Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Maymun Çiçeği virüsü, dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Türkiye’de de görülen Maymun Çiçeği hastalığı belirtileri, tedavisi ve aşısı gibi detayları ise aranıyor. DSÖ, salgına karşı uyarılarını yaparken Maymun Çiçeği Virüsü hakkında detaylar ve hangi ülkelerde görüldüğü merak konusu oldu. Peki, Maymun Çiçeği virüsü nedir?

Hastalığa, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü Monkeypox hastalığına neden olur.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ateş, yoğun baş ağrısı, lenf bezlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik görülmektedir. Lenf bezlerinin şişmesi; suçiçeği, kızamık ile karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsünün ayırt edici bir özelliğidir.

Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde daha konsantre olma eğilimindedir. Döküntüler genelde yüzde başlayıp (vakaların %95’inde) ve avuç içlerini ve ayak tabanlarını (vakaların %75’inde) etkiler. Ayrıca oral mukozalar, genital bölge ve konjonktiva ile birlikte kornea da etkilenir. Ateş arttıkça vücutta bir kızarıklık ve kaşıntı oluşmaya başlar. Bu genelde yüzde başlar ve daha sonra vücudun başka noktalarına ulaşır. Genelde avuç içinde ve ayakların tabanlarında yaygın bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici olabilmektedir. Öte yandan bu kaşıntı süreci geçtikten sonra ayak tabanları ve avuç içindeki yaraların kabuk bağladığı ve geçtiği görülmektedir.

ABD’nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri uzmanları tarafından yapılan açıklamada, endemik bir tür olan virüsün mevcut belirtilerin dışında farklı belirtilerle de görülebildiği belirtildi.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et