Türkiye’den Kaçırılan İki Eser Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne Getirildi.

İngiltere’den getirilen iki eser, Ankara’da bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

Türkiye’den kaçırılan ve İngiltere’de bulunarak ülkeye getirilen lahit ile tarihi M.Ö. 3 bin yılına uzanan Anadolu kökenli boğa arabası Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

Kültür ve Turizm  Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Şube Müdürlüğü uzmanları tarafından İngiltere’de müzayede kataloglarında satışa sunulduğu tespit edilen Sidamara tipi lahit ile tarihi M.Ö. 3 bin yılına uzanan Anadolu kökenli ‘boğa arabası’ Türkiye’ye iade edildi.

İngiltere’de bulunan Bonham’s Müzayede Evi’nde Anadolu kökenli olan ve M.Ö. 2. 3. bine tarihlendirile, iki adet boğa tarafından ekilen bir araba modelinin satışa çıkarıldığı tespit edildi. Söz konusu eserin benzerlerinin Şanlıurfa Müzesi koleksiyonunda olduğunun tespit edilmesi üzerine bu alanda yayınları bulunan Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ile irtibata geçilerek eserin kökenine ilişkin bir rapor hazırlanması istendi. Hazırlanan rapor Kültür ve Turizm Bakanlığı Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğine iletildi ve Müzayede Evi’nden eserin satışının durdurulması talep edildi. Müzayede Evi ilk girişimi reddedince Müşavirlik, İngiliz polisi ile irtibata geçerek eserin satışının durdurulması konusunda destek istedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün ve Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin girişimleri sonucunda satıştan çekilen eserin sahibi ile Müzayede Evi kanalıyla temasa geçildi. Kişi, eser üzerindeki mülkiyet hakkından vazgeti ve eserin Türkiye’ye iadesi kabul edildi.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et