İstanbul Modern Sinema Film Programı Yarın Başlıyor…

“İp Dokunur!” başlıklı film programı 16 Mayıs – 26 Mayıs Tarihleri Arasında…

İstanbul Modern Sinema, “İplikten Çözülenler” adlı sergiye paralel hazırlanan “İp Dokunur!” başlıklı film programına ev sahipliği yapacak. 16 Mayıs’ta (yarın) başlayacak olan program, 26 Mayıs’a kadar sürecek.


“İp Dokunur!” başlıklı film programı 16 Mayıs – 26 Mayıs Tarihleri Arasında…

Küratörlüğünü Müge Turan Yapıyor

Küratörlüğünü Müge Turan’ın üstlendiği programda tekstilin sinemayla olan ilişkisine odaklanılıyor. Programda moda endüstrisinin politikalarından sinemanın kumaş ve boyayla olan ilişkisine kadar çok yönlü alt başlıkları merkezine alan farklı dönem ve türden filmler yer alıyor. Ayrıca program, bir filmin hikâyesinde karakterleri yaratmak için en önemli etkenlerden biri olan kostüme odaklanan örnekleri de içeriyor.

Tekstil ve Sinema İlişkisi

Muhsin Ertuğrul’un 1953 yapımı filmi “Halıcı Kız”, program kapsamında seyirciyle buluşacak. Türkiye sinema tarihinin tamamı renkli çekilmiş ilk filmi olma niteliğine sahip “Halıcı Kız”, bu yıl 75. yılını kutlayan Yapı Kredi tarafından restore edildi.

Tam 66 Yıl Sonra…

“Halıcı Kız”, 13 Nisan 1953’te Atlas Sineması’nda yapılan galasından tam 66 yıl sonra, 13 Nisan 2019’da 38. İstanbul Film Festivali’nin Cinemania bölümünde restore edilmiş çevrimiyle tekrar seyirciye sunulmuştu.

Vedat Nedim Tör’ün aynı adlı eserinden beyazperdeye uyarlanan filmin senaryosunu Mebrure Sami Alevok kaleme aldı. Heyecan Başaran, Sadri Alışık, Münir Özkul, Şükran Güngör, Suna Pekuysal, Asuman Korad, Altan Karındaş, Agah Hün, Müfid Kiper Kamran Yüce, Handan Uran, Mehdi Yeşildeniz, İbrahim Delideniz, Neriman Esen, Suat Taner, Ertuğrul Bildağ, Kemal Tözem, K. Ögelman ve V. Haçikyan’ın rol aldığı filmin müziklerini Ferit Alnar hazırladı.

“Modern Kadın Olgusu”

“Film, Gül adında güzelliğiyle başına gelmedik kalmayan halı dokumacısı bir kızın öyküsünü anlatıyor. Isparta’da başlayan bu Anadolu yolculuğunun hikâyesi, Gül’ün annesini kaybetmesinin ardından kendisini taciz eden dokuma atölyesinin sahibinden kaçmasıyla başlar. Güzelliği yüzünden İstanbul’da da rahat edemeyen Gül çareyi insanlardan uzakta bulacaktır. Filmin rengi ilk kez keşfetmiş kamerası uzun uzun ipliğe, halı dokumaya bakarken, Muhsin Ertuğrul bu son filminde yine modern kadın olgusuna değiniyor.”

Bu yıl en iyi kostüm dalında Oscar’a değer görülen süper-kahraman filmi “Black Panther”, seyirciyi I. Dünya Savaşı devrine götüren László Nemes’in ikinci filmi “Sunset” ve Vera Chytilová’nın sinemanın dokusuyla uğraşan, giysi, renk ve desenleri yapı-bozuma uğratarak kumaş konseptini feminist bir tezgâhtan geçiren filmi “Papatyalar” programda gösterilecek filmler arasında.

Halıcı Kız Yarın Saat 12:00’de…

“Halıcı Kız”, 16 Mayıs Perşembe günü (yarın) saat 12.00’de, İstanbul Modern Sinema’da gösterilecek. Daha detaylı bilgi edinmek için şuraya bakılabilir.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et