Orman Yangınlarında En Son Gelişmeler…

Türkiye yangınlarla mücadele etmeye çalışıyor. Son 48 saatte Antalya, Adana, Mersin, Aydın ve Muğla başta olmak üzere birçok ilde orman yangınları çıktı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 20 yangına müdahalenin sürdüğünü açıkladı. Öte yandan geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarında da Türk Hava Kurumunun uçakları kullanılmamıştı. Atıl olarak duran uçaklar bu yılda yine kullanılmıyor. Türk Hava Kurumu Başkanı Erdoğan Karakuş ise helikopterlerle orman yangınlara müdahale edilmesinin son derece yanlış ve tehlikeli olduğunu söyledi. Detaylar haberimizde…

Türkiye'de Orman Yangınlarında En Son Gelişmeler
Türkiye’de Orman Yangınlarında En Son Gelişmeler

Türkiye’de birçok noktada süren yangınlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açıklamalarda bulundu. Pakdemirli şunları söyledi;

  • “3 uçak, 9 İHA, insansız helikopter, 1 su tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve 4 bin personelle yangınla mücadele ediyoruz. Marmaris’teki yangında ufak hasarlar var. Yerleşim yerlerini tehdit etmiyor, denize doğru ilerleyen bir yangın var”
  • “Kanada’da Temmuz ayında 1 milyon 250 bin hektar alan yandı. Geçen yıl Türkiye’de yanan alanların toplamı 20 bin hektardır. Rusya’da Temmuz’da bir milyon hektarın üzerinde alan yandı. ABD’de devam eden yangınlar var. Avustralya’da 6 ay boyunca yangınlar, vurulmak durumunda kalan hayvanları hepimiz hatırlıyoruz. Bu işin gelişmişlikle alakası yok. Organizasyonla alakası ar. Dünyanın en başarılı bir kaç teşkilatından biriyiz.”
  • “İmar kanunları bellidir. Turizmle ilgili tesis yapılacaksa bunun şekil ve şartları bellidir. Ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur. Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim.”
  • “Zarar gören vatandaşlarımızın Bağkur, SGK, ziraat, Tarım Kredi ve TARSİM borçlarının, kredi borçlarının ertelenmesini sağlıyor olacağız.”
  • “Kayıplarla ilgili bakanlığımız önemli destek sağlayacağız. 15 TIR kadar yardım dağıtacağız bugün ve yarın dağıtıyor olacağız. 50 kadar teknik personelle hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Teşkilatımızın moralini yükseltme günüdür bugün. İstismar edilmesi teşkilatımızın moralini bozabilir. Bugünler milli birlik günleridir.”
  • “THK ile problemimiz yok, olmaz da. Elindeki uçakla ilgili problem, uçabilecek kapasitede değil, uçsa da performans verecek kapasitede değil. Türkiye’nin coğrafyasına göre helikopter seçildi. THK’nın uçakları uçabilecek kapasitede değil, hala antikacı dükkanı gibi 1960’lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklamalar yapılıyor.”
  • “Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok. İhaleye çıkıyoruz.”

Türk Hava Kurumu Başkanından Açıklama! THK Uçakları Neden Kullanılmıyor?

Türk Hava Kurumu Başkanı Erdoğan Karakuş kurumun uçaklarının neden kullanılmadığını açıkladı. Karakuş şunları söyledi;

  • “Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme uçağı ihalesine THK iki yıldır katılamıyor. Son olarak 9 Mart’taki ihaleye de katılmadı. THK’nın ihaleye kendi uçaklarıyla katılamamasının nedeni ise 5 bin litre şartı. THK’daki uçaklar ise 4 bin 900 lira su kapasitesi var. Üç Rus uçağının Türkiye’ye bedeli günlük 1.3 milyon lira olmak üzere toplamda 203 milyon lira.
  • “Yangınlarda küçük uçak kullanılır zaten. Büyük uçak kullanılmaz. Rusya’dan aldığımız uçak 10 ton atıyor ama büyük olduğu için vadilere giremiyor. Bu nedenle söndüremez”

Marmaris’te Çıkan Yangının Nedeni Kitap Yakan Çocuklarmış!

Marmaris’te 1 kişinin yaşamını yitirdiği orman yangınını çıkardıkları iddia edilen 8 ve 10 yaşlarındaki 2 çocuğun, pedagog eşliğinde ifadelerinde “Kitap yakıyorduk, alev çoğaldı” dediği öğrenildi. Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün başlayan çıkan orman yangını halen devam ediyor. İçmeler karayolu Armutalan Mahallesi Siteler mevkisinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda dün saat 13.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler, kuru otlar ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Yerleşim yeri ve otellere 100 metre uzaklıktaki yangın bölgesine, ilk etapta 1 helikopter, 7 arazöz ve su tankerleri ile çok sayıda orman işçisi sevk edildi.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et