Yan Flüt Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Yan Flüt Nasıl Temizlenir? Yan Flüt Bakımı

Görünüşü, sesi ve yapısı itibariyle oldukça hassas bir enstrüman olan üflemeli çalgılardan yan flüt, bakımı ve temizliği itina ile yapılması gereken bir müzik aletidir. Gümüş ve altın kaplama çeşitlerinin yanı sıra birçok markanın da dahil olduğu bu piyasada bir çok ürün mevcuttur. Fakat yan flüt temizliği ve bakımı standarttır. Peki Yan Flüt temizliği nasıl yapılmalı ve bakımı nasıl gerçekleşir ?

Yan Flüt Temizliği ve Bakımı nasıl yapılır
Yan Flüt Temizliği ve Bakımı

Temizliği Nasıl Yapılır?

Yan Flüt kullanan insanlar bilirler ki kullanırken flütün içi buhar ve tükürük ile dolar. Evet bu iğrenç gibi gelse de her üflemeli çalgıda bu olur. Yan Flüt, çalmaya başlamadan önce çantasından çıkarılarak birleştirilir. Bu birleştirme işlemi sırasında parçaların birbirine zarar vermemesi için bir çeşit yağ ve parafin içeren dudak koruyucu tipinde “cork grease” adı verilen bir malzeme kullanılmaktadır. Bu parçaların çizilmemesi ve birbirine rahat geçmesini sağlar.

Yan Flüt Parçaları
Yan Flüt Parçaları ve Temizliği

Önemsiz gibi gözükse de yan flüt kullananların mutlaka kullanması gereken bir malzemedir. Flütün parçalarını geçirdikten sonra kullanılan enstrüman, tekrar ayrılıp çantasına konulur. Daha öncesinde temizleme çubuğunun üstüne takılan bir parça bez ile iç kısmı güzelce kurulanmalıdır. Bu Yan Flüt kullananların uzun süre aynı enstrümandan verim almasını sağlar.  Daha sonra flütün dış temizliğine geçilir. Nota tuşlarının üzeri kalan parmak izlerinden ve nemden arındırılmak için yine kuru bir bezle silinerek temizlenir. Şimdi yan flütünüzü çantanıza koyabilirsiniz. Flütünüzün temizliğini yaptınız.

Yan Flüt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yan flüt bakımınızı aldığınız yerde yaptırmanız en mantıklısıdır. Fakat daha uzman bir yer için bilinen müzik dükkanlarına gidebilirsiniz. Flüt’ün kullanım süresine göre nota tuşlarının altında bulunan pedler eskiyerek nota sesinin tam verilmemesine yol açar. Bu pedler enstrümanın can damarı gibidir. Kullanıma ve temizliğinin güzel yapılıp yapılmadığına göre ömürleri uzar veya kısalır. Ayrıca üzerinde bulunan çelik yaylarda gevşeme veya millerinde ufak ayarlamalar gerekebilir. Hangi şehirde olursanız olun mutlaka uzman bir yere götürerek ayarlamalarını ve bakımını yaptırın.

Flüt Çeşitleri ve Üflemeli Çalgılar
Flüt Çeşitleri ve Üflemeli Çalgılar

Uzman olan yerlerin sayısı çok az olduğundan Yan Flüt bakımınız için biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Yukarıda ve burada bahsettiğimiz konular tüm flüt çeşitleri için önemli hususlardır. Sonuçta temel olarak aynı mantığa göre çalışan bu çalgılar yüzyıllardan beridir kullanılmakta olup yapım ve çalınış üslupları bakımından bilgi birikimi, emek ve özveri gerektirir. Bu yüzden her flüt özeldir. Flütünüze iyi bakın. İyi bir müzisyen enstrümanına iyi bakar diyerek sözlerimizi noktalayalım. Sizde bu yazının altına yorum yaparak veya sorunlarınızı yazarak konu hakkında görüşlerinizi belirtiniz. İyi çalışmalar dileriz.

Kaynak: M.Fatih Altun

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et