Otizmin Erken Dönem Belirtileri

Eğer çocuğunuzda, aşağıdaki maddelerden birini veya birkaçını görüyorsanız en kısa sürede bir doktor değerlendirmesine başvurun.

Otizm, sosyal etkileşim ve iletişim zorluğu, düşünce ve davranış kısıtlılığıyla kendini gösterir. Otizmin bir çok derecesi vardır. Her çocuk farklı güçlüklerle karşılaşır. Anne – babalar genellikle çocuklarının otistik olabileceği ihtimalini reddettiği için işaretleri görmezden gelebilir. Oysa erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi burada da çok önemli. Eğer çocuğunuzda, aşağıdaki maddelerden birini veya birkaçını görüyorsanız en kısa sürede bir doktor değerlendirmesine başvurun. İşte küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken otistik belirtileri.

1. Çocuğunuz altı aylıkken gülümsemiyorsa veya başka neşeli ifadeler göstermiyorsa,

2. Çocuğunuz göz teması kurmuyorsa,

3. Çocuğunuz kendi adına tepki vermiyor veya tanıdık bir sesi fark etmiyorsa,

4. Eğer çocuk 16 aylıkken herhangi bir kelime kullanmıyorsa,

5. Çocuğunuz 12 aylıkken konuşma eğilimi göstermiyorsa, 

6. Çocuğunuz cisimleri takip etmiyorsa,

7. Çocuğunuz iletişim kurmak için işaret veya başka hareketler yapmıyorsa,

8. Çocuğunuz evden çıkmak istemiyorsa,

9. Çocuğunuz başkalarıyla oynamaktan zevk almıyor veya ilgi göstermiyorsa, 

10. Çocuğunuz dikkatinizi çekmek için ses çıkarıyorsa,

Bir uzmana başvurmalısınız.

Sessiz ve sakin bebekleri takip edin

Otizm bebeklik döneminde fark edildiğinde, tedavi daha etkili olabilir. İki yaşından önce otizmi teşhis etmek zordur. Semptomlar genellikle 12-18 ay arasında görülür. Otizmin ilk belirtileri, genellikle çocuğunuzun ulaşması gereken normal davranış ve gelişim aşamalarına sahip olmamasıdır. Çoğu zaman, en erken belirtiler, ‘sakin ve iyi bir bebek’ olarak yanlış yorumlanır.

Dikkat etmeniz gereken en yaygın belirtiler; kucaklanmaya tepki göstermeme, beslenmek için çabalamama(ağlama vs.) ve beslenirken annelerine bakma eğilimi göstermemedir. Bu işaretler kaçırılırsa ve çocuğun yaşı ne kadar artarsa, özellikle sosyal etkileşim, iletişim ve konuşma güçlükleri daha da belirginleşir.

Kaynak: Kadinvekadin.net 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et