Vajinismus Nedir? Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus Nedir? Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir? 

Vajinismus problemi fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak tanımlanmaktadır. Terapi ve çeşitli egzersizlerle tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Acele edilmemesi, stresin azaltılması ve partnerin desteği oldukça önemlidir.

Vajinismus

Vajinismus sebebi nedir?

Vajina ilişki sırasında penisin büyüklüğü, ya da küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Cinsel birleşmenin durumuna bağlı olarak genişler. Korku ve kaygı ile kadın erkeği  ve erkeğin penisini vajen bölgesine yaklaştırmaken, bazıları ise yalnızca vajen girişinde bu hisleri yaşarlar. Vajinismus Kadınların yaşadığı sıkıntılar kadar erkeklerde kendi içlerinde benzer kaygı ve sıkıntı yaşayabilmekte veya eşlerinin yaşadığı sıkıntıdan etkilenebilmektedirler.

Vajinismus Nedenleri Nelerdir ?

Vajinismusun nedenleri kişilere göre farklılık gösterir;

“Vajinanın çok küçük veya çok dar olmasından dolayı ilişkiye girememek” diye bir kavram çoğu zaman doğru değildir, çünkü vajina yapı itibariyle esnektir ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir (ki bu yaklaşık 10 kat genişleme demektir).

Bilinç altındaki korku ile kadının vücudunda ve vajen bölgesinde kotrol dışı kasılmalar ve kilitlenmeler oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali de oluşmaktadır. Bu durumda ilişkiye girecek olan kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve artık ilişkiye izin vermez veya veremez.

Vajinismusta ilk neler hissedilir?
Vajinismuslu kadınlar neler hisseder?

Vajinismus sorunu özellikle ülkemizde bir çok kişinin yaşadığı bir problemdir. Dünya ülkelerinde bu oran % 2-5 arası iken ülkemizde %10 lara ulaşmakta yani her 10 kadından bir tanesi geçici de olsa bu sorunu yaşamaktadır. İnsana yaşattığı kaybolmuşluk, ne yapacağını bilememe, kaygı ve endişe hissi çok yorucudur. Sorunu anlayamamak, çözümü hayalde dahi canlandırmamak, çözüm için atılan adımların yarattığı sıkıntı hem erkek, hemde kadın için büyük bir karmaşa, kaygı ve korkudur.

Vajinismus Tedavisi

Yapılacak ilk şey doktora başvurmaktır. Doktorla yüz yüze yapılacak bir görüşme sıkıntınızı daha rahat anlatmanızı ve konuyu ve detayları anlamanızı sağlayacaktır. Ancak görüşme sonrası durumunu netleştirebilirsiniz. Doktora giderkende aklınıza gelen soruları daha önceden not alarak gelirseniz unutmadan hepsini sorabilirsiniz.

Vajinismus Kısaca Nedir?

Vajunusmus nedir, vajinismusun tanımı Cinsel ilişki sırasında vajen girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması ve cinsel ilişkinin gerçekleşemediği bir bozukluk halidir. Vajinismus kadının yaşadığı bilinçdışı bir anlamı olan, vajen kasının kasılma reaksiyonudur. Vajinismus, kadın tarafından bilinç düzeyinde yaşanılmasını istemediği ve rahatsız olduğu bir durumdur. Vajinismuslu kadınlarda cinsel birliktelik dışında vajen girişi kontrol edilebilir veya edilemez. Örneğin; parmak sokulabilir. Parmak ile vajen girişinde (bknz. Kadın cinsel organları) kasılma olmuyorsa buna basit vajinismus denilmektedir. Vajinismus ilk cinsel ilişki deneyimi sırasında kendini göstermektedir. Vajeni çevreleyen kasların kasılmasıyla cinsel birleşme oluşamamaktadır. Büyük bir panik, endişe ve korku yaşanmaktadır. Bu korkuyla partner itilmekte ve kadın bacaklarını sıkıca kapatmaktadır. Çok seyrek görülen yaralanmalar, vajina içi yırtıklar, kadının cinsel hastalıkları, cinsel organındaki rahatsızlıklar ve disparoni gibi sebepler dışında bu gibi durumlarda da kadın kendini kasabilmektedir. Fakat bunlar dışında vajinismus tamamen psikolojik bir rahatsızlıktır. Terapi yöntemiyle tedavi edilmektedir.

Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

Vajinismus tedavisi genelde çok rahat ve basit bir süreç olup hastaya hastanın sıkıntılarına uygun şekilde yapılmaktadır. Vajinismus hastalarının en sıkıntılandığı süreçlerden bir tanesi tedavide ne ile karşılaşacakları, yapmaktan korktukları şeylerin onlardan istenip istenmeyeceğidir.

Özellikle muayene, parmak egzersizleri vajinismus hastalarının ilişkiden daha fazla kâbus haline gelmektedir. Vajinismus tedavisi, kişinin kaygı ve korkularını yönetebilme becerisini sağlıklı düşünebilmeyi gerçekleri görüp yaşayabilmesi üzerine kurulmuş bir süreçtir. Tedavi plânı hastanın kimlik ve kişilik yapısına göre düzenlenir. Kimi hastalar sadece bilgilendirme ile sorunlarını aşarken, kimi hastaların anne, baba ve çocukluk ilişkilerine kadar inmek gerekebilir. Bazı hastalarda ise davranışçı egzersizler ve telkin faydalı olmaktadır.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et