Lübnan’da Hükumet İstifa Etti!

Beyrut Limanı’ndaki patlamada 100’ün üzerinde insanın yaşamını yitirmesi ardından başlayan sokak eylemleri, kabinenin istifasını getirdi. Daha önce dört bakanın istifa ettiği Lübnan’da tüm kabine istifa kararı aldı. Lübnan’ın Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardından Başbakan Hassan Diyab, resmi olarak hükümetin istifa ettiğini açıkladı.

Lübnan’da Hükümet İstifa Etti

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hassan, hükümetin istifasını sunduğunu duyurdu. Başbakan Diyab, Bakanlar Kurulunun ardından Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısıyla istifasını açıkladı. Diyab, istifa kararını “Ülkenin kurtarılması için bir kapı açmak istiyoruz, bu nedenle de hükümetin istifasını duyuruyorum” ifadeleriyle açıkladı.

Ülkedeki siyasi güçlere tepki gösteren Diyab, “Yaşanan bu felaket devlet yönetimindeki kronik yolsuzluğun sonucudur. Daha önce yolsuzluğun devletin tüm kademelerinde var olduğunu söyledim. Bugün ortaya çıkıyor ki yolsuzluk sistemi devletten büyüktür, devlet söz konusu yolsuzlukla mücadele edemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik krize karşı geçen yıl ekim ayında başlayan halk protestolarına da dikkati çeken Diyab, “Devrim (protesto eylemleri) onlara karşıydı ancak bunu kavrayamadılar ve bildiklerini okumaya devam ettiler. Hükümetimiz, ülkeyi kurtarmaya çalışırken bunlar çöküş sorumluluğunu bize yüklemeye çalıştı” diye konuştu.

Diyab, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün tüm yansımalarıyla ülkeyi vuran bu depremin yaşandığı aşamaya geldik. Tek derdimiz ise bu felaketin zaman aşımına uğramaması için hızlı bir soruşturma yürütmektir. İnsanların talebi olan hesap verebilirlik ve gerçek değişim ile vatandaşın hakkına saygı duyan bir devlete başvuruyoruz.”

Lübnan’da son dönemde yaşanan ekonomik kriz kaynaklı protesto dalgasının ardından geçen hafta Beyrut Limanı’nda meydana gelen büyük facia, ülkede yeni bir toplumsal öfke dalgasına ve protestolara yol açmıştı.

Sağlık Bakanı Hassan, Beyrut’taki kabine toplantısı çıkışında yaptığı açıklamada, “Bütün hükümet istifa etti” dedi. Buna göre, Başbakan Diyab bugün cumhurbaşkanlığı sarayına giderek bütün bakanların istifasını sunacak. Diyab’ın saat 19.30’da da bir konuşma yapması bekleniyor. Bu açıklamanın öncesinde, adalet, maliye, çevre ve enformasyon bakanları istifa etmişti.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et