Takıntı Hastalığı – Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Takıntı Hastalığı Diğer Adıyla Obsesif kompulsif bozukluk nedir?

Halk arasında “takıntı” olarak bilinen “obsesif kompulsif bozukluk” aslında nedir?  Obsesiflik nedir? Bir psikolojik rahatsızlık olan Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB); bireyin hayatını olumsuz etkileyecek şekilde takıntı haline gelen, irade dışı, saplantılı düşünce ve davranışlar bütünüdür.

Takıntı Hastalığı

Korkular

Mikrop korkusu, düzensiz, pis ya da dağınık olma korkusu, hata yapma korkusu, toplum tarafından kabul edilmeme korkusu, kendine veya başkasına zarar verme korkusu gibi çeşitli korkuların sebep olduğu davranışlar,obsesif hastaların en çok muzdarip oldukları davranışların başında gelir. Ayrıca bu korkuların ileri safhalarında kişinin maruz kaldığı tedirginlik hali yeni korkuların oluşmasına sebebiyet verebilir. Öyle ki hastalar kendi yarattığını bildiği korkuların dahi esiri haline gelebilecek safhaya varabilirler.

Tekrar eden sorular

Evin ya da arabanın kapısını kilitleme konusunda zaman zaman hepimiz tereddütte kalabiliriz fakat bu tereddüt hali, kilidin defalarca kez kontrol edilmesine rağmen karşı konulamaz şekilde devam ediyorsa bu noktada bir takıntının varlığından söz etmek mümkündür.
Yaşadıklarımızın, her sağlıklı insanın yaşadığı rutin dürtülerden fazlası olup olmadığı ise, kendimizi değerlendirerek varmamız gereken bir sonuçtur. Eğer yalnızca arada sırada yaşanılan tereddütler ya da zihninizde beliren ufak tefek sorular varsa bu hal doğrudan doğruya ruhsal bir bozukluğa işaret etmez.

Takıntı hali

Çeşitli sayılara ya da renklere takıntılı olma hali bu hastalığın önemli belirtilerindendir. Hastaların kimi zaman uğurlu sayılara inanarak mümkün olan her şeyi bu sayı doğrultusunda yaptıkları/düzenledikleri görülürken kimi zaman da uğursuz sayılan hatta şiddetle korkulan sayılar olabildiği kayıtlar arasındadır. Takıntı haline gelen bir başka şeyise temizliktir. Temizlik takıntısı, genellikle temizlik malzemelerine gösterilen düşkünlükle baş gösterir. Kimyasal içerikli malzemelerin gereğinden fazla satın alınıp kullanılması ekonomik zararın yanında fiziki sağlığı da tehdit eden bir durumdur.

Tedavisi ve önemi

Yaygın inanışın aksine yalnızca bedendeğil, psikoloji de zaman zaman hastalanır ve her iki durumun tedavisi hususunda da aynı hassasiyeti göstermeliyiz. Obsesif Kompulsif Bozukluk(OKB)bir psikolojik rahatsızlıktır. Hastaların bu durumu atlatabilmek için tıbbi destek almaları şarttır.

Davranışların kendiliğinden düzelmesi beklenmemeli, daha zararlı boyutlara gelmeden bir terapiste danışılmalıdır. Terapilerin yeterli gelmediği durumlarda psikiyatr servisinin vereceği çeşitli ilaçlarla tedavi tamamlanabilir.Tedavinin önemsenmediği yahut tamamlanmadığı durumlarda bu ruhsal rahatsızlık, kişide çok daha derin hasarlar bırakabilir.

Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri

Yaygın görülen kronik bir hastalık olan obsesif kompulsif bozukluk (OCD) kontrol edilemeyen düşünceler ve saplantılarla kendini gösterir.

Sürekli kontrol etme ihtiyacı
 
Kapıyı kilitleyip kilitlemedeğinizden, ocağı kapatıp kapatmadığınız dan, ütünün fişini çekip çekmediğinizden bir türlü emin olamayıp her şeyi sürekli kontrol etme ihtiyacı hissediyorsanız, obsesif kompulsif bozukluğa sahip olabilirsiniz.  Birçoğumuz bazı şeyleri iki kez kontrol etme ihtiyacı hissederken OCD hastaları, şüpheye düştüklerinde yolu yarılamalarına rağmen dönüp kontrol edebilirler.
 
Kir ve mikrop korkusu
 
Kir ve mikroplar sizi hasta ettiği için korkmakta haklısınız ancak OCD hastaları, bu korkularından dolayı birçok yere gitmez, birçok şeye, hatta insanlara dokunamazlar. Hasta, kendini ve çevresindekileri temizleyip steril etmediği sürece tehlikede hisseder.
 
İstifçilik
 
Obsesif bozukluğun bir diğer belirtisi ise istifçiliktir. OCD hastaları, bozulmasına ve eskimesine rağmen eşyalarını atamazlar. Hatta bazıları, objelerin hisleri ve kişilikleri olduğuna inanır.

 

 
Simetri ve düzen takıntısı
 
Bazılarımız eşyalarımızın düzenli olmasını severiz. Ancak OCD’liler için objelerin düzenli ve simetrik olmaması dayanılmaz bir işkence gibidir.
 
Davetsiz düşünceler
 
Hepimiz zaman zaman çılgınca şeyler düşünebiliriz. OCD’lilerde bu davetsiz düşünceler çok sık gerçekleşir. Bu, genellikle aynı düşünce veya düşüncelerdir. Bazıları kendilerine ve sevdiklerine zarar verdiklerini bile akıllarından geçirebilir.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et