V For Vendetta Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz 15 Madde


1. Filmde, V’nin siyah-kırmızı domino taşlarını dizdiği ve en sonunda kocaman bir V oluşturan sahneyi hatırlarsınız. Orada 22.000 domino taşı kullanıldı ve 200 saatte 4 profesyonel domino derleyicisi tarafından dizildi. Bunların yıkılması ise birkaç saniye sürdü!


2. Oyuncuların ve film ekibinin, İngiliz Parlamentosu ve Saat Kulesi’ne sadece gece yarısından sabah saat 4:30’a kadar yaklaşmasına ve çekim yapmasına izin verildi. Trafiği ise bir kerede sadece 4 dakikalığına durdurabildiler.


3. Filmde gizli polislerin “Fingerman”, “İşaretadamlar” diye çağrılmasının önemli bir gerekçesi var. Yeni Düzen, bir insan bedeni düşünülerek tasarlanmış. Başbakan kafa, televizyon grubu BTN ağız, görsel ve işitsel denetleme gözler ve kulaklar, Dedektif Finch burnun bir parçası, son olarak polis gücü ile Creed’nin gizli polisleri eldi. Bunların hepsi bir insan bedenini oluşturuyor.


4. Evey’nin de dikkat ettiği gibi, V ile Gordon Dietrich kız için sabah kahvaltısında aynı yemeği yapıyorlar. Ama Evey’nin bahsetmeyi unuttuğu iki benzerlik daha var: İkisi de Evey’i aynı şekilde selamlıyorlar (Bonjour Mademoiselle!) (Günaydın Matmazel!) ve her iki sahnede de arka planda Stan Getz çalıyor. İkisi de aynı kıyafeti giyse fark etmeyecek ama yumurtalı ekmek çok daha dikkat çekici.


5. Valerie’nin geçmişine gittiğimiz ve “Tuzlu Çayır” filminin çekimlerini yaptığı sırada sevdiği kadınla tanıştığı sahneyi hatırlayacaksınız. Valerie orada çamaşırları yıkıyor ve sonra kalkıp yürüyordu ve güya bir film ekibi onun bu sahnelerini çekiyordu. İşte o ekip “V For Vendetta” filminin neredeyse tamamından oluşuyordu. Elbette bunu duymak çok şaşırtıcı olmaz çünkü hazır bir ekip varken ve filmin içinde film çekilirmiş gibi gösterilirken neden ayrıca bir ekip kurulsun? Yalnız gerçek ekibi görmek isteyenlerin ilgisini çekebilir. Belirteyim dedim. Sahneyi izleyince ne dediğim daha net anlaşılacaktır.


6. Natalie Portman, İngiliz aksanını mükemmelleştirmek için diyalektoloji uzmanı olan Barbara Berkery ile çalıştı. Filmdeki aksanını ben çok beğenmiştim.


7. Adalet simgesi olan kadın heykeli genelde gözü bağlı, bir elinde terazi diğerinde kılıç tutarken simgelenir. Gözlerinin bağlı olmasının sebebi ise adaletin kimseye imtiyaz tanımamasıdır. Filmdeki heykelin gözlerinin bağlı olmadığına dikkat etmişsinizdir belki.


8. Natalie Portman uzun zamandır saçlarını kazıtmak istediğini söyledi ve filmde nihayet bunu yaptı.


9. V’nin bütün diyalogları dublajlandı. İlk önce içinde küçük bir mikrofon olan bir maske ve diğer bir mikrofon Hugo Weaving’in saç kenarlarına oturtulacak şekilde tasarlandı ama ikisi de çok işe yaramadı.


10. Filmin sonlarına doğru Evey ile V’nin arasında geçen “Dansız bir devrim yapılmaya değmez.” diyaloğu Amerikan Anarşist Feminist Emma Goldman (1869-1940)’ın ünlü cümlesine atıftır. Benzer bir diğer gönderme de “Eğer dansedemezsem, bu benim devrimim değildir.” Bu cümle aynen onun olmasa bile 1931 yılında yayınlanan otobiyografisi “Living My Life” geçen bir pasajın ana fikrini verir.


11. Londra’nın terk edilmiş yer altı metro sahneleri, 1994’te kapatılan Piccadilly hattı istasyonunu olan Aldwych’te çekildi. Hala rayları ve elektriği bulunan bu metro kolunda trenlerin çalışması hala mümkün görünüyor.


12. Dedektif Finch’in, Larkhill’i gizlice ziyaret etmesinden sonra geçmişte ne olduğu, gelecekte ne olacağına dair ve her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu hissettiğini söylediği bir sahne var (01:41:00 civarlarında). Gelecekten sahneler gösterilirken Evey, Scarlet Carson güllerini vazoya yerleştirip sahnenin dışına çıkarken arka duvardaki aynada Finch’in içerken görüntüsü net bir şekilde görülebilir. Bu gelecekte Evey ile Finch’in birlikte olduğunu gösteriyor. Filmin daha sonraki sahnelerinde gerçekleşecek bazı olayları da burada görüyoruz. Mesela V’nin Creedy’nin adamları tarafından vurulması, trendeki patlayıcılar gibi.


13. Dedektif Finch’in ofisinde kullandığı karıştırma cihazı (telefon dinlemeyi önlemek için kullanılıyor) popüler bir cep okuma ışığı. Kırmızı bir ampül veya eklenen bir filtre ile bu cihaz daha teknolojik bir hale büründürülmüş.


14. Filmin ana konusu Alexandre Duma Pere’in ünlü romanı Monte Kristo Kontu ile uzaktan bir benzerlik taşıyor. Zaten V’nin en sevdiği ve Evey ile izlediği filmde Monte Kristo filmiydi. İki hikayede de olaylar, hapisten kaçan ve kendi dönüşümlerinden sorumlu olanlardan intikam alan karakterler çevresinde gelişiyor.


15. Parlamento Binası’nın bulunduğu meydanda kullanılan iki tank artık kullanılmayan tanklardı. Her gece, çekim alanına taşınmalarından önce her tank, hükümet güvenlik görevlisi tarafından silah fonksiyonlarının çalışmadığından ve herhangi bir değişiklik yapılamayacağından emin olmaları için araştırıldı. Sonra bir kamyon tarafından çekim alanına götürüldüler. Yol boyunca hiçbir şekilde durmalarına izin verilmedi ve silahlı resmi güvenlik görevlileri tarafından yol boyunca eşlik edildi. Benim için gerçekten ilginç bir bilgiydi.

 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et