Market Alışverişi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler! Hangi Market Daha Ucuz ?

Market Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Market alışverişi ekonominin hassas dengelerde durduğu ve sürekli olarak artan fiyatlarla çok önemli bir hal aldı. Serbest piyasa ekonomisi ve devlet denetimlerinin yetersizliği, marketlere istediklerini ürünü istedikleri fiyata satmalarına zemin hazırlıyor. Durum böyle olunca 100 TL’lik bir alışverişte marketten markete 25 ila 30 TL arası fark çıkabiliyor. Peki marketlerden alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz ve hangi marketleri tercih etmeliyiz.

1- Marketlerin Kampanya, Kart ve Puan Oyunu

Gündelik yaşamın bir parçasıdır market alışverişi. Bir çok market zinciri çeşitli kampanyalar, kartlar, puanlar ve benzeri şeylerle sizi kendine çekmeye çalışıyor ve sizden daha çok alışveriş yapmanızı bekliyor. Unutmayalım ki marketlerin kazandığı paralar dudak uçuklatacak cinsten. Peki Market alışverişine çıktığımız da nelere dikkat etmeliyiz ve nasıl daha ekonomik ve daha ucuza ürünleri satın alabiliriz ?. Bazı başlıkla altında sizlere marketlerin yaptığı numaraları ve kar etmek için yöntemleri anlatacağız…

2- Marketler Bizi Kazıklıyor Mu ?

Evet. Kesinlikle bizleri kazıklıyorlar.En basit ve herkesin bildiği numara ise 4.99 tl, 9,99 tl gibi 1 er kuruşlar üzerinden oynanan oyunlar fakat 1 kuruştan ne olur demeyin kasaya geldiğinizde eğer ödeyeceğiniz miktar 30,96 tl gibi bir miktarsa 4 kuruş kazık yemiş oluyoruz. Peki bu size pek dokunmuyor olabilir ama marketlerden günde binlerce kişinin alışveriş yaptığını düşünürseniz marketçiler için altın yumurtlayan tavuk değerinde bir sistem. Sadece bununla bitmiyor bu oyunlar, reyon da 14,99 tl’ye gördüğünüz bir ürün kasadan geçerken 24,99 oluveriyor ve siz eğer 5-10 parça ürün satın aldıysanız fark etmiyorsunuz bile bu yüzden fişleri kontrol etmelisiniz.

Reyon ve kasa arasında ki fiyat farkı ayrıca cezai işlem gerektiren bir şeydir. Tabi marketlerin bizi kazıklama yöntemleri bu kadar değil. Türkiye’de yaşıyoruz Dolar, Euro değeri artıyor ve sürekli bir enflasyon var. Bu işten en karlı çıkanlarsa yine marketler, eskiden aldığı ürünün fiyatına zam yapıp kar oranlarını yüzde 50’ye kadar çıkartabiliyorlar. Peki bu marketler başka nasıl kazıklıyorlar bizi ?. Normal değeri 3 tl olan bir ürünün fiyatını 5 tl’ye yükseltip daha sonra 3 tanesi 10 lira’ya satıyorlar tabi bu size cazip geldiği için bir tane ihtiyacınız olsa bile karlı çıkacağınız düşüncesi ile satın almanıza ve zarar etmenize neden oluyor. Aldığınız ürünün fiyatlarını diğer marketler ile karşılaştırın, kasadan geçerken ürünlerin fiyatlarını inceleyin, 4 kuruş dahi olsa paranızın üstünü alın. Madem kullanılmıyor onlarda kullanmasınlar… Sıra geldi bir başka oyuna…

Marketlerde Kart ve Puan Oyunu…

Çoğu market kart, puan ve çek gibi bazı üyelikler sunuyor ve sonraki alışverişlerinizi aynı marketten yapmanızı sağlıyor. Ama inanın onun kat be katını sizden çıkartıyorlar… Bunu anlamanın çok basit bir yöntemi de var sadece puan veya lira değerinde yaptığınız alışverişin yüzde kaçı size puan veya lira olarak yansıyor bir bakın… benim yaptığım toplamda 600 liralık alışverişe market lira olarak sadece 3 lira gibi bir rakam veriyor. yani deve de kulak o 3 tl sizden kat be kat çıkıyor. Bence hiç bu olaylara inanmayın derim bazılarınız içinizden diyorsunuzdur ama o kart sayesinde 9 tl yerine 7 lira ödedim… evet haklısınız ama o ürün başka marketlerde zaten 7 bilemedin 7 buçuk liradır.

3- Birim Fiyata Dikkat!

Her ürünün etiketinde fiyatın altında minnacık hatta o kadar küçük ki gözlerinizde ufak bir problem varsa okuyamayabilirsiniz birim fiyat yazar. Birim fiyat o ürün için kg başına ne kadar ücret ödediğinizi size söyler. Örneğin 250 gramlık bir ürün 15 tl ise birim fiyatı 60 Tl olacaktır. İyide neden buna dikkat edelim diyebilirsiniz hemen açıklıyorum… Birincisi ürünün üzerinde ki gramajın yazdığı yeri bulamayabilirsiniz ne aldığınızı bilmek açısından önemlidir. İkincisi 150 gram bir kuru yemişin fiyatı 25 lira olabiliyor buda kilosunu 100 küsür liraya getirir ki cidden büyük kazık yemektir. Ayrıca diğer ürünlerle karşılaştırma yapma imkanı sunar her firmanın farklı gramajlarda ürünleri var. Ayrıca birim fiyat sayesinde ufacık fiyat artışlarını bile kolayca anlayabilirsiniz.

4- Tüh Dolapta Bozuldu…!

Raftan aldınız peyniri eve geldiniz dolaba koydunuz. Aradan 3 gün geçti ve bir bakıyorsunuz peynir bozulmuş… Nasıl olur yeni almıştım son tüketim tarihine bakıyorsunuz bugün doluyor… Çöpe atıyorsunuz paranızı, emeğinizi ve yiyeceğinizi… Marketler yeni gelen ürünleri arka sıralara dizerken eski ürünleri ön sıralara alır bu sayede eski ürünleri de satma ve iade etme zorunluluğu ortadan kalkar. Fakat tarih çok yakın olsa bile hatta geçmiş olsa bile o ürün rafta durur. Sonra fark  etmeden aldıysanız yok fişi nerede yok ne zaman aldınız adeta iade ettirmemek için her şey denenir. Fişi kaybettiyseniz size mutlaka sorun çıkartırlar. Ayrıca nerede o zaman bolluğu çoğumuz artık umursamıyoruz. 5 liralık peynir için 5 liralık mazot harcayıp markete git sonra iade et sonra 5 liralık mazot yakıp yine gel… birde üzerine zaman kaybı… Yani marketler hep karlı çıkıyorlar…

5- Market Alışverişlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Altın Kurallar…

  1. Bir ürünü alırken ihtiyacım var mı diye düşünün.
  2. Son kullanma tarihine mutlaka bakın. Yakın zamanda tüketmeyecekseniz arka sıralardan daha uzun vadeye tarihi olan bir ürün alın.
  3. Fişlerinizi ve reyon kada fiyatlarını karşılaştırın. ( Eminim çok şey yakalayacaksınız.)
  4. Kuruşta olsa para üstünüzü alın eğer kuruşları yoksa sizin lehinize bir şekilde para üstünüzü talep edin.
  5. Sadece bir markete değil bir çok markete gidin bu sayede gerçek fiyat değerini öğrenebilirsiniz.
  6. Ne yaparsanız yapın yinede pahalıya alışveriş yapıyorsunuz o yüzden seçici olun.
  7. BİM, ŞOK, MİGROS ve A101 gibi marketlerin diğer marketlere oranla daha uygun fiyatlar koyduğunu söyleyebilir ama bu marketlerde yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri uygulamakta ve yine de sizi dikkat testine sokmaktadır.

İyi Alışverişler….

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et