Taksiciler Ne Kadar Kazanır? Taksicilik Mesleği ve Püf Noktalar

Ticari Taksi Şoförlüğü Yapmak Nasıldır? Taksicilik Yapmak İsteyenler

“Taksici veya Taksi şoförü, taksimetresi olan ticari bir otomobille şehiriçi yolcu taşıyan serbest meslek esnafıdır”. Taksi ise daha çok kent içinde ya da yakın çevresinde bir yerden bir yere gitmek için tutulan şoförlü ulaşım aracıdır. Genellikle sarı renkli ticari araçtır. Durağından veya telefonla çağrılarak alınan taksi, arabası olmayanlar için kolaylık sağlar. Taksiye binmenin belirli bir ücreti vardır diye tanımlanıyor. Bizde yazımızda taksi şoförlüğü nasıl bir iştir ne kadar kazanılır ele alacağız.

Taksicilik Mesleği, Taksicilik Ne Kadar Kazandırır, Taksicilik Yapmak, Taksicilik İçin Gerekenler
Taksicilik Mesleği, Taksicilik Ne Kadar Kazandırır, Taksicilik Yapmak, Taksicilik İçin Gerekenler

Öncelikle bu yazıyı yazarken belirtmem gerekir ki duyduklarım ve muhabbet esnasında anlatılanlara göre anlatmıyorum. Bizzat kendim yaptığım için anlatıyorum. Taksicilik yapan veya taksi şoförlüğünü icra eden insan belirli bir ondalık üzerinden kazanmaktadır. Tabi ki kendinizde taksi plakası kiralayıp taksicilik yapabilirsiniz. Fakat şoförlükte fena bir iş değildir. Yalnız aracın sahibinin iyi bir insan olması şarttır. Ayrıca bir taksinin günde ortalama kazanacağı ücret bellidir. Bundan daha yükseğini talep eden taksi plakası sahibi sizi sömürmek istiyordur. Taksinin belirli bir durağı olur yada serbest olarak işlek bölgelerde bekleyerek yolcu almaya çalışır. Eğer taksi durağında çalışıyorsanız zil numaralarını ve hangi zil numarasının hangi sokakta olduğunu ezberleyerek işe başlarsınız. Bunları ezberlemek elbette kolaydır. Birde taksi durağının etrafında işlek köşelerde bekleyerek müşteri alabilirsiniz alamazsanız duraktan sıranız geldiğinde çağırırlar. Bas-Konuş’tan taksi numaranızı duyduğunuzda gidersiniz. Sizin çalıştığınız taksinin belirli bir numarası vardır örneğin 24 numara gibi.

Taksi Durağı Taksileri

Taksicilik

Durak taksileri genelde durakta çalışır. Fakat uzak mesafeye gittiğinde yoldan yolcu almak için bazı yerlerde duraklayabilir veya taksi çeviren birine durabilmektedir. Taksi şoförlüğü veya taksicilikle ilgili internette bir çok yazı mevcut genelde bu yazılar ne kadar kazanıldığı ile ilgili fakat para kazanmakla her şey bitmiyor. Bu işin bir sorumluluğu da kazandığınız paranın büyük bir bölümünün taksi sahibine gitme , taksi durağı aidatları, gaz ve benzin parası ve taksi şoförünün yemesine içmesine gitmesine yani taksici günün sonunda cebindeki paranın çoğunu harcamış ve taksi sahibine parasını verdikten sonra kendine en fazla 100 lira kalır. Durak taksileri genellikle dolmuş, otobüs ve başka ulaşım şekli olamayan sapa taraflara doğru yolcu alırlar. Taksilerin genel müşterisi ise kısa mesafe yolcularıdır. Bu kısa mesafeden kastım 3km ile 5km arasıdır. Buda en fazla 15-25 lira arası bir şey tutar. Yani taksicinin parası 50 lira 100 lira birden artmaz 15- 20- 25- 8-10 gibi ücretlerle artar.

Taksi Şoförü Ne Kadar Kazanır? Taksicilik Ne Kadar Kazandırır?

Aylık hesaba göre taksi şoförlüğü yapan insan 2 bin lira ile 4 bin lira arası kazanabilir. Tabi ki bu ücret farkının ana nedeni taksi sahibinin talep ettiği ücret gibi nedenlerdendir. Taksicilik yapmak isteyenler öncelikle çalışacağı yeri ve taksi sahibiyle anlaşmaya öncelik vermelidir. Anlaşamadığınız takdirde daha sonraları belirli sıkıntılar yaşanabilir. İllere göre farklılık gösterse de  3-5 lira arası farklılık gösterir ki buda çok önemli bir rakam değildir. Tabi 5 lirayı bile takan taksi sahipleri de vardır. Ama genelde bu işin esnafı temiz yürekli halden anlayan insanlar olur. İstanbul’da ise bu durum çok daha farklı olmakla birlikte orada da bulunan iyi taksicilere rast gelmenizde mümkündür. Eğer bu mesleği yapmak istiyorsanız sabırlı, anlayışlı, akıllı ve uyanık olmanız lazım. Tabi ki işinizin rast gelmesi, birazcık şansta iyi olur. Eğer bir taksi sahibiyle anlaştıysanız dikkat edin iyi biri olsun.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et