Lee Jeffries – Evsizlerin Fotoğrafçısı

Lee Jeffries

İngiltere’de Manchester’da yaşayan Lee Jeffries, fotoğrafçılığa spor etkinliklerini çekerek başlıyor. Londra sokaklarında genç bir evsiz kızın fotoğrafını çekmesiyle fotoğrafçılığa dair görüşü sonsuza kadar değişiyor. Kızın kendisini fark ettiğini bilen fotoğrafçının ilk düşüncesi oradan uzaklaşmak oluyor. Yine de orada kalıp kızla konuşuyor. Evsizlere yönelik düşünceleri değişiyor.


Evsiz insanların siyah beyaz çektiği fotoğrafları gerçekten eşsiz ve nefes kesici. Jeffries bu insanlara kişisel saygınlıktan daha fazlasını veriyor.Bu insanların gözlerindeki ışığı görebilirsiniz. Bu fotoğraflar kıyıda köşede çaresiz bir şekilde bekleyen evsizlerin fotoğrafları değiller. Jeffries bu fotoğraflarında evsiz insanları onurlandırıyor ve onlara önemli bir farkındalık kazandırıyor.


Fotoğraflarındaki modeller Avrupa ve Amerika’da karşılaştığı evsiz insanlar. Portrelerini çekmeden önce onlarla konuşuyor ve izin alıyor. O gün bu gündür bu tutkusunu fotoğrafların diliyle bizlere aktarıyor.


O kızın fotoğrafını öyküsü de ilginç. Sadece çektiğini değil izin almadan, kendi tabiriyle, fotoğrafını “çaldığını” söylüyor Lee. Bir kaç yıl önce, maratona katılmak için Londra’da olduğunu ve bir cumartesi günü yarıştan önce fotoğrafını çekebileceği ilginç şeyler aramak için etrafta geziniyor. Leicester Square’in yakınlarındaki genç bir kız onu etkiliyor. 70-200mm lensli Canon 5d kullanıyor, onun biraz uzağında duruyor. Kız fotoğrafçıyı fark ediyor. Haklı olarak ortalığı telaşa veriyor. Çok utanan Jeffries uzaklaşıp gitmekle kızdan özür dilemek arasında kalıyor. Neyse ki ikinciyi seçiyor. Hikayesi ve başka çektiği fotoğrafları Lee Jeffries’in fotoğrafçılığının dönüm hikayesini oluşturuyor.


Bazen fotoğrafını çektiği insanlara fotoğraflarını gösteriyor. Verdikleri tepki her zaman gülümsemek oluyor. Ne yazık ki fotoğrafın son artistik halini görmüyorlar. Kendisini fotoğrafa çeken şey gözleri oluyor. Bu gözler ve etkileri, fotoğrafların kalbi. Çekilen bu fotoğraflar, flickr sitesinde ve dünyanın çeşitli yerlerinde gösteriliyor.
Evsizlerden korkanlar çok. Hatta Lee Jeffries de başlarda bunlardan birisiydi. O ilk adımını attı ve bir daha dönüp arkasına bakmadı bile. Onların sıcaklığı ve duydukları saygı karşılıklı oldu. Evsizler…Sadece evsizler işte! Kimsenin başına gelmeyeceğinin garantisi yok. Bence de hepimiz, evsiz kaldığımızda bize nasıl davranılmasını istiyorsak onlara da o şekilde davranmalıyız.

Kaynaklar

Lomography

Flickr

 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et