Sodalı Poğaça Tarifi

Sabah uyandığınızda, fırından bütün eve yayılan mis gibi mayalı poğaça kokusundan,  insanı daha fazla mutlu edebilecek kaç tane şey var ki? Yanına ince belli bardakta sıcak bir çay, bulabilirseniz domates gibi kokan domatesler… Cemal Süreyya’nın da dediği gibi “kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı”.

Ev poğaçasıyla pastane poğaçısının yıllardır süregelen rekabetine son verecek, kahvaltı ve çay sofralarına mutluluk getirecek bir poğaça tarifi bu. Evde yaptığınız, bildiğiniz yağı kullandığınız, mide yakmayan poğaçalarla, pastane poğaçasının puf puf dokusunu birleştirin, karşınızda; “sodalı poğaça”.

Sodalı poğaçayı evde bildiğiniz malzemelerle yapıp, içerisine ne isterseniz koyup, pastane poğacası formunda bir poğaça elde edebileceksiniz.

 

KAÇ KİŞİLİK

20 adet

HAZIRLAMA SÜRESİ

40 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

20 dakika

Malzemeler

  • 1 su bardağı

    ılık süt
  • 3/4 su bardağı

    sıvı yağ
  • 1 su bardağı

    soda
  • 1 yemek kaşığı

    toz şeker
  • 1 silme tatlı kaşığı

    tuz
  • 1 küçük paket

    yaş maya
  • 2.5-3 su bardağı

    elenmiş un
  • 1 adet

    yumurta sarısı

İç harcı için

  • 100 gram

    beyaz peynir
  • 100 gram

    kaşar loru
  • 1 dal

    fesleğen
  • 1’er dal

    ince kıyılmış dereotu, maydanoz, nane

Püf Noktası

Mayalanma süresini aceleye getirmeyin. Yaş maya ve kuru maya kullanımında mayanın diğer malzemelerle birleşmeden önce aktive olması gerekmektedir. Bu sebeple mayayı önceden ılık suyla açın ve en son tuzla temas edecek şekilde malzemelre ilave edin. Kış aylarında ılık su kullanarak mayalandırma sürecini kısaltabilirsiniz. Mayanın direkt tuzla teması mayanın yapısının bozulmasına neden olacaktır.

Pişirme Önerisi

Tepsiye aralıklar dizmeyi ihmal etmeyin çünkü hem mayalanırken büyüyecekler hem de pişerken kabaracaklar.

Nasıl Yapılır?

  1. Ilık süt, şeker ve yaş mayayı bir kapta karıştırın ve yaş mayayı sütün içerisinde iyice eritin. 5 dakika kadar bu şekilde beklesin.

  2. Elenmiş unun önce 2.5 bardağını bir kaba alın, ortasını havuz gibi açın ve yumurta sarısı dışındaki bütün malzemeleri havuza koyun.

  3. Tüm malzemeyi elinizle iyice karıştırın, eğer hamur yapış yapış ise kontrollü olarak un eklemeye devam edin. Yumuşak ama yapışmaz bir hal alınca, hamurun üzerini örtüp dinlenmeye bırakın.

  4. 30 dakika 1 saat kadar mayalandıktan sonra, elinizi hafif unlayıp, ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzun içiyle yuvarlayın. Hafif bastırıp ortasına iç harcı yerleştirin ve tekrar yuvarlayın.

  5. Yağlı kağıtla kapladığınız tepsiye aralıklarla yerleştirin, üzerine hafif nemli bir bez örtün ve 20 dakika kadar 2. mayalanmaya bırakın.

  6. Fırını 180 derecede ısıtın.

  7. Sürenin sonunda, yumurta sarılarını sürün, çatalın tersiyle çizikler atın ve önceden ısınmış fırına atın. Üzeri kızarana kadar pişirin.

Servis Önerisi

Fırına vermeden önce dilerseniz çörek otu veya susam ile süsleyebilirsiniz.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et