Karantina Döneminde Kilo Vererek Hayatınızı Kurtarın! İşte 10 Kanıt

Kilo vermenin hayatınızı kurtaracağına 10 kanıt organlarınızı sağlığına kavuşturun

https://i.pstimaj.com/img/78/740x0/5ea95136ae298b0bcd1cdc74.jpg

Karantina döneminde kilo vermeye dair çok da bir şey duymak istemiyor olabilirsiniz ancak Covid-19 hastaları arasında aşırı kiloluların sayısı oldukça fazla. Obez hastalarının, corona virüs nedeniyle hayatını kaybetme ihtimalinin 3 kat yüksek olduğu belirtiliyor. Aşırı kilo, pek çok ciddi sağlık problemiyle doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle kilo vermek, sağlık problerinizin büyük çoğunluğuna çözüm olacak. Aşağıda, kilo vermenin neden hayatınızı kurtaracağına dair cevapları bulacaksınız. İşte, zayıflamanın hayatınızı kurtaracağına dair 10 kanıt!

Corona virüse yakalanma ihtimaliniz düşer

1- Corona virüse yakalanma ihtimaliniz düşer

Aşırı kiloluluların vücutlarında kronik iltihap oluşuyor. Bağışıklık sistemi bu iltihapla mücadele ederken corona virüse karşı savunmasız kalır. Aşırı kilo, göğüsteki kasları zorluyor, nefes almayı güçleştiriyor. Bu da akciğerler için risk oluşturuyor. Dünya Obezite Federasyonu (The World Obesity Federation) resmi web adresinden yaptığı yazılı açıklamada, korona virüsü (Covid-19) salgınının obezite hastaları için ciddi risk oluşturduğunu duyurdu. Öte yandan İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) ise korona virüsü hastalarının 3’te 2’sinin aşırı kilolu ve obez olduğunu bildirdi. Ayrıca bu hastaların 60 yaşın altında oldukları da kaydedildi.

2- Kalp hastalığı riskiniz azalır

Aşırı kilolu olmak, kolesterol ve yüksek kan şekeriyle doğrudan ilişkilidir. Bu iki faktör, kalp krizi ve felç konusunda büyük risk oluşturur. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre kilonuzun yüzde 5 ila 10’unu kaybetmek, kalp hastalıkları riskini azaltırken; tansiyon ve kolesterol seviyesini düşürür, kan akışını hızlandırır. 

3- Tansiyonunuz düşer

Aşırı kilo, kalbinizin tüm vücuda kan taşıyabilmek için daha fazla pompalama yapmasına, daha fazla çalışmasına neden olur. Bu da hipertansiyon ve yüksek tansiyonla sonuçlanır. Kalp hastalıklarına en büyük tehdit ise tansiyondur. 

Kansere yakalanma riskiniz düşer

4- Kansere yakalanma riskiniz düşer

Aşırı kilolu kişilerdeki yağ dokuları sağlıklı bir kiloya sahip kişilere kıyasla daha fazla hormon ve büyüme faktörü üretir. Östrojen ve insülin de dahil olmak üzere, bu hormonların bazılarının yüksek düzeyde olması belirli kanserlere yakalanma riskini arttırabilir. Yılda 28 bin kanser vakası, obeziteye bağlı olarak gelişir.

Çok daha iyi uyursunuz

5- Çok daha iyi uyursunuz

Uyku apnesine neden olan birincil faktör aşırı kilolu olmaktır. Fazladan her bir kilo boyun çevresinde yağlanma ve enflamasyon anlamına gelir. Bu durum, hava yollarınızın tıkanmasına neden olur. Gece boyu horlarsınız ve ara ara nefesiniz kesilir. Nefesinizin kesilmesinin ise pek çok sağlık probleminin yolda olduğuna işarettir. Kilo vermeye başlamanızla birlikte nefesinizin düzene girdiğini hissedeceksiniz. 

Diyabete yakalanma riskiniz düşer

6- Diyabete yakalanma riskiniz düşer

Pankreas etrafında biriken yağlar, kan şekeri düzeylerini kontrol eden beta hücreleri üzerinde baskı yaratıyor. Beta hücreleri bu baskı sonucu yeterli derecede insülin hormonu üretemiyor ve bu durum da kan şekeri düzeyinin kontrol altında tutulamamasına yol açıyor. Diyetle birlikte yağlanma azalıyor ve pankreas yeniden düzgün bir şekilde çalışmaya başlıyor. Kontrol edilmeyen kan şekeri, tüm vücuda zarar verebiliyor; organ yetmezliği, körlük ve uzuv kaybına neden olabiliyor.

Eklemlerinize binen yük azalır

7- Eklemlerinize binen yük azalır

Vücudunuzdaki her bir gram, kemikler ve eklemler için ekstra yük demek. Yale Üniversitesi’nden David Gibson, “Aşırı kilo bir mühendislik problemi haline geliyor” diyerek kemiklerimizin bizim ideal kilomuz için dizayn edildiğini belirtiyor. Yani, 1 birim kilo taşıyabilecek kapasitedeki eklemlerinize 3 birim kilo yüklerseniz olabilecekleri bir hayal edin. 

Karaciğeriniz size teşekkür edecek

8- Karaciğeriniz size teşekkür edecek

Yağın birikmesiyle vücudun belli yerleri kalınlaştığı gibi karaciğer de büyür. Karaciğerin yağlanmasıyla karaciğerdeki hücreler zedelenerek ölür. Hatta zamanla bu hücrelerin yerine nedbe dokuları karaciğerin normal yapısını bozup, nodül dediğimiz ufak ufak bölgelere ya da daha büyük bölgelere sebep olur. Bu nedenle artık Hepatit B ve C sıklığı da azaldığı için toplumda karaciğer sirozunun önemli bir sebebi artık yağlanma olarak karşımıza çıkar. 

Böbrekleriniz de size teşekkür edecek

9- Böbrekleriniz de size teşekkür edecek

Fazla kilo böbrekleriniz üzerindeki baskıyı artırarak böbreklerin görevini yürütmesini zorlaştırır. Bu durum, diyat ve yüksek tansiyon riskini artırır. Kronik böbrek rahatsızlığı sonucu kanınız yeteri kadar filtrelenemez ve zararlı atıklar vücudunuzda hapsolur. Kronik böbrek hastalarının düzenli olarak diyalize girmesinin nedeni budur. 

Mide problemleriniz azalır

10-Mide problemleriniz azalır

Obezite Hareketi Topluluğu’na göre fazla kilolu olmak gastriti mide yanması, şişkinlik, kusma ve ishalle doğruda ilişkilidir. Tüm bunların hepsi ülsere neden olabilir. Aşırı killu olmak, midedeki enflamasyonu da artırır. Bu durum, midedeki yararlı bakterilerin çalışmasını engeller. 

Hareketsiz kalmak, beş ve sırtın en büyük düşmanı. Hatta harekete geçmediğiniz sürece, esnek ve ağrısız sırt ve beller birer hayal olarak kalabilir. Eğer siz de yogadan fayda sağlamak için yoga yapıyorsanız, bel ağrıları, sırt ağrıları, hareketsiz kaldıkça sertleşen kaslarınıza çare bulmak istiyorsanız doğru yoga pozlarıyla bu mümkün. Unutmayın yoga ile bel ağrıları ve sırt ağrılarından kurtulmak için bir stüdyoya ya da pahalı malzemelere ihtiyacınız yok. İşte, bel ağrıları ve sırt ağrıları için 10 yoga pozu! 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et