Susuzluğa Doğru Gidiyoruz! Son 60 Yılda 70 Göl Kurudu

Son 60 yılda 70’e yakın göl kurudu

Türkiye’de son 60 yılda, 70’e yakın doğal gölün kuruduğu belirtildi. Kuruyan göller arasında yer alan Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Yarışlı Gölü için vatandaşlar yetkililerden yardım istedi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye`de kuruyan ve kuruma sürecine giren göllerin büyük bölümünün, tatlı su özelliğindeki en büyük doğal tatlı su gölleri Akşehir, Beyşehir ve Eğirdir Gölleri olduğuna dikkat çekti.

Kuruma sebepleri farklı

Kesici, göllerin çevresindeki çok sayıdaki kuyuyla yer altı sularının çekilmesinin hem gölün beslenmesini engellendiğini hem de yeraltı sularının aşırı oranda azalmasının kuraklık sorununa neden olduğunu vurguladı.

Göller Yöresi`nin en önemli sulak alanlarından Burdur`a bağlı Yeşilova ilçesindeki başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Yarışlı Gölü de kuruyan göller arasında yer aldı.

Genişliği 16 kilometrekare derinliği bir dönem 4 metreye kadar çıkan karstik yapıya sahip, içerisinde küçük bir ada bulunan, sodyum fosfat, sodyum klorür ve sodyum sülfat açısından zengin olduğu için suları acı olan Yarışlı Gölü, çöle dönüştü.

Burdur`daki doğal göl sayısı 20`den 5`e düştü

Erol Kesici, sadece Göller Yöresi`nde, Burdur sınırlarında 60 yıl önce 20`ye yakın doğal gölden bahsedilirken bugün bu sayının 5`e düştüğünü belirtti.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et