Memur ve Emekliye Yapılacak Zam Oranı Belli Oldu!

Haziran ayı enflasyon oranının ardından memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belli oldu. Memur ve emekli maaşlarına yüzde 5.75 zam gelecek.

Memur ve Emekliye Yapılacak Zam Oranı Belli Oldu!

Emekli maaş zammının ne kadar olacağı ve ne zaman belirleneceği soruları bir süredir gündemdeydi. Temmuz ayında açıklanan enflasyon oranıyla birlikte emekli, memur, dul ve yetim aylıklarına yapılacak zam oranı da netleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını bu yılın ilk 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

Açıklanan enflasyon oranının ardından memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belli oldu. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, memur ve emekli maaşlarına ilk 6 ayda gerçekleşen enflasyon olan yüzde 5,75 oranında artış gelecek. Böylece Memur ve emeklilerin maaşlarında yüzde 1,75 enflasyon farkı oluşmuş oldu. Buna göre, memur ve memur emeklisi 1,75 enflasyon farkı alacak. Bağ-Kur ve SSK emeklileri ise 5,75 maaş zammı alacak.

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları da bu orana göre belli oluyor. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %12,62, aylık %1,13 arttı. TÜFE’de (2003=100) 2020 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,62 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,88 artış gerçekleşti.

MEMUR VE EMEKLİ ZAM ORANLARI 

Bu rakamlara göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 5,75 zam alacak. Memurlar da 1,75 zam farklı alacak. Bu rakam yüzde 4’lük sözleşmeyle birlikte temmuz ayında maaşlara yüzde 5.75’lik artışla yansıyacak.

AYLIĞI 1500 LİRAYA YÜKSELTİLENLERE ZAM OLMAYACAK

Emekli aylığı bin 500 liranın altında olup bin 500 liraya yükseltilen emeklilere ilave zam olmayacak. Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Temmuz’da alacak.

ENFLASYON BİR ÖNCEKİ AY NASIL GERÇEKLEŞMİŞTİ

TÜFE’de (2003=100) 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,57, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,39 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,10 artış gerçekleşmişti.

YILIN İLK YARISINDA YÜZDE 4 ZAM YAPILMIŞTI

Memurlara bu yılın ilk yarısında uygulanan toplu sözleşme doğrultusunda maaşlara yüzde 4 artış yapılmıştı.

5 AYLIK DÖNEME GÖRE ENFLASYON ZAMMI NE KADARDI?

Ocak-mayıs aylarını kapsayan 5 aylık dönemde enflasyon yüzde 4,57 olarak gerçekleşti. Bu rakam ile memurlara zaten 0,57 puan enflasyon farkı imkanı doğmuştu. 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et