Tiny House Nedir? Küçük Ev Akımı Nedir? Tiny House Fiyatları

“Tiny House” Nedir? Türkiye’de Var Mı? Fiyatları?

“Tiny House” olarak tabir edilen ve son yıllarda oldukça popüler olan bu ev akımı; taşınabilir ve kurulabilir dikdörtgen biçimli ev yapılarıdır. “Küçük Ev Akımı”olarakta bilinirler ve 2008 – 2012 yıllarında kriz nedeniyle batılı ülkelerde ortaya çıktığı söylenir. “Tiny” yani Türkçesi “Minik” olan karavanlardan daha büyük ve ek parçaları ile genişletilebilir olan bu ev türü “Tiny House” şekillerinden ve uzunluklarından dolayı böyle anılmaktadır. Türkiye’de ise pek kullanılan bir yapı biçimi olamakla birlikte yavaş yavaş tanınmaya başlanmıştır. Fakat Bu yapılara Türkçe olarak “ince ev” veya “Minik Ev” diyebiliriz. Fakat bu kullanımlar yaygın olamadığından “Tiny House” en yaygın kullanım biçimidir.

"Tiny House"
Tiny House Nedir ? Tiny House Felsefesi , Tiny House (Minik Evler)

Ayrıca Tiny House ile ilgili TLC adlı televizyon kanalı ev biçimini, felsefesini ve yaşam tarzını anlatan belgesel yapımlarda (Tiny House Nation, Tiny House Big Living, Tiny House Hunetrs vs…) yapmaktadır.

Tiny House Türkiye - Tiny House Yaşam Biçimi - Tiny House Fiyat
Tiny House Türkiye – Tiny House Yaşam Biçimi – Tiny House Fiyat

“Tiny House” Akımı ve Felsefesi

İnsanlar artık bir yere bağlanmaktan ya da koca koca evlerin yükümlülüklerinden ve sorumluluklarından bıkar hale geldiler. Şöyle ki; uzun çalışma saatleri zaten bu koca yani büyük evleri oldukça işlevsiz ve kullanışsız hale getirdiler. Ayrıca iş ve farklı sebepler nedeniyle şehir, semt veya bölge değiştiren insanlar için oldukça mantıklı hale geldi. Bu yaşam biçimi. “Tiny House” denilen bu evler karavanları andırsa da görünüm ve şekil itibariyle tam bir eve benziyor. Taşınabilir ve kurulabilir özellikleri de barındıran “Tiny House” tipi evlerin çıkış noktası ise amerikan filmlerinde gördüğümüz karavan park tarzı yaşam biçimine benziyor. Sınırlı kaynaklar ile yaşamı sürdürme biçimini temel alan insanların oluşturduğu bir grup olarak Amerika’dır.

Tiny House'da Yaşam - Tiny House Felsefesi
Tiny House’da Yaşam – Tiny House Felsefesi

Tiny House’ların esas olarak yaşam felsefesi ise sürdürülebilirliğe dayanır. Yani sıradan bir evde elektirik şebekesine bağılı olmadan güneş panellerinizle elektiriğinizi olur. Sınırlı olarak taşıyabildiğiniz ve alabildiğiniz miktarda suyunuz ve ısınma sisteminiz mevcuttur. Ayrıca normal bir ev gibi aidat, vergi ve abonelikler le uğramayacağınız gibi bu evlerin fiyatlarıda oldukça düşüktür. Bu evlerin en büyük avantajı ise tüm bu felsefenin belkide en temelini oluşturur. Özgürce seyahat etmek, istenilen yerde yaşamak ve stresten uzak, kaygılardan uzak bir yaşam sürmektir. Peki bu Tiny House’lar yani minik evler veya ince evlerin fiyatı ne kadar?.

Tiny house Fiyatları
Tiny house Fiyatları

Tiny House Fiyatları

Bu evlerde belirli özellikler ve alanın genişliğine bağlı olarak veya sistemleri itibariyle farklı şekilde sınıflandırılır. Fakat bu evlerin ortalama fiyatı 50 Bin TL – 60 Bin TL arası fiyatlandırılabilir.

Tiny house mikro ev mini ev ince ev taşınabilir evler
Tiny House Türkiye – Tiny House Fiyatları

Bunun yanında bir evi çekebilecek bir aracınızın da maliyetini katarsak yine aynı standartlar fiyat 150 Bin TL diyebiliriz. Ama şu anki ev fiyatları göz önüne alındığında bu kadar lüks olmayan ve yaşam standartları düşük bir daireyi bu fiyata almanız mümkün değil. Belki 1+1 kotta 3’üncü kat bir ev alınabilir ki mutfağı ve banyosu oldukça berbat olacaktır.

Tiny House
Tiny House

Tasarımları

Tiny House’ların tasarımları ve planları ile ilgili oldukça çok sayıda plan ve tasarım mecvut. Fakat bu evlerde siz yaşayacağınız için tasarımın size uygun olması en önemli olanı. Yani kendinize bu evin içinde ufak bir ofis veya kitap okuma alanı bırakmak size kalmış bir şey. Ama şunu unutmayalım ki alanız normal evlerde olduğu gibi geniş değil bu. O nedenle alanın her metre karesini ve metre küpünü kullanmalısınız.

Tiny house design - Tiny house tasarım
Tiny house design – Tiny house tasarım

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et