Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon: Nasıl Yapılır?

Meditasyon kavramını şöyle bir örnekle açıklamak istiyorum:
Bir çitanın tüm potansiyelini kullanarak maksimum hızda koştuğunu düşünün. Enerjisi tükendiğinde aniden durur, nefes nefese kalır ve kaslarında ağrı hissetmeye başlar. Bitkin düşer ve biraz dinlenmeden tekrar aynı performansı gösteremeyeceğini bilir.
Sürekli strese altında olduğumuz zamanlarda da zihnimizin yukarıdaki çita örneği ile benzer bir durumda olduğunu varsayabiliriz. Meditasyon sayesinde ise bu etkiden tamamen kurtulabilir ve zihnen çok daha rahat günler geçirebiliriz.
Peki birçoğumuzun uzun bir süredir alışkanlık haline getirmeyi planladığı meditasyon nasıl yapılır? Pratik ve etkili yollarla anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle bilmemiz gereken bazı temel şeyler var:

Meditasyon beynimiz ve bedenimiz için neden önemlidir?

Meditasyon yaparken zihnimiz kaybettiği enerjiyi tekrar kazanır. Böyleyece beyniniz dinlenmiş, huzur dolu ve eskisine oranla daha sağlıklı kararlar alabilen bir hale gelecektir.
Spor yaparken bedenimizi güçlendirir ve daha sağlıklı olmasını sağlarız. Dolayısıyla aynı ihtiyacı beynimiz de hisseder. Meditasyon da beyniniz için aynı olumlamayı yaratır. Beyin denen organ 30’lu yaşlardan sonra yavaş yavaş büzülmeye ve dinçliğini kaybeder fakat meditasyon bunu büyük oranda engelleyebilir ve beyinizi formda tutabiliriz.
Günlük hayatın koşuşturamacasında bedenimizin bize verdiği sinyallerin farkına varamıyoruz. Sürekli stresli bire ruh hali, vücutta hissedilen ağırlıklar, önüne geçilemeyen sıkılma hissi bunların başlıcaları. Bu mesajları görmezden geldikçe kronik yorgunluk, tansiyon, kaygı gibi problemler boy gösterebilir.

İlk kez yapacaksanız günde yalnızca 2-3 dakika gibi kısa bir süre ayırmak, bu alışkanlığı edinmek ve iyi sonuçlar görmek adına mükemmel bir başlangıç olacaktır.

Meditasyon kötü düşünceleri durdurmanızı sağlamaz. Meditasyon yaparken buna odaklanmak yerine sizi strese sokan, sizde kaygı uyandıran bu kötü düşüncelerden bir nebze olsun uzaklaşacak olmanın huzurunu yaşayın. Ayrıca da bunu amaçlayın.

Meditasyona başlamak için ihtiyacınız olan; kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği ve basit hareketleri yapabileceğiniz bir alan.

Kendinizi ne kadar rahat hissederseniz bu aktiviteyi o kadar verimli geçirmiş olacaksınız. Dolayısıyla daha temiz bir ortam ve rahat kıyafetler size daha kaliteli bir meditasyon deneyimi sunar.

Hazırsanız başlayalım!

1) Sırtınızı dik tutarak zemine ya da bir sandalyeye oturun.

2) Rahat ve sakin görüş oluşturup göz kapaklarınızı serbest bırakın.

3) Burnunuzdan derince bir nefes alıp ağzınızdan verin.

4) Nefes aldığınız sırada göz kapaklarınızı sakince kapatın ve normal bir şekilde nefes almayı sürdürün. O an var olmanın ve hayatta olmanın keyfini çıkarın. Buna 60 saniye boyunca devam edin.

5) Sonrasında nefes alıp verirken tam bu esnada bedeninizin de huzurla yükselip alçaldığını düşünün.

 

6) Beyninizin bir ses, titreşim, düşünce ya da buna benzer bir duygudan uzaklaştığını hissettiğiniz anda odağı yavaş yavaş tekrar nefesinize getirin.

7) Yavaşça tüm dikkatinizi bedeninize ve çevrenizdeki alana geri getirin. Sonra gözlerinizi nazikçe açın.

Tüm bunların ardından kendinizi nasıl hissettiğiniz üzerine biraz düşünmek ve zihninizi daha iyi anlamak için kendinize kısacık bir zaman daha ayırın.

Meditasyon anında müzik, mum, koku gibi şeyler gerekli midir?

Bu tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Meditasyon yaptığınız alan nasıl daha huzurlu olmanızı sağlıyorsa bu ortamı o şekilde tasarlayabilirsiniz.

 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et