Ağız ve Diş Sağlığının Önemi? Diş Macunu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Dikkar! Kullandığınız diş macunu size zarar verebilir mi?

İşte Diş Macunu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağız ve diş bakımı fiziksel olduğu kadar zihinsel bakımdan da sağlığımız için önemlidir.Ağız sağlığı ihmale gelmez.Her türlü hastalıklara yol açabilir.Ağız kokusu sosyal yaşantımızı derinden etkiler.

Bu nedenle günlük hayatımızda diş bakımını bir alışkanlık haline getirmemiz gerekir.Ağzımızla sürekli birşeyler yeyip içtiğimiz için dişlerimizi düzgün bir şekilde fırçalamalıyız.

Her gün tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden bazı kırıntılar dişlerimize yapışabilir.Dişlerimizi günde en az iki kere fırçalamayı alışkanlık haline getirmeliyiz.Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce mutlaka dişlerimizi fırçalamalıyız.Bu diş bakımının en kolay yoludur.

Ayrıca diş fırçasının ulaşamadığı noktaları temizlemek için diş ipi kullanmalıyız.Mutlaka düzenli olarak diş hekimine gitmeliyiz.

Günde en az iki kez kullanacağımız diş macununu nasıl seçmeliyiz.

              Diş Hassasiyetiniz Varsa Dikkat

Dişin mine tabakasının altında kanallar içeren bir dentin tabakası bulunur.Dentin tabakası diş minesiyle kaplıdır.Çeşitli nedenlerle açığa çıkan dentin tabakası soğuk,sıcak,ekşi ve tatlı uyarılar gibi hassasiyetlere neden olabilir.Diş macunu seçerken hassasiyeti olan hastalar öncelikle duyarsızlaştırma ürünlerini tercih etmelidir.Duyarsızlaştırma kremindeki bazı iyonlar açıkta kalan dentin tüpünü tıkar ve hassasiyeti önler.

       Çocuklarda Diş Macunu Seçimi

Çocuklara erken yaşta diş fırçalamayı öğretirseniz,gelecekte bir alışkanlık haline getirecektir.Çocukların öğrenme yöntemini göz önünde bulundurarak anne ve baba’nın diş fırçalamasını görmeli ki dişlerini fırçalayabilsin.Yani dişlerinizi fırçalarsanız çocuklarınızda fırçalar.Çocuklar küçük yaşta dişlkerini fırçalarken diş macununu yutabilirler.Bu nedenle florür içeriği düşük olan diş macunları kullanılmalıdır.Yutma tehlikesi ortadan kalktığında yani büyüdüğünde normal diş macunlarına geçebilirsiniz.

                Çürük Dişler İçin Flörür

Diş çürükleri ve diş hastalıkları temel sağlık sorunlarımızdan biridir.Ülkemizde ve dünyada her yıl diş hastalıkları artmakta bunun için gerekli önlemler alınmaktadır.

Flörür tamamen doğal bir mineraldir.Diş macunu seçimlerinde son derece önemlidir.Uzun yıllar diş çürümesini önlemek için flörür aktif olarak kullanılmış hekimler tarafından tavsiye edilmiştir.Ancak dişlerimizi fırçaladıktan sonra bol su ile mutlaka çalkalamalı ve yıkamalıyız.Amin flörür ve sodyum flörür diş macunları,monoflorofosfat içerdiğinden daha etkilidir.Sodyum lauril sülfatın(SLS) değeri oldukça düşük olmalıdır.Çünkü flörün etkisini azaltır

            Beyazlatıcı Macunlar

Diş beyazlatıcı macunları seviyorsanız önemli bir noktaya dikkat etmelisiniz.Piyasada satılan bu tür beyazlatıcı macunlar hidrojen peroksit ve soda suyu içerir.Dolayısıyla bu tür diş macunu düzenli kullanıldığında dişleri yıpratır.Diğer diş macunlarıyla karşılaştırıldığında bu beyazlatıcı diş macunlarını kullanırken daha dikkatli olunmalıdır.Doktorlar tarafından bir kez kullanılması tavsiye edilmektedir.En fazla tabii sigara içenler tecih etmektedir.

             Diş Macunu Neler İçerir

Diş macunları aşındırıcılar,nemlendiriciler,bağlayıcılar,köpükler,aromalar,

Koruyucular ve ilaçlar ile su içerir.Ayrıca flçrür,mentol,sodyum flörür,triklosan,sülfat bileşenleri,fosfat bileşenleri gibi maddeler de etkileri artırmak için diş macunlarına ekleniyor.Diş macunu seçerken en önemli faktör bu saydığımız bileşenlerin miktarıdır.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et