Swap Ne Demek? Swap İzi Nedir? Swap İzi Nasıl Olur?

Swap Ne Demek? Nedir? Nasıl Oluşur?

Swap denilen ve kriminoloji alanında da kullanılan kelimenin ingilizce manası değiş tokuş yada değiştirmek manasına gelir. Ayrıca suç olaylarında şüphelilerden pamuklu çubuk, yapışkan bantlar ve çeşitli numune alma araçları ile alınan numunelere verilen isimdir. Genel olarak yapılan bu işleme ise Swap izi alma adı verilir. Ek olarak Swap izi kan, barut ve DNA gibi çeşitli izleri barındırır.

ateşli silahlar swap izi nedir ? swap izi nasıl oluşur ?
ateşli silahlar – swap izi nedir ? swap izi nasıl oluşur ?

Nasıl Olur?

Swap izi genel olarak doku, tükürük, barut, kan ve çeşitli biçimde DNA örneklerinin içerdiği izlerdir. Swap İzi almak ise bu kanıtların toplanması için kullanılan yönteme verilen isimdir. Barut izi, kan izi ve diğer izler tümüne swap izi denir. Bir olayla ilgili o yerde olunup olunmadğını kanıtlamak amaçla swap raporu hazırlanır.

Swap İzi Nedir ? Swap İzi

Ateşli silah kullanımı sırasında silahtan çıkan barut ve çeşitli kimyasal maddeler ateşleyenin üzerinde izler bırakır. Bu izler görülemeyecek kadar küçüktür ve alınarak incelenmesi gerekir. Ayrıca ateşli silah herhangi bir canlıya ateş edilmişse kan ve dna örnekleride bulunabilir. Kriminoloji bilim dalında kullanılar Swap suçluların yakalanmasına yardımcı olurken mahkemelerde birincil delil işlevi görür.


Swap İzi Nedir ? Swap İzi

Müge Anlı’da son günlerde Necla ve Metin Büyükşen cinayeti ile şüpheliler Betül ve Uğur Büyükşen’den alınan swap izi tabiriyle tekrardan merak edilen ve gündeme gelen bir konu olmuştur. İki kişiden alınan swap izleri olumlu çıkmıştır.

SWAP Hakkında Diğer Bilgiler ve Makalelerden Derleme…

Günümüzde adli araştırmacıları meşgul eden konular arasında çeşitli materyaller üzerinde kalan ateşli silah atış artıklarının aranması önemli bir yere sahiptir. Silah ve mermi yapısındaki çeşitlilik bu konu üzerinde çalışanları çok uğraştırmaktadır. Mermide ateşleyici görev yapan kapsül, günümüzde çoğunlukla antimon, baryum ve kurşun bileşiklerinin üçünün ya da ikisinin birlikte olduğu karışım şeklinde ya da sadece kurşun bileşiklerini içermektedir.

SWAP İzi ve Barut

Ancak son yıllarda kurşunsuz kapsüller de geliştirilmektedir. Mermi çekirdeğini hedefe gönderen enerjiyi sağlayan barut ise, günümüzde artık pek kullanılmayan yaklaşık olarak %15 kömür, %10 kükürt ve %75 güherçileden oluşan kara barut ile yaygın olarak kullanılan beyaz barut olmak üzere iki gruba ayrılır. Beyaz barut da yapısal olarak ana maddesi nitrogliserin olan tek bazlı ve ana maddesi nitrogliserin ve nitroselüloz olan iki bazlı olmak üzere ikiye ayrılır. Bu tür barutlar oluşabilecek statik elektriği engellemek amacı ile grafitle, yanma hızını kontrol altına almak için de çeşitli maddelerle kaplanabilir. Ayrıca Barut disk, plaka, granül, çubuk, küresel, yassılaşmış küresel şekilde olabilir. Özellikle küresel yapıdaki barutlar atış sırasında metrelerce uzağa gidebilir, yakın mesafelerde giysinin yapısına da bağlı olarak birkaç kat giysiyi geçip cilt üzerinde kalabilir. Ek olarak Atış artıklarının, ateş eden elde kalmasını etkileyen faktörler şunlardır:

  • 1. Silahın tipi, çapı
  • 2. Kapsülün yapısı
  • 3. Barutun yapısı
  • 4. Atış sonrası faaliyetler
  • 5. Kişinin hangi elini kullandığı
  • 6. Ortamın fiziksel durumu ( sıcaklık, rüzgar, nem oranı)
  • 7. Atışın çıplak elle yapılıp yapılmadığı

Kaynak : H .Bülent ÜNER*, Ali ÇERKEZOGLU**, Bülent ŞAM**, Ö m er KURTAŞ**, C afer UYSAL**. Oner HB, Çerkezoğlu A, Şam B, Kurtaş Ö, Uysal C. Atış yapan eldeki baru t artıklarının lokalizasyom ı. Adli Tıp Bülteni 1999: 4(3): 90-3.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et