İsrail Askerleri Göstericinin Yüzüne Gaz Kapsülü Sapladı…!

İsrail şiddeti devam ediyor… Kudüs Günü’nde çatışma yaşandı

Kudüs Günü dolayısıyla başlayan gösterilerde büyük şiddet yaşandı. İsrail askeri orantısız güç uygulayarak 4.000 göstericiye ateş açtı. İlk belirlemelere göre 3 Filistinli hayatını kaybederken 618 kişinin de yaralandığı bildirildi.

İsrail-Gazze hattında haftalardır devam eden orantısız şiddet durmak bilmedi… Sınır hattında yine çatışmalar yaşandı. İsrail askeri orantısız güç uygulayarak göstericilerin üzerine biber gazı ve ateş açtı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, 15 yaşındaki Haysem İmad el-Cemel ile 25 yaşındaki Ziyad Cadallah el-Berim’in Han Yunus bölgesinde, İmad Nebil Ebu Derrabi’nin (26) ise Cibaliye kampı bölgesinde İsrail askerlerince gerçek mermiyle vurularak hayatını kaybettiğini belirtti.

Yüzüne Gaz Kapsülü Saplandı…

Kudra gösterilerde, aralarında gazdan etkilenenlerin de olduğu 618 kişinin yaralandığını, bunlardan 48’inin çocuk, 20’sinin kadın, 2’sinin sağlık görevlisi ve 5’inin ise gazeteci olduğunu aktardı. Yaralılardan 9’unun durumunun ağır olduğunu ifade eden Kudra, 117 kişinin gerçek mermi 18 kişinin ise şarapnel parçalarıyla yaralandığını kaydetti.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 30 Mart’ta başlayan Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde 13’ü çocuk, 2’si sağlık görevlisi ve 2’si gazeteci olmak üzere 120’den fazla Filistinlinin İsrail askerleri tarafından şehit edildiğini, 7
bin 451’i gerçek mermiyle olmak üzere, 13 bin 672 Filistinlinin yaralandığını duyurmuştu.

Uluslararası ajansların yakından takip ettiği gösteri sırasında Reuters muhabirinin çektiği bir fotoğraf ise adeta kan dondurdu… Reuters’ın foto muhabiri İbrahim Ebu Mustafa’nın çektiği fotoğraflarda bir göstericinin yüzüne isabet eden gaz kapsülünün yüzünü yardığı görülürken fotoğraflarda ilk yardım ekibinin yere yığılan göstericiye müdahale etmesi sosyal medyada ve uluslararası basında gündem oldu.

İsrail’in çok satan gazetelerinden Haaretz, ilk belirlemelere göre 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği 100 kişinin de yaralandığını yazarken, bazı göstericilerin protesto için Nazi kamplarında Yahudilere giydirilen çizgili kıyafetleri giydikleri görüldü. Göstericiler yaşadıklarının Yahudi Soykırımı gibi olduğunu göstermek için çizgili kıyafetler giymesi dikkat çekti.

Özellikle ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımasının ardından alevlenen çatışmalar başta Türkiye ve AB ülkeleri olmak üzere uluslararası kamuoyunda büyük tepki çekmişti.

Gazze sınırında “Büyük Dönüş Yürüyüşü” kapsamında Nekse’nin 51. yılı dolayısıyla barışçıl Milyonluk Kudüs gösterisi düzenleniyor.  Filistinliler, İsrail’in 1967’de Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri’ni işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı’nın başladığı “Nekse”yi anmak için yapılan Milyonluk Kudüs gösterisine katılmak üzere
sınıra akın etmişti.

Filistinliler, Toprak Günü’nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart’tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise “sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını” talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et