Tarihi Büyükada Rum Yetimhanesi Çökmek Üzere!

İstanbul’da Büyükada’nın Manastır Tepesinde Ünlü Mimar Alexander Vallaury Tarafından 1898 Yılında İnşa Edilen Büyükada Rum Yetimhanesi ya da Prinkipo Rum Yetimhanesi Olarak Anılan Tarihi Bina Çökme ve Yıkılma Tehlikesi İle Karşı Karşıya!

Büyükada Rum Yetimhanesi
Büyükada Rum Yetimhanesi

Dünyanın En Büyük Ahşap Binası İddiası!

Günümüzde boş olan yapı, Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin kontrolü altındadır. Dünyanın en büyük ahşap binası olduğu iddia edilmektedir. Dünya’nın ilk çok katlı ahşap yapısı olarak bilinir. Alexander Vallaury tarafından “Prinkipo Palas” adı altında otel olarak işletilmek üzere tasarlanmış ve inşa edilmiş, fakat devrin yönetiminden gerekli iznin alınmaması üzerine, bina el değiştirerek Eleni Zarifi adlı bir Rum kadın tarafından satın alınmıştı.Daha önce Yedikule’deki Balıklı Rum Hastanesi’nde işlevini sürdüren Rum Yetimhanesi, 1902 yılında bu binaya, Büyükada’ya, taşındı. Yapının kullanım amacı zaman içinde değişmişti. Binaya I. Dünya Savaşı yıllarında Kuleli Askeri Mektebi yerleşti. Daha sonra ise işgal kuvvetleri tarafından adaya yollanan Rum göçmenlerini barındırdı. Büyükada Rum Yetimhanesi 1964’te kapatılanan kadar, yaklaşık 5 bin 750 Rum yetime yuva olurken, 1964’ten bu yana herhangi bir tadilat ve bakım görmedi.

Büyükada Rum Yetimhanesi’nin Mimarisi

Büyükada Rum Yetimhanesi ahşap karkas sistemde inşa edilmiştir. Yapı, yan bölümlerinde 6, diğer bölümlerinde ise 5 katlıdır. Binanın heybetine rağmen cephe mimarisi olabildiğince sade tasarlanmıştır. Birbiri üzerine tekrarlanan çıkmalar ile cephelere hareketlilik getirilmeye çalışılan yapıda, tiyatro salonundaki iç mekân ahşap süsleme detaylarına karşılık, diğer iç mekânlarda sade bir mimari hakimdir.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et