Prof. Dr. Levent Akın Mutasyonlu Virüs İstanbul’a İkinci Zirveyi Yapacak

Mutasyonlu virüs girdi.Bu boşvermişlik ikinci zirveyi yapacak

‘İSTANBUL İKİNCİ ZİRVEYİ YAPACAK’

“Mutasyon virüsler de girdi, riski daha hızlandırdı. Bu boş vermişlik içinde İstanbul koptu gidiyor, ikinci zirveyi yapacak…” diyen Prof. Dr. Levent Akın, sözlerine şöyle devam etti:

“İstanbul’da bir süre sonra enfeksiyon kapmış insan sayısında yükselme görmememiz imkansız. Çünkü İstanbul koptu gidiyor… Önlemlere uyan sayısı gittikçe azalmaya kalabalık ise bir o denli artmaya başladı. İngiltere ve Güney Afrika varyantı da üzerine bindi.”

Prof. Dr. Levent Akın

‘MESAİ SAATLERİNİ DEĞİŞTİRİN DİYORUZ AMA…’

Havanın güzel olmasının da etkisiyle kural ihlallerinin artığına işaret eden Prof. Dr. Levent Akın,  mesai saatlerindeki yoğunluğun da altını çizdi:

“İşverenlere ısrarla, ‘Mesai saatlerini değiştirin’ diyoruz ama dinlemiyorlar” diyen Akın, İstanbul’da ciddi anlamda vaka artışı olacağını dair kaygısını şu sözlerle ifade etti: “İstanbul’da bir süre sonra enfeksiyon kapmış insan sayısında yükselme görmememiz imkansız. Çünkü İstanbul koptu gidiyor… Önlemlere uyan sayısı gittikçe azalmaya kalabalık ise bir o denli artmaya başladı. İngiltere ve Güney Afrika varyantı da üzerine bindi.”

BOĞAZİÇİ UYARISI

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemlere de değinen Akın, yeni mutant virüsün çocuk ve gençlerdeki etkisini anımsatarak, “Çocuklar iç içe… Bazıları maskesiz. Yeni mutant virüs 16 yaşından altını da etkiliyor” dedi.

‘İLK ZİRVEDEN ÖNCE DE UYARMIŞTI’

“İlk zirveden önce de uyarmıştı, dediği oldu ve bırakın enfeksiyon kapıp zor kurtulanları, yüzlerce insanın ölümü ile sonuçlandı” diyen Sarıkaya’nın yazısından ilgili bölümler şöyle:

Aynı uyarıyı bugün bir daha yapıyor:

“Mutasyon virüsler de girdi, riski daha hızlandırdı. Bu boş vermişlik içinde İstanbul koptu gidiyor, ikinci zirveyi yapacak…”

Sözün sahibi, yıllardır koronavirüs ile uğraşan, Vuhan varyantı Türkiye’de görüldüğü günden beri de mücadelenin önünde yer alan halk sağlığı uzmanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın…

Bilim Kurulu’nun kısıtlamaları belirleyen kurulunun da başında yer aldığı için virüsün ve mutasyona uğramış hallerinin yayılımını yakından takip etme olanağına da sahip bilim insanı…

Son bir haftadır ne zaman sohbet etsek ilk dikkat çektiği konu İstanbul’un durumu oldu…

Haksız da değil…

“İşverenlere ısrarla mesai saatlerini değiştirin diyoruz ama dinlemiyorlar” hayıflanmasında bulunup devam etti:

“İstanbul’da bir süre sonra enfeksiyon kapmış insan sayısında yükselme görmememiz imkansız. Çünkü İstanbul koptu gidiyor… Önlemlere uyan sayısı gittikçe azalmaya kalabalık ise bir o denli artmaya başladı. İngiltere ve Güney Afrika varyantı da üzerine bindi.”

Burada da durmadı, “Kurumların salon toplantıları da rahatsız edici” deyip Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan gerilimin yarattığı toplaşmaya atıf yaptı.

Konuya içinde yaşanılan durumun ötesinde yaratacağı sağlık sorunu açısından bakıp şunları söyledi:

“Boğaziçi eylemleri sağlık yönünden tereddüt ettiriyor. Çocuklar iç içe… Bazıları maskesiz. Yeni mutant virüs 16 yaşından altını da etkiliyor…”

Bununla kalmadı, yeni ortaya çıkan mutant virüslerin de mutantının görüldüğüne işaret etti…

Virüsün yaygınlaşmasının, yeni varyantlar ile çok daha hızlı olacağını da bir daha anımsattı.”

TÜRKİYE’DE SON DURUM

Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Şubat’ta açıklanan son 24 saatlik verilere göre; 618’i semptomatik olmak üzere toplam 7 bin 897 yeni vaka tespit edildi. Vefat sayısı ise 108 olarak kayıtlara geçti. Böylece Türkiye’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 26 bin 685’e, toplam vaka sayısı ise 2 milyon 524 bin 786’ya yükseldi.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et