Baharla Gelen Göz Alerjilerine Dikkat…!

Bahar aylarında sık görülen göz alerjileri kabusunuz olmasın…!

Bahar aylarında sık görülen göz alerjileri kabusunuz olmasın!  Gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikayetler alerjilerin habercisi olabilir.  Erken teşhis edilmediğinde ise görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunlara neden olabiliyor.  Uzmanlar göz alerjilerinden korunmak için tozlu ortamlardan uzak durup şapka ve gözlük takarak dışarıya çıkılmasını ve göze el temasından mümkün olduğunca kaçınılması konusunda uyarıyor.

ahar mevsiminde havada uçuşan polen ve tozlarla birlikte alerjik hastalıklar da kapımızı çalıyor. En sık görülen alerjiler arasında ise  alerjik göz nezlesi geliyor.  Gözde sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve güneşe karşı aşırı hassasiyet  gibi belirtileri olan göz nezlesinin geç teşhisi ise göz kapaklarında düşme ve kısılma, korneada yaralar ve kalıcı göz bozukluklarına neden olabilir.

Bahar mevsimi ile birlikte göz nezlesi vakalarında (konjonktivit) önemli artış görüldüğünü belirten Dünyagöz Maltepe’den Dr.Nur Duman “Açık havada gözlerimiz en korunmasız organlarımızdandır. Rüzgârda uçuşan polenler ve tozlar alerjik göz nezlelerini ortaya çıkartır. Alerjik göz nezleleri genellikle atopik diye adlandırılan bünyelilerde çocukluk yaşlarıyla ortaya çıkıp yıllarca aynı mevsimlerde kendini hatırlatır. Alerjinin en rahatsız edici yanı göz kaşınmaları olduğundan, hastalar gözlerini kaşımaya ve ovuşturmaya doyamaz.  Bu kaşımalar bazı kimselerde gözün önündeki saydam tabaka olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olur ki bunların en ciddisi ise görme kaybına yol açan keratokonustur” dedi.

BULAŞICI OLABİLİR

Göz nezlelerinin sadece alerjik kökenli olmadığını bulaşıcı, mikrobik göz nezlelerinin de bahar aylarında sık görüldüğünü söyledi. Dr.Nur Duman sözlerine şöyle devam etti: “Viral göz nezleleri el teması, öpüşme, havadan, paradan, havludan kolayca bulaşabilir. Daha çok sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında görülür. Viral göz nezlelerinde hastanın gözündeki kızarıklık, şişlik, sulanma çok fazla olabilirken hastanın aslında gözlerinden fazlaca bir huzursuzluk yakınması olamayabilir. Bazı tiplerinde gözlerde kanamalar ve kulak etrafı lenf bezlerinde şişmeler olabilir.

DIŞARI GÖZLÜK VE ŞAPKASIZ ÇIKMAYIN

Baharı göz alerjilerine yakalanmadan da geçirmek mümkün elbette.  Göz alerjilerinde korunmak için tozlu ortamlardan uzak durup şapka ve gözlük takarak dışarıya çıkılmasını söyleyen  Dr.Nur Duman şu önerilerde bulundu: “Havalandırma yerine filtreli olduğu için klima kullanın. Gözünüzü elinizle kaşıyıp, ovuşturmayın. Göze el temasından mümkün olduğunca uzak durun. Yatak odanızda toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler kullanmayı tercih edin. Evde toz alırken ıslak bez kullanın. Evinizi de mutlaka günde bir kez süpürün. Ellerinizi ve yüzünüzü sık sık bol su ile yıkamayı da ihmal etmeyin.”

Nezle deyince akla ilk olarak üşütmeyle birlikte gelen hapşırık, burun akıntısı ve öksürük gibi sorunlar gelir. Havaların ısınmasıyla birlikte yavaş yavaş nezle görülme oranları düşse de baharla birlikte bu sefer göz nezlesi şikayetlerinde büyük artış yaşanır. Havada uçuşan polenler özellikle alerjik bünyeli kişilerde yaşarma, kızarıklık ve ödem gibi sorunlarla birlikte göz nezlesine neden olur.

 

Baharda polenler kışın ev tozu akarları
Bahar aylarında sıklıkla ortaya çıkan polenler hassas olan bireylerde iltihap oluşturan maddelerin salınımını tetikler. Vücudun alerjeni ortadan kaldırmak üzere ürettiği maddeler de göz yaşarması, kaşıntı gibi şikayetlerle gözde kızarıklık ödem gibi sorunlara neden olur. Bahar aylarında polenlerin neden olduğu göz nezlesi diğer mevsimlerde ise ev tozu akarları nedeniyle yaşanır. Ev ortamında bu ajan patojenlerle sürekli teması da tıpkı mevsimsel göz nezlesindekine benzer göz sulanması ve göz kaşıntısı ile kızarıklık gibi şikayetlere neden olur.

 

Bulaşıcı değil, enfeksiyona neden olabilir
Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen göz nezlesi, bazen göz enfeksiyonlarıyla karıştırılabilir. İhmal edip yetersiz tedavi uygulandığında ise gözün saydam tabakasında hasar yaratıp görme kaybına neden olabilir. Alerjik göz hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak bu hastalarda göz kaşıntısını gidermek için ellerin sürekli göze gitmesi ikincil bir göz enfeksiyonuna neden olabilir. Bu nedenle şiddetli göz kaşıntısı ile göz kızarıklığı ve sulanma şikayeti olan bireyler derhal göz hekimine başvurmalı ve gözlerine ikincil enfeksiyonlar bulaştırmamalı.

 

Etkenden uzak durulmalı
Alerjik göz hastalığının öncelikle tanınması ve neden olan etkenin ortadan kaldırılması tedavideki en önemli basamağı oluşturur. Göz alerjisi gelişen gözde tedavi özellikle de kör eden tiplerinin de bulunduğu dikkate alınarak göz hekimi gözetiminde göz damlası ve gerektiğinde ağızdan allerji hapları ile yapılmalı. Gözlerde sulanma, kızarıklık ve gözün beyazı üzerinde jölemsi bir kabarıklık ile kaşıntı şikayetleri mevcutsa derhal göz hekimine başvurmak gerekir.

 

Şiddeti her geçen yıl azalır
Alerjik göz nezlesi genellikle her geçen yıl daha az şiddetle devam eder. Genel olarak çocukluk çağlarında daha şiddetli yaşanan göz alerjileri erişkin dönemde daha hafif olarak atlatılır.

 

Göz nezlesi genetik geçişli olabilir
Yapılan bir araştırmaya göre yıl boyu gözlenen göz nezlesinin güney bölgelerimizde görülme sıklığı yüzde 7.5. Ayrıca özellikle astım tanısı alan ve ailesinde alerjik hastalık olan çocuklarda alerjik göz hastalığı görülme sıklığı yüzde 35’lere kadar çıkar.

 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et