Koronavirüs Hangi Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?

Koronavirüs veya Covid-19 Hangi Yüzeylerde Ne Kadar Yaşıyor?

Tüm dünya koronavirüs korkusu ile evlerine kapanırken, dışarı çıkanlar üzerlerinde koronavirüs taşıyabilir ve bazı yüzeylerden koronavirüs kapabilir. Peki bu koronavirüs hangi yüzeylerde ne kadar hayatta kalabiliyor? Bu konu ile ilgili birçok değişik bilgiler ve araştırmalar var. Sizler için bu değişik bilgileri ve araştırmaları derledik. İşte Koronavirüs’ün hangi yüzeylerde ne kadar süre yaşadığı haberi…

Koronavirüs
Koronavirüs

Birinci Araştırma

Koronavirüs Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden uzmanların 13 Mart tarihli araştırmasına göre, koronavirüs bakır yüzeylerde 4 saat, karton üzerinde 24 saat, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerdeyse 3 güne kadar hayatta kalabiliyor. Bununla birlikte virüsün aktif kalma süresi sıcaklık, nem oranı ve virüsün miktarı gibi faktörlere göre değişiklik gösterebiliyor. Virüsün dış ortamlarda daha “kırılgan” hale geldiğini belirten araştırmacılar yine de hava yoluyla bulaşma ihtimalinin yüzey yoluyla bulaşma ihtimalinden daha yüksek olduğunu belirtiyor.

İkinci Araştırma

Japonya’da karantinaya alınan ve içinde Kovid-19 taşıyan yolcular olan Diamond Princess gemisindeki yolcu odalarında, yolcuların ayrılmasından tam 17 gün sonra koronavirüse ait bazı izlere rastlandı. Rapor torbalara, paketlere ve yiyeceklere ellemenin risklerini ve bilim adamlarının birebir temas ve dokunma konusundaki önerilerinin geçerliliğini tekrar gündeme getirdi.

Üçüncü Araştırma

1-5 mikrometre arasındaki ince damlacıklar (bir insan saçının genişliğinden yaklaşık 30 kat küçük) havada birkaç saat kalabilir. NIH çalışması virüsün kartonda 24 saate kadar, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde ise 2-3 güne kadar hayatta kalabildiğini buldu.

Bulgular, virüsün kapı kolları, plastik kaplamalı veya lamine tezgahlar ve diğer sert yüzeylerde bu kadar uzun kalabileceğini gösteriyor. Ancak araştırmacılar, bakır yüzeylerin virüsü yaklaşık dört saat içinde öldürme eğiliminde olduğunu buldular.

Araştırmacılar, korona virüsün, yüzde 62-71 alkol veya yüzde 0.5 hidrojen peroksit ağartıcı veya yüzde 0.1 sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu ile yüzeyleri dezenfekte ederek bir dakika içinde etkisiz hale getirilebileceğini gösterdi.

Dördüncü Araştırma

Dr. Marcus: New England Tıp Dergisi, virüsün farklı yüzeylerde ne kadar süre stabil kalacağını test eden bir çalışma yayımladı. Buna göre virüs, bakır üzerinde 4 saate kadar, kartonda 24 saate kadar, plastik ve çelik maddelerin üzerinde de 72 saate kadar yaşayabiliyor. Ancak burada önemli olan, bu yüzeylerin her birinde virüs miktarının hızlı bir şekilde azalması. Bununla doğrultulu olarak da enfeksiyona yakalanma riski de geçen zaman içerisinde azalıyor.

Yüzeylerden Bulaşıyor!

Koronaviürs ile ilgili genel kanı ise koronavirüs havaya salındıktan sonra üç saate kadar aeorosoller içinde tespit edilebilir durumda kaldı. Koronavirüsünün bakır üzerinde 4 ve kartonda 24 saat, plastik ve paslanmaz çelikte 2-3 güne kadar yaşayabildiği görüldü. En uzun süre plastik ve paslanmaz çelik üzerinde kalan virüs, bu yüzeylerde, püskürtüldükten 72 saat sonrasına kadar tespit edilebilir durumdaydı. Öte yandan bu zaman zarfında virüs yoğunluğu büyük ölçüde azaldı. Çalışmaya göre, virüsün hava ve yüzeylerdeki sağ kalım durumu bulaşıcılığını doğrudan etkileyebiliyor. Çünkü bir kişiden diğerine bulaşması için vücuttan ayrıldıktan sonra yeterli süre hayatta kalması gerekiyor.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et