radyo ve televizyon yayıncılığının duayen ismi spor spikeri, sunucu, gazeteci Halit Kıvanç, 97 yaşında vefat etti. Halit Kıvanç’ın vefatını oğlu gazeteci yazar Ümit Kıvanç sosyal medya hesabından duyurdu. Peki Halit Kıvanç Kimdir? Kaç Yaşında Öldü? Hayatı ve Biyografisi

Halit Kıvanç Kimdir, Hayatı ve Biyografisi
Halit Kıvanç Kimdir, Hayatı ve Biyografisi

Halit Kıvanç Kimdir? Kaç Yaşında Öldü? Hayatı ve Biyografisi

Gazeteci, sunucu ve radyocu olan Kıvanç, Pelé ile ilk röportajı gerçekleştiren isim olarak biliniyor. İstanbullu olan gazeteci, eğitimini de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Birçok gazetede çalışan Kıvanç, hakim olarak bir dönem görev yaptı. Ünlü gazateci ve sunucu Halit Kıvanç, 25 Ekim günü yaşamını yitirdi.

Halit Kıvanç, 18 Şubat 1925 tarihinde İstanbul Fatih’te dünyaya geldi. Türkiye’nin en ünlü ve en uzun süre çalışmış sunucularından olan Kıvanç, Pelé ile ilk röportajı yapan gazetecidir. Orta öğretimini Pertevniyal Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlayana Halit Kıvanç, 3 ay kadar Siirt-Kozluk ilçesinde hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş gibi çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak görevler aldı.

Kariyeri

1953’te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor’u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC’de çalıştı. Türkiye’de radyo TV yayıncılığına önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda ilklere imza attı. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyondan aktardı.

Uzun yıllar TRT’de kültür-sanat, müzik eğlence programları sunan Halit Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları’nın da hafızalardan silinmeyen sunucusu oldu. Çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. Tek kanallı günlerin sunucularından olan Halit Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan “Tele Safir” adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı. Sunuculukta 50. yılını 2005’te kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200’ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti. Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödüle layık görüldü.

Kıvanç, NTV televizyonunda pazar günleri Halit Kıvanç’la Ustalar, NTV Radyo’da pazar sabahları Mikrofonda Halit Kıvanç, NTV Spor’da Futbol Bir Aşk adlı programları ile ekrana geldi. Fenerbahçe taraftarı olan Halit Kıvanç, Fenerbahçe TV’de Efsanenin 100 Yılı ve Efsanenin Yeni Yüzyılı adlı söyleşi programlarını da sundu.

Aydın Engin’le yaptığı söyleşi Bir Koltukta Kaç Karpuz: Halit Kıvanç Kitabı adlı kitapta toplanarak yayımlandı. Ayrıca 2006 yılında Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur adlı kitabın da yazarıdır. Müjdat Gezen ile yaptığı söyleşiyi kaleme aldı.

Daha önce Ertem Şener, ünlü gazetecinin kimseyi tanımadığını ve konuşamadığını belirtmişti. Halit Kıvanç, 25 Ekim Salı günü hayaını kaybetti. Haberi ise oğlu Ümit Kıvanç verdi.

Halit Kıvanç’ın oğlu Ümit Kıvanç sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı; ”Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağolsun. Cenaze 27’si perşembe, öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camiden kalkacak, aynı mezarlığa defnedilecek.”

Kıvanç, 1955 yılından itibaren Bülbin Kıvanç ile evliydi. Çiftin Ümit adında bir oğlu bulunuyor. Ünlü ismin çıkardığı üç plak bulunuyor. Diğer yandan kaleme aldığı kitaplar şöyle:

Ve Allah Gazeteciyi Yarattı 1959
Kazulet Hanımın Minisi. (Altan Erbulak ile birlikte) 1968
Mikrofonunu Kordonuna Göre Uzat. 1977
Beckenbauer Futbol Okulu. (Çeviri) 1977
Gülmece Güldürmece. 1978
Ve Karşınızda Halit Kıvanç 1979 (1. Baskı) Milliyet yayınları 1980
Gelin Yarışalım. 1982
Halit Kıvanç Anlatıyor Üç Yüz Otuz Üç Fıkra 1982
Gool Diye Diye 1983
Hadi Anlat Bakalım Anılar 1998
Bulutlarla Yarışan Kadın, Halit Kıvanç Sabiha Gökçen’le söyleşiyor 1998
Çok Affedersiniz Ama 1999
Telesafir Bizde TV Böyle Başladı 2002
Kupaların Kupası Dünya Kupası 1930’dan 2002’ye 2002
Futbol! Bir Aşk 2004
Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur: Müjdat Gezen Kitabı 2006

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et