Karnıyarık Nasıl Yapılır ? Nefis Karnıyarık Tarifi

Sofraların olmazsa olmazı, pilavın sevdalısı, cacığın en iyi dostu, anneye bolca sipariş verilen karnıyarık hazırlıyoruz. Duymayan kalmasın. Arzu eden bize katılsın. Patlıcanları kızartmak istemeyen fırınını önceden ısıtsın.

Karnıyarık tarifinde başrol malzememiz her zaman olduğu gibi sebzelerin en çok kıskanılanı patlıcan. Kendisi malumunuz üzerine binlerce yazıda en çok sevilen sebze olarak yer almıştır. Yine karnıyarık tarifinde öne çıkan bir diğer malzeme ise, karnıyarığı imam bayıldıdan ayıran kıyma. Kendisi karnıyarık tarifini de lezzet getiriyor.

Vejetaryen karnıyarık olan imam bayıldı gibi hikayelere konuk olmasa da kendisi başlı başına bir hikaye karnıyarığın. İnanmayan pilava, cacığa, yanında kırılan soğana sorsun. Hepsi karnıyarığa olan aşkını anlatacaktır.

O yüzden hazır edin patlıcanı, kıymayı, soğanı, zeytinyağını bu akşam misler gibi karnıyarık yapmak için mutfağa giresimiz var.

Yapanların ellerine sağlık.

KAÇ KİŞİLİK

4 adet

HAZIRLAMA SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

50 dakika

Malzemeler

  • 4 adet

    orta boy patlıcan
  • 3 yemek kaşığı

    zeytinyağı
  • 1 adet

    büyük boy kuru soğan
  • 3 diş

    sarımsak
  • 300 gram

    kıyma
  • 1 adet

    büyük boy domates
  • 2 adet

    orta boy yeşil sivri biber
  • 1/4 demet

    maydanoz
  • 1 çay kaşığı

    tuz
  • 1/2 çay kaşığı

    karabiber
  • 1/4 çay kaşığı

    yenibahar

Kızartmak için:

  • 1 su bardağı

    ayçiçek yağı

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı

    domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı

    biber salçası
  • 1 su bardağı

    sıcak su

Püf Noktası

Patlıcanları kararmaması ve acısının çıkması için tuzlu suda bekletebilir iyice kuruladıktan sonra kızartabilirsiniz. Patlıcanları kızarttıktan sonra ortasını yarıp, şekerle ovarsanız karnıyarığınız daha lezzetli olacaktır.

Pişirme Önerisi

Patlıcanlar kızardığı zaman lezzeti artan (kabul etmek gerek) karnıyarığı, daha sağlıklı bir şekilde hazırlamak isterseniz patlıcanları, üzerine zeytinyağı sürüp fırında közledikten sonra pişirebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Bol suda yıkadığınız patlıcanları, sap ve uç kısımlarını kestikten sonra alacalı bir şekilde soyun.

  2. Keskin bir bıçak yardımıyla orta kısımlarına çizik attığınız patlıcanları derin bir tavada kızdırdığınız ayçiçek yağında kızartın. Fazla yağlarını bırakması için kağıt havlu serili bir tabağa aldığınız patlıcanları bekletin.

  3. Kıymalı harcını hazırlamak için; kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Sarımsağı ince ince kesin.

  4. Kabuğunu soyduğunuz domatesi küp şeklinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız sivri biberleri ince ince dilimleyin.

  5. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar kavurun.

  6. Lezzet vermesi adına tercih edebileceğiniz orta yağlı kıymayı tavaya aktarın. Kavrulmakta olan soğanlarla birlikte renk alıp, suyunu çekene kadar pişirin.

  7. Aralarda karıştırıp pişirme işlemine devam ederek sırasıyla; doğranmış sivri biber ve domatesleri ilave edin. Tuz, karabiber ve yenibaharı katın.

  8. Ocaktan aldığınız kıymalı iç harca ince ince kıydığınız maydanozu ekleyip, karıştırın. Kızarttığınız patlıcanları, yarık kısımları üstte kalacak şekilde fırın tepsisine alın. Orta kısımlarını bir kaşık yardımıyla açıp, hazırladığınız iç harçtan bol bol ekleyin.

  9. Arzuya göre patlıcanların üzerine domates ve biber dilimleri ekleyin. Sosu için; domates salçası, biber salçası ve sıcak suyu küçük bir kapta karıştırdıktan sonra patlıcanların üzerine değdirmeden fırın tepsisine aktarın.

  10. Karnıyarıkları önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak arzuya göre üzerine sosundan gezdirerek servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et