Menisküs Nedir? Menisküs Belirtileri Nelerdir? Tedavisi…

Menisküs Nedir?

Menisküs,diz eklemini oluşturan kemiklerin arasında yer alan küçük hilal veya C şeklinde kıkırdak parçalarıdır. Lastiksi bir yapısı vardır. Dizimizde 2 adet menisküs vardır. Dizimizde bir adet iç kısımda iç menisküs ve bir adet de dış kısımda dış menisküs bulunmaktadır.

diz ağrıları, menisküs tedavisi belirtileri

Menisküs, uyluk ve kaval kemikleri arasında yer alan yüklenmeler sırasında oluşabilecek yüksek basıncı emme özelliğine sahip bölgedir. Böylece kemiklere binen yük azalmaktadır. Ek olarak dizin öne arkaya gitmesini engelleyici bir görevi de yerine getirir.

Menisküs Ne İşe Yarar ?

  • Lastiksi yapısı sebebiyle eklem yüzeyini yastık gibi destekler ve amortisör gibi bir görev yapar. Dizin alt kemiği ve üst kemiği arasında bulunan ince bağ dokusudur.
  • Kemiklerin kıkırdak yüzeylerinde meydana gelecek sürtünmeyi azaltır. Ekleme ve dizin alt kısmına ,kaval kemiğine binecek yük dengeli şekilde dağılmaktadır.
  • Diz eklemini oluşturan iki kemiğin uyum içinde ve zarar vermeden hareket etmesini sağlamaktadır.
  • Diz üstünde bulunan uyluk kemiğinin yuvarlak olması,diz alt kemiği kaval kemiğinin de düz olması sebebiyle uyum içinde çalışması ancak menisküsün yastık görevini yapmasıyla mümkündür.
  • Hareketimiz sırasında vücudun dönmesi ile dizlerinde birlikte hareketini sağlamaktadır. Aynı zamanda dönmesini ve aynı uyumda hareket etmesini sağlamaktadır.
  • Özellikle ağırlık taşıması sırasında üzerine binen ağırlık ile amortisör görevi yapar. Dengeyi sağlar. Dizin öne arkaya kaymasını da engelleyici bir görevi de vardır.

Menisküs Belirtileri Nelerdir?

Menisküs Nedir ?

Genellikle sporcu hastalığı olarak bilinen menisküs yırtıkları, diz zorlaması sonucunda görülen bir sağlık sorunudur. Memorial Hizmet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Tuluhan Yunus Emre, menisküs hakkında bilgi verdi.   Vücudun en sık yaralanan bölgelerden biri de menisküslerdir. Menisküs diz ekleminin ortasındaki kıkırdak parçadır. Bu yapı sert, düz ve lastiksi bir dokudur. Eklem yüzeyini kaplar ve onu yastık gibi destekler. Dizde bir adet iç kısımda (iç menisküs) ve bir adet de dış kısımda (dış menisküs) bulunmaktadır.  Menisküsler, diz bölgesinde en büyük iki kemiğin kesiştiği noktada ‘C’ şeklinde mevcut olan ince yastıkçıklardır. Dizde yuvarlak uyluk kemiği ile düz kaval kemiğinin uyumlu bir eklem oluşturmasıdır.

Ağrı ve Şişlik Halinde Dizinizi Kesinlikle Zorlamayın 

 Diz içerisinden gelen sesler, takılma ve kilitlenme hissi yırtığın ilk belirtileri olabilmektedir. Diz ekleminde Ağrınız olur. Yırtığın olduğu menisküs bölgesine göre diz ekleminde hemen ya da birkaç saat sonra şişlik oluşabilmektedir. Dizinizi tam olarak bükemeyebilirsiniz veya doğrultamayabilirsiniz. Diziniz kilitlenebilir ya da bir noktada takılabilmektedir. Dizde şişlik hareket kısıtlılığı belli bir açıdan sonra şiddetli ağrı menisküs yırtığı belirtisidir.  

Menisküs Tedavi Yöntemleri Neler? Yırtıklarının Tedavisi Ertelenmemeli

Diz Ağrısı Menisküs, Belirtileri ve Tedavisi

Menisküs tanısında erken teşhis önemlidir. Kısa sürede bir doktora görünmek en doğru seçim olduğu gibi dize alınan küçük darbelerle gelen ağrılar önemsenmelidir. Kıkırdağın uzun süreli yırtık kalması ve buna karşılık herhangi bir tedavi görmemek, dizde kıkırdak hasarına ve kireçlenmeye neden olabilmektedir. Aynı şekilde, hastalığın iyi bilinmesi, çok önemlidir. Tedavi aşamasında gerekli görülürse MR ve tanı amaçlı artroskopi yapılabilir.

Ağrı Geçmiyorsa Cerrahi Yöntemler Sonuç Veriyor…

Menisküsle tedavisinde önemli olarak 4 uygulama mevcuttur. izik tedavi ve kas güçlendirici egzersizlerden faydalanılabilir. Menisküsün kanlanmasının yeterli olmamasından dolayı özellikle dejenere yırtıklarda iyileşme olmaz. Ağrının ısrarla devam ettiği durumlarda, cerrahi müdahale önerilmektedir. Yırtığın bulunduğu menisküsün alınması en bilinen yöntemdir. Fakat bu tür müdahaleler hastanın kireçlenme ve kıkırdak aşınması sorunlarıyla karşı karşıya kalmasıyla sonuçlanmaktadır. Dejenere olmayan yırtıklarda menisküs yırtığı artroskopik olarak tamir edilebilir. Artroskopik olarak tamir işleminde yük verme zaman alır. Artroskopik menisküs yırtığı eksizyonu sonrasında ise hastalar 3-5 saat içinde yürüyebilmekte ve 1 ay içerisinde de spora başlayabilmektedir. Kişide ağrı, takılma gibi yakınmalar için cerrahi müdahale gereklidir. Unutmayalım ki menisküs kıkırdak doku aşınmasını, kireçlenmeyi önleyen primer dokulardan biridir. Genel görüşümüz genç hastalarda menisküs tamiri; ileri yaşlardaki hastalarda semptomlara yol açan kısmı menisküsün artroskopik alınmasıdır.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et