Mihri Müşfik Hanım Kimdir?

Mihri Müşvik Hanım’ın Biyografisi – Mihri Müşfik Hanım Kimdir?

1886 yılında Kadıköy’de dünyaya gelen Mihri Müşfik Hanım, Türk resim sanatının en önemli kadın figürlerinden olacakı. Askeri Tıbbıye’de dersler veren Dr. Çerkez Ahmet Rasim Paşa’nın kızı olarak modern bir eğitim aldı. Müzik, resim ve edebiyatla ilgilendi. Fakat resme olan ilgisi daha baskın ve daha keskindi. Mihri Müşvik Hanım, tablolarından birini II.Abdülhamit’e gönderdi. II. Abdülhamit son dönem Osmanlı Padişahları gibi entelektüel birikime sahip ve sanata karşı duyarlı bir padişahtı. Daha sonradan Mihri Müşfik Hanım, saray ressamı Zonaro’nun öğrencisi olarak kabul edildi.

Mihri Müşfik Hanım
Mihri Müşfik Hanım

Zonaro’nun Beşiktaş’taki atölyesinde dersler alan Müşfik Hanım kendisini kısa sürede geliştirdi. Türkiye’de Çağdaş Resim Sanatı’nı başlatan ilk kadın olan Müşfik Hanım, aynı zamanda 1922 yılında Yunan ordusunun denize dökülmesinin ardından Mustafa Kemal’i mareşal üniformasıyla ayakta canlandıran yaklaşık 3m yüksekliğinde bir portresini yaptı ve Çankaya Köşkü’ne götürerek kendisine sundu. Bu, Cumhuriyetin ilanından sonra bir Türk ressam tarafından yapılan ilk Atatürk portesi olmuştur. Çoğu şair ve ressamla dost olan Müşfik hanım, şiirleri resimlemenin yanı sıra Edebiyat-ı Cedideci şairlerin portrelerini çizdi. 1915’te Tevfik Fikret’in ölümü üzerine yüzünün kalıbını alarak heykelini yaptı. Bu, Türkiye’de yapılan ilk mask çalışmasıdır. Mask, Aşiyan Müzesi’nde sergilenmektedir.

Mihri Müşfik Hanım Tabloları
Mihri Müşfik Hanım Tabloları

Google Doodle’ı Oldu…

Mihri Müşfik Hanım Doodle
Google Doodleları

Doğumunun 131. yılında bilim adamlarını, sanatçıları ve özel günleri Doodle yapan Google 26.02.2017’de Mihri Müşfik Hanım’ı Doodle olarak tasarladı. Türk kullanıcılar için büyük bir sürpriz olarak aslında Türk Çağdaş Resim sanatını başlatan Müşfik Hanımı biz unutsakta Google unutmadı. Kız öğrencilerin devam ettiği bir Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas Sanay-i Nefise Mektebi’nin ilk kadın yöneticisi oldu. Bu sayede pek çok kadın ressamın yetişmesinde katkıda bulundu. Resme büyük bir tutkuyla bağlıydı. Bu yüzden aristokrat yaşamını terk etti, bohem ve yoksul bir yaşam sürdürdü. Aynı zamanda Ressam Hale Asaf’ın teyzesidir.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et