Sanat Tarihi Bölümü Mezunları İşsiz Kalıyor!

Sanat Tarihi Bölümü İş İlanları Yazdık!

Üniversite mezunu işsiz sayıları her geçen gün artarken maalesef bu bölümler arasında diğer bölümlere oranla daha şansız bölümler de var. Sanat Tarihi bölümünden yeni mezun bir öğrenci alanında iş aramaya kalktığında ise herhangi bir iş ilanı bulması mümkün değil. Üniversitelerin binlerce öğrenci kabul ettiği Sanat Tarihi alanında güncel olarak ise tek bir iş ilanı veya yakın bir alanda çalışma imkanı yok.

Dini İnançların Sanat İçerisinde Kısa Tarihçesi - A brief history of religion in art - TED-Ed
Görsel: Dini İnançların Sanat İçerisinde Kısa Tarihçesi – A brief history of religion in art – TED-Ed

Sanat Tarihi İş İlanları Sadece Etikette Var!

Şu Sorguda çıkan ilk üç ilanda maalesef Sanat Tarihçileri için hiç bir ilan yok sadece sitelerin para kazanması için bir iki etiket atılmış. Diğer iş ilanlarına bakıldığında ise “sanat” kelimesi geçtiğinde çeşitli programlarda tasarım yapan diğer bölüm öğrencileri aranıyor. Kültür Bakanlığı ise sanat tarihi mezunlarından 2016 yılında sadece 72 kişilik bir kadro açmış. Bu sayı ise maalesef her yıl bile alım yapılsa yeterli değil. Peki bu Sanat Tarihçileri Ne İş Yapıyor ?

Sanat Tarihi İş İlanları ve Sanat Tarihi Mezunları
Sanat Tarihi İş İlanları ve Sanat Tarihi Mezunları

Sanat Tarihçileri Mezun Olduktan Sonra Ne İş Yapabilirler ? Sanat Tarihi Mezunları Ne İş Yapıyor ?

Sanat Tarihi mezunlarının bir kısmı formasyon alıp özel okullarda öğretmenlik yapma şansını yakalıyor. Fakat bu sayınında tatmin edici bir yönü olmadığı tahmin edilebilir, sanat tarihi eğitimi resim öğretmenlerine verdirerek M.E.B bu alanı da oldukça kısıtlamış durumda.

Sanat Tarihi Haritası
Sanat Tarihi Haritası

Araştırma yaparken memurlar.net adlı sitede sorulan bir soru üzerine cevapları inceledik. Sanat Tarihçileri Şu Anda Ne Yapıyor ?. Kendi işini yaptığını söyleyen sadece bir yorumda sanat tarihi öğretmeni olduğunu beyan bir kişi yazmış, gerisi ise adliyede katip, banka çalışanı, satış temsilcisi ya da başka bir işle meşgul. Peki işsiz kalacağı neredeyse kesin olan bölümlere neden bu kadar öğrenci alınıyor ve iş bulabilecekleri beyan ediliyor. Mesela Koç Üniversitesi iş olanakları için şu yazıyı yazmış;

Program, mezunlarına arkeoloji ve sanat tarihi alanında kariyer veya lisansüstü programlarda devam için gerekli bilgi, yöntem ve araçları sağlamaktadır. Özel sektörde devam etmek isteyen mezunlarımız eğitim, müze, vakıflar ve kültürel miras kuruluşlarında kariyerlerine devam etmektedirler.

Daha fazla bilgi için: https://career.ku.edu.tr/

https://vpaa.ku.edu.tr/program-yeterlilikleri/lisans-programlari/insani-bilimler-ve-edebiyat-fakultesi/arkeoloji-ve-sanat-tarihi/

Oldukça ikna edici gözüktüğünü söyleyebilir. Fakat bahsedilen alanlarda belkide mezunların sadece şanslı bir yüzdesi istihdam ediliyor. Bu yüzdelik dilimin ise yüzde 5’ten daha yukarıda olma ihtimali de oldukça düşük. Böyle önemli bir alanda ise bu durum oldukça içler acısı, ayrıca bir kısım öğrenci ise yüksek lisans eğitimine yönelse de farklı kurum ve vakıflardan destek almadan bu eğitimini tamamlayabilmesi oldukça güç. Alan ile ilgili acil çözümler üretilmesi gerektiği ise bir gerçek.

Yorum Bırakmayı ve Görüşlerinizi Paylaşmayı Unutmayınız!

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et