Osman Kavala Kimdir? Nereli? Kaç Yaşında? Hayatı ve Biyografisi

Osman Kavala Kimdir? Nereli? Kaç Yaşında? Osman Kavala tutuklu mu? Ne kadar ceza aldı? Osman Kavala’nın hayatını ve biyografisini sizler için derledik.

Osman Kavala Kimdir?

Mehmet Osman Kavala 2 Ekim 1957 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te dünyaya gelmiştir. Türk iş insanı ve insan hakları savunucusudur. Doksanlı yılların başından beri birçok sivil toplum kuruluşuna destek olmuştur. 2002’den beri kâr amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren Anadolu Kültür’ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır.

Akademik Hayatı

Lise eğitimini 1975’te İstanbul’da Robert Lisesinde tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesinde İşletme bölümünü bitirdi. Daha sonra Manchester Üniversitesinde ekonomi üzerine lisans eğitimi aldı. New York’taki The New School for Social Research’te doktora eğitimine başladı. Fakat babasının ölümü üzerine 1982 yılında eğitimini yarıda bırakarak Türkiye’ye döndü. 1982 yılında Kavala Grubu şirketlerinin yönetimine geçti.

Sivil Toplum Çalışmaları

Osman Kavala 1990’ların başından beri birçok sivil toplum örgütünün kuruluşunda ve yönetim kurulunda görev aldı. 1983 yılında İletişim Yayınları’nı kurdu. Amacı ülkenin demokratikleşme ve sivilleşmesine hizmet etmesiydi. Ayrıca 1984 yılında Cihangir’de açılan Bilim Sanat Kültür Hizmetleri Kurumunun (BİLSAK) kurucu üyeleri arasında yer almaktadır. Daha sonra 1990’lı yıllarda TEMA Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Demokrasi ve Uzlaşma Merkezi’nin kuruluşunda yer aldı. 2002 yılında kültür ve sanat alanından, iş dünyasından ve sivil toplumdan kişilerle beraber, kültür ve sanat faaliyetlerini desteklemek amacıyla Anadolu Kültür AŞ’yi kurdu. Daha sonra Anadolu Kültür’ün ilk girişimi olan Diyarbakır Sanat Merkezi’ni (DSM) kurdu. DSM, Diyarbakır’da sanat üretmek isteyen insanların profesyonel destek aldığı ve bağlantılar kurduğu önemli bir platform haline geldi. 2005 yılında Kars Sanat merkezinin açılmasında da payı vardır. Bu merkez 2009 yılında kapanmıştır.

2010 yılında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne kabulüne ilişkin müzakere sürecinin hazırlıkları sürmekteydi. Bu sırada Anadolu Kültür de Avrupa ile Anadolu kentleri arasında bağlar kuracak çalışmalara ağırlık verdi. Amaç, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine katkı çerçevesinde İstanbul dışındaki kentlerin kültürel ortamına destek sağlamak, Avrupa’yla aralarında kültür köprüleri kurmaktı. 

Anadolu Kültür’ün diğer bir inisiyatifi ise İstanbul’un Tophane semtinde yer alan Depo’dur. İlk sergisini 2009’da düzenlemiştir. Ticari olmayan ve bağımsız bir sanat mekanıdır. Ayrıca Depo, sergilerin yanı sıra kamuya açık konuşmalar, paneller, film gösterimleri ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapar.

Osman Kavala Neden Tutuklandı?

Osman Kavala, 1 Kasım 2017 tarihinde TCK’nin 309. ve 312. maddelerinden tutuklandı.

309. maddeye dair soruşturma 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle açıldı.

312. maddeye dair soruşturma ise Taksim Gezi Parkı protestolarıyla ilişkilidir. Kavala ile birlikte 15 kişi daha İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmış ancak davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala olmuştur.

11 Ekim 2019 tarihinde TCK’nin 309. maddesinden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen tahliye edilmiştir. Daha sonra 18 Şubat 2020 tarihinde ise TCK’nin 312. maddesinden (Gezi Parkı davasından) beraat etti.

Tüm bu olanlardan sonra, Kavala hakkında 26 Nisan 2022’de mahkeme heyeti tarafından son karar verildi. Mahkeme heyeti Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezasına karar verdi.

Kişisel Hayatı

1988 yılından beri akademisyen Ayşe Buğra ile evlidir. Osman Kavala’nın boyu 1.83 cm’dir. 79 kilodur. Ayrıca terazi burcudur. Fransa’da büyümüştür. Bu nedenle iyi seviyede İngilizce ve Fransızca konuşabilmektedir.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et