Piyasalarda Bugün; Dolar,Euro ve Altın’da Tarihi Zirve! Gözler ABD Seçimlerinde

Dolar, Euro ve Altın’da yeni tarihi zirve

Dolar endeksinde yüzde 0.6 düşüş yaşanmasına rağmen dolar/TL 8.54’e yükselerek rekor kırdı. Euro ise 10 lirayı gördü. Piyasa kapanışının ardından dolar 8.41, Euro ise 9.86 liraya geriledi. Dolar,güne 8.42, Euro ise 9.82 liradan başlamıştı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 151 yükselişle 1.150 puandan tamamladı

Dolar/TL’de bugünkü ABD seçimleri öncesinde yükseliş devam ediyor. Bugün açıklanan enflasyonun beklentilere paralel gelmesi ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni bir sıkılaşma hamlesi daha yaparak TL swap faizlerini artırması Dolar/TL’nin ateşini düşüremedi. Dolar/TL 8.54 ile yeni tarihi zirvesine çıktı.

DOLAR GÜNE 8.42 TL’DEN BAŞLADI

Dün gece düşük hacimli piyasada 8.4460 liraya kadar yükselen Dolar yeni güne 8.42, Euro ise 9.82 liradan başladı. Dolar sabah saatlerinde 8.45 liranın üzerine çıktı.

Ekim ayı enflasyon verisinin açıklanmasının ve beklentilere paralel gelmesine rağmen dolar 8.4550, Euro ise 9.8601 lirayı gördü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayı enflasyonunu yüzde 2.13 olarak açıkladı. Ekimde yıllık enflasyon yüzde 11.89 oldu.

Bu arada Merkez Bankası da TL swap faizini yüzde 11.75’ten yüzde 13.25’e yükseltti. Saat 10.20 itibarıyla dolar 8.44 liraya geriledi. Ancak bu seviyede kalıcı olmadı ve sonra 8.48’in üzerine çıktı. Euro 9.92 lirayı gördü. İngiliz Sterlini ise 11 liranın üzerine çıktı.

ÖĞLEDEN SONRA ARTIŞ HIZLANDI

Öğleden sonra ise TL’deki değer kaybı hızlandı. Dolar 8.54 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Euro ise 10 liraya tırmandı.

Piyasa kapanışının ardından ise dolar 8.41, Euro ise 9.86 liraya geriledi.

Bu arada Euro/dolar paritesi de yüzde 0.60 yükseldi.

GRAM ALTIN FİYATI 520 LİRAYI GEÇTİ

Gram altın ilk kez 520 lirayı geçerek. Gün içinde 523 lirayı gördü. Böylece altın yatırımcısı son 1 ayda TL bazında yüzde 9.6 getiri elde etti. 2020 genelindeki yükseliş ise yüzde 146’ya ulaştı.

Sena başında altına yatırım yapanlar sadece TL değil, dolar bazında da kazançlı çıktı. Altının ons fiyatı 2020 genelinde yüzde 25 yükseldi.

Altındaki yükseliş genel olarak yatırımcının güvenli liman arayışı sebebiyle yaşandı. Koronavirüs salgınının yarattığı belirsizlik yatırımcının riskli görülen varlıklardan kaçınmasına yol açıyor. Son günlerde ise hem koronavirüs salgınında 2. dalganın Avrupa’da sert bir şekilde hissedilmesi hem de bugünkü ABD Başkanlık Seçimlerinin yarattığı ek belirsizlikler altına talebi artırdı.

Koronavirüs sebebiyle Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya gibi AB’nin en büyük ekonomilerinde yeni kısıtlamalar getirildi. Bu kısıtlamaların ne kadar süreceğini veya ekonomik faturasının ne olacağını henüz tam olarak kestirmek mümkün değil.

DOLAR DÜNYADA DÜŞÜŞTE

Doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi ise yüzde 0.6 geriledi. Gelişmekte olan para birimleri ise dolar karşısında bugün sert yükseldi. Rus Rublesi son 24 saatte dolar karşısında yüzde 1.5 değerlenirken, Brezilya Reali’ndeki artış yüzde 1.3 oldu.

BORSA İSTANBUL GÜNÜ YÜZDE 1.5 YÜKSELİŞLE TAMAMLADI

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 1.51 yükselişle 1.150 puandan tamamladı.

ABD SEÇİMLERİ TAKİP EDİLİYOR

Dünyada koronavirüs salgınının etkileri tüm şiddetiyle hissedilmeye devam ederken gözler bugün ABD Başkanlık Seçimlerine çevrildi. Piyasalar Demokrat Joe Biden’ın zaferini fiyatlamış durumda. Ancak asıl olarak önemli olan kimin kazandığı değil seçimlerin hızlı ve sükûnetle sonuçlanması. Sonuçlara iki taraftan gelecek itirazlar ve yaşanabilecek sokak olayları yatırımcının koronavirüs yüzünden zaten düşük olan yatırım iştahını daha da düşürebilir.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et