Venedik Taciri (The Merchant Of Venice)

Venedik Taciri Filminin Konusu ve İçeriği

Venedik taciri William Shakespeare tarafından tiyatro oyunu olarak yazılmış ve birçok yönetmen tarafından sinemaya uyarlanmıştır. En son 2004 yılında Michael Radford tarafından beyaz perdeye aktarılan Venedik tacirinin konusu aslında hepimizin aşina olduğu ırkçılığı ele alır. Bu açıdan bakıldığında sıradan gözükse de, eserin orijinalliği bu nefretin ve ayrımın adalet kavramının göreceliğiyle birleştirilmiş olmasıdır.

VENEDİK TACİRİ (THE MERCHANT OF VENİCE)

Film Yahudi bir tefeci olan Shylock etrafında şekillenmektedir. Döneminde tefecilik, aşağı bir uğraş olarak görülmekte özellikle bunu bir Yahudi’nin yapıyor olması soylular tarafından Shyloctan iğrenmek için güçlü bir sebep oluşturmaktadır. Bir gün bu soylulardan biri olarak her fırsatta tefeciyi aşağılayan ve iğrendiğini dile getiren Antonio’nun yolu ironik bir şekilde Shylock’un kapısını çalmaktan geçer. Antonio yapılan tüm ayrımcılığın somut halidir ve nihayet Shylockun eline düşmüştür. Shylock borç vermeyi bir şartla kabul eder; eğer Antonio borcunu ödeyemezse borcu kadar vücudundan et kesilecektir. Burada yapılan anlaşma gelişigüzel değildir. Shylock Yahudilerde kutsal olan et ve şarabı Antonioda simgeleştirir. Zaman geçer… Antonio olmayacağına inandığı anlaşmayla yüz yüze kalır. Sonrası adaletin “mülkün” temeli olduğu, mülkü olana hizmet ettiğini görmemizi sağlar.

VENEDİK TACİR (THE MERCHANT OF VENİCE)

Yazar:Gamze Altun

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et