Kanser belirtileri nelerdir? Kanserin nedenleri ve tedavisi…!

Kanser Nedir? 

Kanser; anormal vücut hücrelerinin başıboş ve kontrolsüz bir şekide üremeleri ile meydana gelen bir çeşit hastalıktır. Başka bir deyişle vücutta meydana gelen kötü tümörlere kanser denir. Kanser hücreleri, ya etraftaki dokuları istila ederek ya da ak veya kırmızı kan damarları ile vücudun diğer taraflarına yayılır. Buna metastaz (yavrulama) denir.

Kanserin Nedenleri Nelerdir?

Kanserin esas nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, kansere neden olan başlıca unsurlar yetersiz ve dengesiz beslenme ile sigaradır. Ayrıca, Enfeksiyon hastalıkları, Hava kirliliği,alkol, mesleki koşullar ve katkı maddeleri de kansere zemin hazırlayıcı unsurlardır.

Kanser Belirtileri Nelerdir?

Kanserden korkmayınız, geç kalmaktan korkunuz! Geç kalmamak için aşağıdaki belirtilerde doktora gitmeyi ihmal etmeyin:

  • Makat veya rahimden gelen anormal kanama veya akıntılar.
  • Göğüslerde veya vücudun herhangi bir yerinde görülen ve ele gelen şişlik veya sertlikler.
  • İyileşmeyen yaralar.
  • Ses kısıklığı veya belirli bir sebebi olmayan öksürük.
  • Yutma güçlüğü ve hazım bozuklukları.
  • Ben ve siğillerde görülen değişmeler.

Bu işaretlerin herhangi biri iki haftadan fazla devam ederse mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Kanserin görüldüğü yerler ve görülme sıklığı aşağıda gösterildiği şekilde tespit edilmiştir:

– Beyin ve omurilikte %1,

– Ciltte %10,

– Tenasül yollarında, erkeklerde %10, kadınlarda % 6,

– Memelerde %14,

– Sindirim sisteminde %25,

– Solunum yollarında, erkeklerde %2, kadınlarda %3,

– Karaciğer ve safra kesesinde %3,

– Diğer organlarda %8.

Kanser çeşitleri Nelerdir?

En sık rastlanılan kanser çeşitleri rahim kanseri, akciğer, kalın bağırsak, meme kanseri, prostat kanseri, cilt, kolon, mide, kan kanseri (lösemi), pankreas, karaciğer, troid ve böbrek kanseri olarak sayılabilir.

Kanser Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tedavide ilaç tedavisi, Radyoterapi olarak da adlandırılan Işın Tedavisi ve Cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır. Amaç kanserin yayılmasını önlemek, neden olduğu
şikayetleri azaltmak ve mümkünse kanserli dokuyu tamamen tedavi etmektir. Tedavinin başarılı olmasında erken teşhis çok önemlidir.

Kanserin en önemli nedeni yetersiz ve dengesiz beslenme olduğu için sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekir. Kanser tedavisinde uygulanan makro biyotik gıda rejiminin çok etkili olduğu, bu rejimi uygulayan hastaların iyileştikleri ve sağlıklı kimselerin de kanser olmadıkları ileri sürülmektedir.

Makro-biyotik Gıda Rejimi Nasıl Yapılır?

Bir günlük gıdanın, %60’ı buğday, arpa, mısır, darı, esmer pirinç veya çavdar unundan yapılmış gıdalardan seçilir.

%23-25’i hayvan gübresiyle gübrelenmiş bahçelerden toplanmış taze ve olgun meyvelerden, patates, patlıcan, ıspanak, veya domatesten seçilir.

%5-10’u tahıl veya sebze çorbalarından seçilir.

%10-15’I deniz ürünleri arasından veya soya fasulyesi, taze fasulye, kırmızı pancar veya şalgamdan seçilir.

Haftada bir kere beyaz etli balık yenebilir. Ancak her hafta pişirme şeklini değiştirmek gerekir.

Haftada iki kere de fazla şekeri olmayan meyveler yenebilir.

Çay içilebilir.

Bu rejimin sağlıklı beslenme anlamında kullanılması gerektiğini, tek başına bir tedavi yöntemi olmadığını hatırlatmak isteriz.

Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez.

Açıklanamayan kilo kaybı:Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.

  1. Ateş: Kanserde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre kanserler ile birliktedir. Kan kanseri ve lenf bezi tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
  2. Halsizlik: Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen mide veya kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir. Halsizlik kanserin seyrini tahmin etme konusunda önemli bir bulgudur.
  3. Ağrı: Kemik veya testis  tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri evre kanserlerin bir belirtisidir.
  4. Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedilebilir.
  5. Cilt değişiklikleri: Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de görülebilir. Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.
  6. Kanama: Olağan dışı kanama birçok kanserde erken veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Balgamda kan görülmesi akciğer, dışkıda kan görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi idrar torbası (mesane), zamansız vajinal kanama ise rahim veya rahim ağzı (serviks) kanserinin belirtisi olabilir.
  7. Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik: Uzun süreli kabızlık, ishal veya dışkı boyutunda değişiklik kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi olabilir.İdrar yaparken sancı, idrarda kan görülmesi veya idrar yapma sıklığının değişmesi prostat veya idrar torbası (mesane) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
  8. Öksürük ve horlama: İnatçı ve geçmeyen öksürük akciğer kanserinin horlama ise gırtlak (larinks) kanserinin ilk belirtileri olabilir.

Ben ve siğillerdeki değişiklikler: Vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira melanom denilen cilt tümörlerinde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et