Search Engine Optimization Nedir? SEO Nasıl Yapılır? 

Search Engine Optimization Nedir?

Bu yazımızda herkesin merak ettiği bir kelime ve kavramı ele almaktayız. İnternet sitesi ve YouTube kanalı gibi mecralara sahip herkesin bildiği bir kavramdır SEO. İngilizce adıyla “Serach Engine Optimization” demektir. Bunuda Türkçeye çevirirsek “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelmektedir. Peki arama motoru optimizasyonu neden önemlidir? Arama motorlarına uygun bir web sitesi nasıl olur? SEO Nasıl Yapılmaktadır?. Kimlerin işine yarar bu yazımızda bu konuyla ilgili basit ama kolayca uygulayabileceğiniz bilgiler vermeye çalışağız.

Search Engine Optimization

SEO Nasıl Yapılmaktadır?

İnternet hayatımıza girdiğinden beri bir çok yenilikle karşılaşmaktayız. Bu yenilikler arasında aranılan, merak edilen veya ilgi duyulan bir bilgiyi hızlıca alabilmek yer alır. İnternette bir bilgiye erişebilmek için direkt olarak bir web sitesi adı yazarak oraya gidip bilgi almayız. Bunun yerine genellikle arama motorlarını kullanırız. En çok kullanılan arama motorları ise Google,Yandex ve Bing. Fakat arama motorları sadece bunlarla sınırlı değil. Ama bizim için önemli olanlar şimdilik bunlar. SEO, web sitesi sahipleri için önemlidir.

SEO Nedir?

Yani şu anda bu yazıyı okuyorsanız bir Web siteniz vardır. Arama motorlarında ilk sırayı alacağınızı istiyorsunuzdur. Bu durum internette yer alan tüm firmaların istediğidir. Eğer bir şirket sahibi iseniz ve ilk sırayı almak istiyorsanız sitenize yatırım yapmalısınız. Daha sonra ise sabır etmeniz gerekir. Sadece tek bir yatırım ile ilk sırayı alamazsınız. Peki SEO için neler gerekir?. SEO ile Google’da ilk sırayı alabilirmisiniz?. SEO doğru bir yatırım mıdır?. Bu soruları yanıtlayacağız.

Google’da İlk Sırada Çıkmak

Google ilk sırada çıkmak tabi olarak büyük öneme sahiptir. Google’da ilk sırada yer almak, satış yapmak, marka imajını yükseltmek ve tanıtım gibi bir çok imkanı size sağlamaktadır. Eğer sunduğunuz hizmet sektöründe rakibiniz çoksa ilk sırada çıkmak çok daha zor olacaktır. Örneğin; Mobilya sektörünü ele alalım güçlü firmalar bu sektörde yerli ve yabancı olarak mevcuttur. Ayrıca reklam, güncelleme, satış, site ziyaret oranı oldukça yüksek firmalar bulunmaktadır. Yani siz sadece mobilya olarak aranıldığında ilk sırada çıkmak istiyorsanız bu oldukça zor oalcaktır.

Google’da İlk Sırada Yer Almak

Fakat yan ürünlerde spesifik bir sektörü ele alırsak örneğin Mobilya Boyama veya ikinci el mobilya alımı gibi daha kolay ilk sırada çıkabilirsiniz. Bu tamamen kullanılan anahtar kelimeler ve rakiplerinizin web sitesi adı, tasarımı, ziyaret sayısı, sitenizin web masterlar tarafından arama motorlarına indekslenmesi ile ilgilidir. Dolayısıyla hemen size Google ilk sırada çıkmayı vaad eden firmalar inanmayın ve itibar etmeyin.

Google Search Console ve Arama Motorları Botlarına Uygunluk Web Sitesi İndeksleme Nasıl Olur?

Öncelikle arama motorlarını da anlayabilmemiz gerek arama motorlarının başarılı olması için, size en doğru sonucu çıkarması gerekir bunun içinde sürekli olarak çalışırlar. Dolayısıyla sürekli olarak kendilerini günceller ve yeni yazılımlar üretirler. Arama motorları SEO’un birincil çalışma alanıdır ve şüphesiz en başarılı olanı da Google’dır. Peki Google Search Console Nedir? Google search console web sitenizi Google’a indeksleyebileceğiniz, sitenize gelen insanların hangi anahtar kelime üzerinden geldiğini öğrenebileceğiniz ve sitenizin tüm ayrıntılarını Google’a bildirebileceğiniz özellikler içerir.

Google Search Console Nedir?

Bu ürünler sizin sitenizi anlık takip etmenizi, sitenize anahtar kelimeler üzerinde reklam vermenizi ve web sitenizde reklam göstererek para kazanmanızı sağlar. SEO için önemli olan bu Google Ürünleri kadar önemli olan bir başka şey ise web sitenizin tasarımı, mobil uyumluluğu, hızı, ve güncel olmasıdır. SEO denilince tanımını yaptık ama bu konu oldukça iyi irdelenmesi gereken ve uzun çalışma saatleri alan bir çalışmadır.

Şirketler İçin SEO Nasıl Yapılmaktadır?

Şirketler için SEO çalışması öncelikle bulunduğu sektörde en çok aratılan anahtar kelimelerin saptanmasıyla başlar. Tabi ki yukarıda bahsettiğimiz tasarım, mobil uyumluluk, hız ve bunun gibi özellikler konusunda sıkıntı yoksa. Daha sonra sitenin güncelliği önemlidir. Neredeyse her gün her saat yeni içerikler barındırmalı sektörü hakkında bilgi verilmelidir. Bu arada unutmadan Google Plus sayfasında yerinizde hizmet veriyorsanız haritada yerinizi işaret ve Google Map’ten gelen kağıtla yerinizi onaylamanız gerekmektedir. Yazımıza devam edersek şirketinizin tek bir kelime de öne çıkması veya spesifik bir anahtar kelime üzerinden öne çıkması, birleşik veya ayrı yazılması gibi bazı konularda öne çıksanızda insanların arama motorlarında bu tür hizmetleri nasıl aradığını da düşünmeniz gerekir.

Şirketler İçin SEO

Hiç bir iş kolay değildir. Çoğu firma sahibi en ucuza maksimum hizmeti almak istesede bu konu ile ilgili hem şirket sahibi hemde SEO’cu diyelim Webmaster birlikte çalışmalıdır. Şİrket sahibi sabırlı olmalıdır. Şimdi 5 yıldır SEO Çalışması yaptıran, web sitesini güncel tutan reklam veren bir firma karşısında 1 ay içinde site yaptırıp ilk sırada çıkmayı istemek oldukça saçmadır. Siz ne kadar emek verirseniz o kadar ekmek yersiniz. Emek vermeden para harcamadan sırf vaatlere ve ucuza  SEO hizmeti almak isterseniz. Çok güzel bir şekilde bu konu hakkında bilginiz olmadığı için kandırılabilirsiniz. SEO hizmeti almak isteyen küçük boyutlu işletmeler buna kanmasın,  internet siteleri ve e-ticaret siteleri bu hizmetleri kullanıyor ve oldukça büyük paralarla yatırım yapıyorlar. Bu yüzden mağazası olmayan e-ticaret siteleri fabrikası ve mağazaları olan firmalardan daha çok satış yapıyorlar. Biraz karmaşık bir şekilde bu konuyu anlattık. Fakat umarız aradığınız bilgiye ulaşabilmişsinizdir.

Web Siteniz İçin Neler Yapabilirsiniz?

  • Web sitenizin kod yapısını çok iyi oluşturmak. Mümkünse WordPress veya Magento gibi platformlar kullanmak,
  • Web site açılış hızını arttırmak. Google botları yavaş yüklenen sayfalarda pek fazla vakit harcamak istemiyorlar. Siteniz ne kadar hızlıysa, taranma ve indekslenme oranlarınız o derece artacaktır. Robots.txt veya şifreleme ile Google botlarının siteye girişini engellememek,
SEO Nasıl Yapılır?
  • Prosedürlere uygun bir site haritası oluşturarak, Search Console’a (eski adı ile web yöneticisi araçları) tanıtmak,
  • Websitenizde mümkün olduğu kadar inline javascript ve inline css kodlarına yer vermemek, 404 ve 301 yönlendirme ayarlamalarını çok iyi yapmak, Web sitenizin mobile kullanılabilirliği oldukça iyi olması.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et