Neden Uyuyamıyorum? Uykusuzluğun Nedenleri?

Neden Uyuyamıyorum? Uyku Problemleri ve Uykusuzluk

Neden Uyuyamıyorum? Uyku Problemi ve Uyuyamama Nedenleri Nedir? Uyuyamayan insanları sadece uyuyamayan insanlar anlar diyerek söze başlıyorum. Bir kaç tanede çözüm önerim var. Saat şu anda gece 05:08 ve benim hala uykum yok. Uyku düzenim ise oldukça karmaşık tabi böyle bir durum olunca da biraz araştırma yaparak uykusuzluk, uyku problemleri, uykusuzluğun nedenlerine dair bir kaç makale okuyayım dedim. Çoğunda özetle sıralanan nedenler psikolojik rahatsızlıklardır. Bunlar içerisinde depresyon, anksiyete bozuklukları, stres, yatağın rahat olmaması, yastığın rahat olmaması, odanın içerisinde bilgisayar olması, telefonla uyuma vs nedenler sıralanmıştır.

Uykunuz gelmesine rağmen uyuyamıyor olabilirsiniz, uykunuz gelmiyor da olabilir veya da yatağa yatıp saatlerce kendinizle konuşuyor bazı şeyleri kafanıza da takıyor olabilirsiniz. Fakat bu sorunun çözümü sadece tek bir şey ortadan kalktığında düzelecek diye bir şey yok uzmanlar uyuyamama’nın nedenlerini şöyle sıralamış bunlara bir bakalım…

Uykusuzluğun nedenleri nelerdir?

  • Alkol, nikotin ve kafein kullanımı
  • Kısa süreli uyku düzensizlikleri
  • Aşırı stres
  • İlaç kullanımı
  • Biyolojik saat düzeninin bozulması
  • Psikolojik rahatsızlıklar

Uyku problemini çözmek için ne yapmak gerekir?

Evet birde bunların bazılarına dikkat etmemiz gerekebilmektedir.

  • Unutmayın! Bir yastığın ömrünün en fazla iki yıl olması gerekiyor.
  • Yatak odanızda loş ışık kullanın.
  • Gündüz çok uykunuz geldiğinde 1 saatten az uyuyun.
  • Akşam yemeğinde ağır yemekler yemeyin. Yatmadan 3-4 saat önce yemek yemeyi kesmiş olun.
  • Spor yapın; spor yaparak vücudunuzu disiplin etmiş olursunuz.
  • Yatağa yattığınız andan itibaren stres yaratacak düşüncelerinizden kurtulun.
  • Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin.
  • Yatak odanızı sesten izole edin, uyumak dışında bir işle uğraşırken kullanmayın.
  • Yatak odanızda sizi dinlendirecek renkler kullanın.
  • Bitkisel çaylar içmeyi deneyin.
  • Daha az nikotin, kafein ve alkol tüketmeyi deneyin.
  • Gece uyandığınızda uykunuz kaçıyorsa kalkıp bir bardak su için ve yeniden uyumayı deneyin.
  • Yatmadan önce ılık bir duş alın.
  • Yatak odanızın ısısını kontrol edin, ne çok sıcak ne de çok soğuk olsun.
  • Ne kadar uyursanız uyuyun, her sabah aynı saatte kalkmaya özen gösterin.
  • Yatak ve yastık seçiminizi rahatınıza göre yapın ve kendinizi alıştığınız yerin dışında bir yerde uyumaya zorlamayın.

Her şeyi denediyseniz ve hala uykusuzluk problemi çekiyorsanız mutlaka doktora başvurun. Unutmayın, uyku problemi ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir.

Başka bir web sitesinde ise uyku problemi bazı kategorileri ayrılmış ve uyuyamama ve uyku çözümleri diye sıralamışlar. Hangisi sizin uyku probleminiz bir düşünmekte fayda var. Kısa dönemli veya uzun dönemli bir sorun olabilir bu yazıya da bir bakalım…

KISA SÜRELİ UYKUSUZLUK

Bir ila dört hafta devam eden uykusuzluklar bu gruba girer. Gerginlik yaratan bir olay veya hastalık sonucunda ortaya çıkar. Genellikle sebebin ortadan kalkmasıyla düzelir. Ancak bu gruptaki hastalarda uykusuzluğun uzun süreli hale dönüşme tehlikesi ihmal edilmemeli.
Gerektiğinde aşırı kullanıma yol açmayacak şekilde uygun bir ilaç tedavisi düzenlenmelidir. Çünkü kısa süreli uykusuzluklar çoğu zaman uzun süreli uykusuzluğa dönüşür.

UZUN SÜRELİ UYKUSUZLUK

Uykusuzluk süresi bu grupta aylarla ifade edilmektedir. Psikolojik, psikiyatrik, organik, ilaç kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkar. Bazen bu nedenlerden birkaçı görülebilmektedir. Uyku ilaçlarıyla tedavi edilmeyen bu tür uykusuzlukların mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

ÖĞRENİLMİŞ UYKUSUZLUK

Hastalık öncesinde uykusundan nadir olarak şikâyeti olan hasta, genellikle gerginlik yaratan bir olay sonrasında uyuyamamaya başlar. Bazen sevindirici bir olay, bazen bir hastalık, bazen iş veya ailede ortaya çıkan önemli bir problem buna neden olur.
Problem ortadan kalktığında uykunun normale döneceği inancıyla ilk günlerde uykusuzluk ciddiye alınmaz. Ancak bir süre sonra hasta uykusuzluğu başlatan neden kaybolduğu halde uyuyamadığını fark eder. Bu andan itibaren, uyumak hasta için önemli bir problem oluşturur.

Akşam saatlerinde, “Acaba bugün uyuyabilecek miyim?” diye düşünmeye başlar. Hasta uyuyabilmek için bazı önlemler alır, akşamları kahve, çay içmemeye, çevresindeki gürültü kaynaklarını kaldırmaya çalışır. Erkenden yatıp, ertesi gün işine zinde gitmeyi planlar. Ama ne yazık ki bu planlar boşa çıkar.

YATAĞA DÜŞMANLIK DUYMAK

Televizyonun karşısında gözleri kapanan, uyuyakalan hasta, kalkıp Yatağa düşmanlık duymak! Televizyonun karşısında gözleri kapanan, uyuyakalan hasta, kalkıp pijamalarını giyip yatağına gittiğinde uykusu kaçar. Hastalar sabah kalktıklarında kendilerini yorgun ve güçsüz hissederler. Bu his bütün gün boyunca devam eder. Bir önceki gün yaşadığı hissi bir daha yaşamak istemeyen hasta ertesi gece daha fazla uyumaya gayret eder. Bu, uykunun daha fazla kaçmasına yol açar. Sonunda uykuya ve uyunan ortama karşı kötü bir şartlanma, düşmanlık hissi oluşur. Bu nedenle hastalar zaman zaman yatakları dışında uyumayı denediklerinde normal bir uyku uyuyabilirler.

Peki psikiyatrik durum uykuyu etkiler mi? En sık görülen uykusuzluk nedeni psikiyatrik kökenlidir. Hemen hemen tüm psikiyatrik hastalıkların seyri sırasında uykusuzluğa rastlanabilmektedir. Bazen uyku bozukluğu diğer şikâyetlerin gerisinde kalmaktadır. Bazen de diğer şikâyetler kadar önemsenmemektedir.

Hasta sadece uykusuzluk şikâyetiyle hekime başvurur. Çoğunlukla asıl hastalık göz ardı edilir, hasta çeşitli uyku ilaçlarıyla tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Psikiyatrik kökenli bozukluklar arasında depresyon, panik bozukluklar, alkolizm gibi sorunlar yer alır.

DEPRESYON

Depresyona giren hastalarda duygular, keder ve mutsuzluk yönünde artar. Hasta durgun, ilgisiz ve isteksizdir. Ancak belirtiler her zaman çok belirgin olmadığından teşhis koymak güçleşebilmektedir. Bu durumda iştahta azalma ve kilo kaybı, uykusuzluk ve seyrek olarak aşırı uyuma isteği, ölüm ve intihar düşünceleri, kendini değersiz görme gibi belirtiler olur.

Depresif hastalardaki uyku şikâyeti yüzde 95 oranına kadar yükselebilmektedir. Hatta bazen uykusuzluk o kadar ön plana geçer ki, diğer depresyon belirtilerini maskeleyebilmektedir. Depresif hastadaki uyku şu özellikleri gösterir: Hasta uykuya dalmakta güçlük çeker. Gece içinde sık sık uyanır, bu nedenle uykusunun devamlılığı bozulmaktadır. Hasta sabah erken uyanır, hissettiği aşırı sıkıntı tekrar uyumasına engel olur.

Hasta uykusunu yetersiz ve dinlendirici olmaktan uzak olarak yorumlar, ertesi gün kendini bitkin hisseder. Depresyonun şiddeti artıkça uykusuzluk da belirginleşir. Uykusuzluk, depresyon düzeldikten sonra da devam edebilmektedir.

NE ZAMAN UYKUSUZLUK KONUSUNDA BİR UZMANA BAŞVURMALI?

Eğer bir ay süreyle uykusuzluk sorunu devam ediyorsa gidilmelidir. Yoksa bu durum kronik hale gelebilir ve tedavisi güçleşebilmektedir.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER

Yatak odasının gürültülü, çok eşyalı ve yatağın rahatsız olması uykuyu bozar. Eşlerden birinin horlaması, yatakta kitap okuması veya ışığı açık bırakması da etkenler arasında. Çiftlerin birbirinin uykusunu kötü yönde etkilediğine ilişkin birçok çalışma var. Uykusuzluk çekenlerin ayrı yataklarda bulunması uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.

KİMLER UYKUSUZLUKTAN ŞİKAYETÇİ?

Stresli, uzun çalışma yaş sahibi olanlar. Politikacılar, yoğun büro işi yapanlar, gazeteciler, televizyoncular, nöbeti olan polisler, doktorlar, yeni bebeği olan anneler…

ÇOCUKLARIN UYKU SÜRESİ

Bebekler, ilk üç aylık dönemde günün yaklaşık 16-18 saatini uykuda geçirir. Üç aydan itibaren daha kısa süre uyumaya ve gece uykusunda daha seyrek uyanmaya başlar. Altı aylıkken uyku ihtiyacı 12 saate iner ve bu ihtiyaç ilkokul sonuna kadar devam eder. İlkokuldan sonra erişkin uykuya yaklaşılmaktadır.

Peki Uyku Sorunumuzu Nasıl Çözebiliriz ?

Uyku sorunlarımızı çözebilmek için öncelikle uyku hakkında bilgi sahibi olmamız gerektiğinde yukarıda ki yazıları sizlerle paylaşıyorum. Tabi daha sonra yine merak edip başka sitelerden ve yazılardan da okuyabilirsiniz. Konumuza dönersek aslında ilk yapmamız gerekeni en son yapmak işi tam bize göredir. İlk yapmamız gereken bu konuyla ilgili doktora gitmek olmalıdır. Fakat Türkiye’de hastaneye gitmek, işten izin almak, sıra beklemek gibi işler hep bizi doktora danışmaktan alıkoyar. Özel hastaneye yada Psikiyatri kliniğine gitmekte sizi rahatsız edebilir ama uyku probleminin esas nedenleri sizinde anladığınız üzere psikolojik nedenlerdir.

İlk önce uykusuzluk türümüzü belirleyerek daha sonra çözüm önerilerini deneyerek yol almaya çalışalım. Bunu bir kaç gün ila bir kaç hafta deneyelim tabi çözüm önerileri arasına sporda olacaktır. Spor yaptığınız zaman vücudunuz kendini uykuya daha iyi bırakabilmektedir. Daha sonra eğer bu problemi çözemiyorsak kesinlikle doktora gitmemiz gerekiyor. Çünkü sadece psikolojik değil, fizyolojik de bir hastalığınız olabilir. Benimde gitmemde fayda var ama sürekli erteliyorum. Sanırım Neden Uyuyamıyorum sorusuna da biraz takıyorum. Sizde uyku problemlerinizi bize yorum olarak atabilirsiniz. Son olarakta ünlü fizikçi Einstein şöyle demiş…

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et